[RAPORT] Prețul căldurii în Capitală ascunde nereguli de milioane de euro

În plină iarnă, zeci de mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă în apartamente. Motivul: contractele păguboase atribuite de societatea publică Electrocentrale București (ELCEN).

RADET, regia care distribuie căldura în Capitală, a dat vina pe compania ELCEN, producătorul agentului termic atât pentru problemele cu încălzirea, cât și pentru intențiile repetate de a majora prețul apei calde care ajunge în calorifere.

În septembrie 2015, Curtea de Conturi a finalizat raportul asupra activității ELCEN, descoperind nereguli privind atribuirea contractelor, plăți nejustificate și utilizarea ineficiență a fondurilor de care dispune compania. Raportul a fost contestat de ELCEN în instanță în luna decembrie, astfel că el a devenit public.

Reporterii RISE Project au consultat raportul de control și au descoperit că printre nereguli se numără și atribuirea unor contracte de reparații și furnizare piese pentru termocentrala CTE Vest, exact cea care a cauzat întreruperea căldurii, la începutul acestei luni, în cartierele Militari și Drumul Taberei.

schema_elcen_003

Lucrări nejustificate

Cele două cartiere au avut probleme cu încălzirea din cauza unei defecțiuni la un cazan cu apă fierbinte. RADET a declarat atunci că ELCEN i-a furnizat agentul termic la parametri mai scăzuți în zona alimentată de CTE Vest. Inclusiv contractele pentru întreținerea acestei termocentrale au fost verificate de inspectorii Curții de Conturi. Spre exemplu, inspectorii au găsit nereguli la atribuirea contractului de service pentru turbina de gaze a termocentralei, care a costat 5,7 milioane de euro. Compania câștigătoare, FMT Instandhaltung GmbH für Industrieanlagen din Germania, a subcontractat mai mult de jumătate din valoarea contractului către o companie franceză, fără ca ELCEN să oblige furnizorul să prezinte contractul de subcontractare, așa cum prevede legea.

ELCEN nu a putut să dovedească astfel realizarea lucrărilor subcontractate în valoare de 3,3 milioane de euro, susține Curtea de Conturi. Ion Preoteasa, directorul comercial al ELCEN, le-a explicat inspectorilor că respingerea ofertei FMT ar fi fost o eroare și ar fi restrâns nejustificat concurența la licitație.

Prejudiciu la revizie

Revizia CTE Vest a fost o altă problemă. Curtea de Conturi a descoperit mai multe cheltuieli nejustificate. Lucrările de reparații trebuiau făcute în perioada septembrie – noiembrie 2014 de către FMT, dar s-au întins până în primăvara lui 2015. În timpul reviziei urmau să fie înlocuite mai multe piese. Astfel, ELCEN a încheiat un contract de de 1,5 milioane de euro cu compania americană Turbine Services LTD. Contractul a fost semnat în iulie 2014, urmând ca americanii să livreze piesele până la începerea reviziei. Termenul nu a fost respectat, iar produsele companiei americane nu au putut fi folosite, fiind considerate neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

Termocentrala care a provocat probleme bucureștenilor. Sursa foto: Elcen

Termocentrala care a provocat probleme bucureștenilor. Sursa foto: Elcen

Lipsa pieselor de schimb a blocat revizia și apoi activitatea CTE Vest.

Ca să remedieze situația, ELCEN a angajat costuri suplimentare, în special pentru necesarul de energie. Din septembrie 2014 până în martie 2015, ELCEN a folosit alte surse de producție cu un consum mai mare. Curtea de Conturi a calculat un prejudiciu de aproape 4,8 milioane lei în acest caz.

Pentru a reporni CTE Vest, ELCEN a decis recondiționarea pieselor ce trebuiau înlocuite. Lucrarea a fost făcută tot de compania germană FMT Instandhaltung GmbH für Industrieanlagen, cu care s-a încheiat un act adițional în valoare de peste 500 de mii de euro. Curtea de Conturi susține că lucrările au fost supraevaluate cu 53 de mii de euro, adică cu 10 la sută din total.

Penalități uitate

Directorul tehnic al ELCEN, Emilian Mateescu, a explicat Curții de Conturi cum au decurs discuțiile cu firma americană Turbine Services LTD (TSL) : “În toate răspunsurile date de TSL privind dificultățile și neconformitățile constatate de comisia de recepție, nu se recunosc aceste neconformități ”.

Mateescu mai susține că firma americană a promis totuși în iulie 2015 livrarea unor noi piese conforme. Promisiunea nu a fost însă onorată.

ELCEN avea dreptul să ceară penalități de întârziere conform contractului semnat cu Turbine Services. Auditorii au calculat că pentru cele 257 de zile întârziere, penalitățile estimate ar fi fost de 156 mii de euro.

În contul acestei sume, furnizorul de energie temică putea executa scrisoarea de garanție bancară, cu o valoare de 152 mii de euro, dar nu a făcut-o, potrivit Curții de Conturi.

Contactat telefonic, Marcel Vilca, directorul economic al ELCEN, ne-a declarat că americanii de la Turbine Services nu au livrat nici până în prezent piesele conform contractului. Vilca ne-a mai spus că la finalul anului trecut a fost executată scrisoarea de bună execuție, iar ELCEN intenționează să recupereze în instanță penalitățile și daunele pe care compania americană le-a provocat.

Consiliul de administrație al ELCEN a aprobat, la sfârșitul anului trecut, achiziționarea servicii de asistență juridică pentru un eventual proces cu compania americană.

NEREGULI CONTRACT COMPANIE
Nerespectarea prevederilor legale privind atribuirea și închieierea contractelor de prestări servicii Nr. 362/2010 interventii și reparatii tip service la turbina gaze CET Vest in valoare de 5 130 000 euro FMT Instandhaltung GmH fur Industrieanlangen (Dusseldorf, Germania)
Nedovedirea realizării lucrărilor în subcontractare în valoare de
3 316 787 euro
Nr. 362/2010 subcontracatre lucrări de recondiționare a pieselor uzate valoare – 3 316 787 euro Wamar Engineering (Franța)
Plăți nedatorate în valoare de
53 000 euro
Act adițional la contract nr. 362/2010 recondiționare piese turbină CTE Vest FMT Instandhaltung GmH fur Industrieanlangen – subcontractor WAMAR Engineering
Nesolicitarea penalităților în suma de
156 266 euro
Nr. 01/09.07.2014 livrare piese de schimb turbină CTE Vest Turbine Services LTD New York, U.S.
Utilizarea ineficientă a fondurilor bănești în sumă de 4 884 812 RON Punerea în funcțiune a Blocului nr. 2 cu consum specific mai mare CTE Vest
Majorarea cheltuielilor cu suma de
70 000 lei
Nr. 373/2010 furnizare 2500 tone bulgari de sare – reziliat pentru nerespectarea pretului din ofertă Au fost încheiate alte contracte cu furnizori, la prețuri mai mari. Ginard Com SRL
Plăți nedatorate 60 000 lei Nr. 215/25.05.2011 acord cadru servicii de pază 11 444 999 RON fără TVA Scorseze Security INternational SRL (trimisă în judecată anul trecut pentru evaziune fiscală)
Neurmărirea punerii în aplicare a studiilor de fezabilitate efectuate în perioada 2005-2013 Studii de fezabilitate Costuri totale
1 810 000 lei
11 contracte de fezabilitate

 

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis creșterea prețului de producție al gigacaloriei destinată consumului populației atât în decembrie 2014, cât și în noiembrie 2015. Creșterile au fost aprobate la cererea ELCEN. Directorul economic al companiei susține că deciziile au fost atacate în instanță de RADET și, ca urmare, scumpirile nu s-au produs încă. Recent, ELCEN a anunțat că va solicita o nouă majorare de preț. 

Roxana JIPA

Grafică: Sergiu BREGA

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!