Raport RISE 2013

La secțiunea „Despre noi” a site-ului scriem că „RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. Investigăm crima organizată și corupția care afecteaza România și țările din regiune.” Asta am făcut tot anul 2013 și sperăm că ne-a ieșit bine.

RISE report 2013

Click pe imagine pentru a accesa Raportul RISE Project pe anul 2013

Pentru că nu avem mogul și, totuși, de foarte multe ori am fost întrebați „da’ voi pentru cine lucrați?”, „da’ voi ce interese aveți?”, ne-am hotărât să facem și anul acesta un raport transparent de activitate al RISE în care ne-am „documentat” chiar pe noi.

În 2013 am lansat ghidul de investigații „Follow the money”, un mic îndrumar care v-ar putea fi de folos dacă vreți să verificați din surse deschise afaceri care vi se par dubioase. L-am mai citit o dată și l-am aplicat și pe noi (cu toate că nouă nu ni se pare că suntem dubioși). Am „descoperit” că am primit 21,600 euro pentru Visual Investigative Scenarios (VIS) de la Google și International Press Institute. Așa a apărut VIS, care vă ajută să faceți vizualizări dinamice ale unor afaceri foarte complicate și greu de explicat. Am mai primit 12,400 USD de la Ambasada Statelor Unite la București pentru o serie de traininguri în România și în Republica Moldova la care au venit jurnaliști, activiști și tot felul de oameni interesanți care sunt nemulțumiți de crima organizată și de cum funcționează ea. Am primit și 2000 de dolari de la voi de când am băgat „butonul de donații” pe site și vă mulțumim!

Din statisticile site-ului am ajuns la concluzia că ne-ați dat banii ăștia pentru că v-au plăcut cel mai mult investigațiile despre Roșia Montană, afacerile cu carnea de cal, câini maidanezi, poveștile cu avocatul Victor Ponta și cele cu asasinul plătit. Unele materiale au fost preluate și de presa din afară. The Guardian, Liberation sau ORF sunt doar cîțiva dintre cei care ne-au citat. Pentru unele materiale vom veni cu follow-up și sperăm să vă placă și mai mult.

Nu doar statisticile site-ului au crescut, ci și cele din social media. Pe 1 ianuarie 2013 aveam 2.300 like-uri pe Facebook, iar acum am adunat mai mult de 8.700 de like-uri. „RISE Project likes this”

Pe lângă faptul că vrem să ne înmulțim numărul de like-uri, în 2014 vrem să și scriem mai mult, să atragem mai mulți membri, să continuăm proiectele pe care le-am început și dacă și anul ăsta sfârșitul lumii se lasă așteptat, să începem altele noi.