Andrei Ciurcanu

Andrei Ciurcanu

Andrei este membru al RISE Project din 2014, iar din 2019 s-a alăturat platformei de investigații Organized Crime and Corruption reporting Project (OCCRP). Anterior a fost reporter de investigație în televiziune și presă scrisă – Evenimentul Zilei, Reporterii Realității, În Premieră. 

Din 2006, Andrei a realizat anchete despre grupări de crimă organizată, trafic de persoane și de organe, corupție și criminalitate de mediu. A scris despre culisele „afacerii Bechtel”, despre cea mai mare retrocedare ilegală din istoria României – Dosarul Ghika Comănești – cu prejudicii de peste 300 de milioane de euro și despre cum lemnul tăiat ilegal a fost conectat la businessul celei mai mari companii de procesare de lemn din România – Holzindustrie Schweighofer. 

A coordonat și a produs o serie de investigații de mediu despre exploatarea forestieră ilegală. Investigațiile au fost parte componentă din plângerile formulate către Comisia Europeană care a fost determinată să urmeze acțiuni legale împotriva autorităților române.

A colaborat cu instituții media precum Al Jazeera, The Guardian și Arte.

În 2016 a câștigat premiul de aur pentru cel mai bun reportaj de investigație la New York Festivals TV & Film Awards și în 2011 a fost finalist la categoria documentar de investigație în cadrul Association for International Broadcasting din Londra.

E-mail: andrei.ciurcanu@riseproject.ro

Latest by this author