Membri Archive - Rise Project :Rise Project

MEMBRI

DESPRE NOI


CONTACT

E-mail: contact [ at ] riseproject.ro

Facebook: http://www.facebook.com/RiseProjectRo


RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. Investigăm crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune.

RISE Project dezvăluie conexiuni ascunse dintre organizații criminale, politicieni și afaceriști – folosind tehnici avansate de investigație și tehnologii de analiza informațiilor. Obținem documente din zone offshore și analizăm volume mari de informatie. Apoi, creăm baze de date și punem cap la cap puzzle-ul pe care ei vor să-l ascundă.

RISE Project nu este doar o platformă de publicare a investigațiilor ci și un program de vizualizare interactivă a intereselor nevăzute din Romania. Este o expunere grafică de persoane, afaceri, litigii și legături – care crește continuu, scoțînd la lumină rețele subterane.

RISE Project este o arhivă vizuală, un index al timpurilor noastre.


Raportul RISE Project pe perioada 2018-2019


Raportul RISE Project pe perioada 2014-2017


Raportul RISE Project pe anul 2013


Raportul RISE Project pe anul 2012


Ghid de Investigație publicat de RISE


Membrii RISE Project au câștigat premii internaționale pentru jurnalism de investigație între care: The Daniel Pearl Award for Outstanding International Reporting, Investigative Reporters and Editors Awards sau The Global Shining Light Award.

Paul Radu


Paul este director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting  Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigații transfrontaliere, Paul este co-fondator al Investigative Dashboard și al Visual Investigative Scenarios. El concepe și coordonează proiecte de investigație în domeniul crimei organizate globale. A fost bursier Alfred Friendly Press Fellowship (2001), Milena Jesenska Press Fellowship (2002), Knight International Journalism Fellowship (2007-2008) și Stanford Knight Journalism Fellowship (2009-2010). Paul a coordonat departamente de investigații la Evenimentul Zilei și  Jurnalul Național și a publicat investigații pe mari cazuri de corupție precum Roșia Montană, mita pentru fregate, cazul Rafo, Voiculescu-Crescent, scandalul transferurilor in fotbal și altele.

 

Mihai Munteanu


Specializat în investigații transfrontaliere și crimă organizată, Mihai a fost lead-reporter în proiectele de investigație Offshore Crime Inc., The Proxy Platform, The Russian Laundromat, Magnitsky Stories, A Murderer’s Trail, Asasin în LegeCupola, Republica lor, dar și editor al unor serii RISE precum Toți oamenii generalului, Trafic de viață și moarte, Organizația Dragnea sau #TeleormanLeaks.

Anterior, a coordonat departamentul de Investigații al ziarului Evenimentul zilei. Mihai a fost reporter la OCCRP, EVZ, Jurnalul Național și Cotidianul. În 2005, articolele lui au contribuit la demisia șefului Cancelariei Prezidențiale, Elena Udrea.

Este co-fondator RISE Project și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

 

Daniel Bojin


Specializat în jurnalism economic, Daniel a fost, timp de unsprezece ani, redactor, redactor-șef și colaborator al ziarului “Bursa”. De-a lungul timpului, Daniel a mai scris și pentru alte publicații, printre care Cronica Română și România Liberă. A publicat mai multe investigații privind privatizările Alro, Rafo Onești, Petromidia, Sidex, Banca Agricolă, Roșia Montană, Moldomin, BRD și BCR. Daniel a mai dezvăluit afacerea “Desintco” – în care a fost implicat fratele președintelui României, precum și interesele mascate ale proiectului “Fondul Proprietatea”.

Romana Puiuleț


Romana este co-fondator RISE Project și jurnalist de investigații la OCCRP. Specializată în anchete video, ea a realizat documentare TV pe teme de mediu, resurse naturale, alimentație, sănătate, evaziune fiscală sau land grabbing. Câteva dintre materialele sale: SIDA, o licitație infestată”  (despre o licitație de 450 de milioane de euro, dovedită a fi trucată și anulată în urma anchetei), Jaf cu premeditare,  “Blestemul Aurului”,Dospește Mafia, The Horsemeat Scandal,  Veggie Scam(Sultanii Piețelor) sau “Pe cine a plătit RMGC în 2013”.  

Romana a realizat inclusiv documentarele RISE “Clear Cut Crimes” (Superscrierea anului 2016), “Cement’s Dirty Business” și a co-produs “Killers Inc.” (Asasin în Lege). 

Înainte, a fost reporter În Premieră, Reporterii Realității, Bizbazar și ziarul Bursa.

 

Andrei Ciurcanu


Andrei este reporter al emisiunii “In Premiera cu Carmen Avram” difuzata de Antena 3. Anterior, el a lucrat la Evenimentul Zilei si la Realitatea TV. Andrei este autorul mai multor reportaje-anchetă, cum ar fi sistemul de șpăgi din CNADNR, dar și culisele “afacerii Bechtel”. În 2011, documentarul “Orașul Otrăvit”, realizat de Andrei, a câștigat premiul “Best Investigative documentary – TV” la gala premiilor International Media Excellence Awards acordate de The Association for International Broadcasting. “Orașul Otrăvit” a vizat dezastru ecologic de la Turda – dezvăluind, printre altele, contractele păguboase semnate de stat pentru decontaminarea zonei, în valoare de 70 de milioane de euro.

Matt Sarnecki


Matt Sarnecki este editor și producător video la Organized Crime and Corruption Reporting Project. El a realizat filme documentare pentru Power Magazine și VICE iar munca sa, care include și fotografie și materiale scrise, a apărut și în The San Francisco Chronicle Online, The Organized Crime and Corruption Reporting Project, Juxtapoz Magazine și Huffington Post. Matt a absolvit Columbia University în 2004, având diplomă în științe politice și istorie, și a obținut și un master în jurnalism la UC Berkeley in 2013. Matt a beneficiat și de o bursă Fulbright Teaching Assistantship la Film  and Television Academy (FAMU) în Praga, Cehia (2006-2007). În iulie-august 2012, Matt a făcut practică în jurnalism de investigație, la București, împreună cu echipa RISE Project.

Ionuț Stănescu


Ionuţ este reporter liber profesionist. S-a alăturat colectivului RISE Project încă de la înființarea publicației, în 2012. Puteți găsi AICI o listă a articolelor pe care le-a scris până acum.
E-mail: ionut.stanescu@rocketmail.com

Victor Ilie


Victor a absolvit în 2012 Facultatea de Jurnalism la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acolo, a scris doi ani la Opinia Veche (fostă Opinia Studențească) și a avut emisiuni la Radio România. În București, el a scris reportaj pentru Jurnalul Național și a activat în cadrul proiectului Casa Jurnalistului. Victor este autorul investigatiei “Parcul de distractii din fabrica de diamante” – finanțată de Freedom House România în cadrul proiectului “Grants for Investigative Journalism” . În trecut, Victor a mai colaborat cu Suplimentul de Cultura, The Industry, Obiectiv de Suceava și În Premieră cu Carmen Avram.

 

Mihai Pogan


Mihai este fotograf freelance. El călătorește frecvent în America Latină și Asia de Sud-Est, fiind pasionat de fotografie de stradă și călătorie. Mihai a studiat istoria contemporană a României și  are un master  in Relații Internaționale obținut în 2006 la Universitatea București. El participă la proiectele de investigatie transfrontaliera ale RISE Project, asigurând ilustrația necesară în situații care presupun documentări incognito. In 2011, Mihai a oferit asistenta jurnalistilor din Cuba persecutati de regimul Castro.

Iurie Sănduță


Iurie este co-fondator și director al RISE Moldova. Înainte a lucrat ca reporter la Ziarul de Gardă din Chişinău. Specializat în investigaţii şi reportaje-anchetă, el a descoperit, în 2008, o reţea de contrabandişti care trafica aur, încă din perioada sovietică. Din grupare făceau parte mai mulţi angajaţi din conducerea Ministerului de Interne al Republicii Moldova. Iurie este autorul articolelor de investigaţii: „Sclavii tutunului din Ucraina”, „Mina de aur de lângă ministerul de Interne”, „Ministerul radiaţilor” şi „Mafia pădurilor din Moldova”.

Roxana Jipa


Roxana a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Univesității București. Începând cu anul 2003 a lucrat ca reporter în cadrul Biroului de Investigații al Revistei “Academia Cațavencu”, iar din 2010 ca redactor de investigații la Revista „Kamikaze”, realizând materiale cu tematică administrativă, judiciară și de mediu. Din 2013, coordonează activitatea Asociației „Jurnalismul în Interes Public”, care are ca scop susținerea jurnalismului independent și crearea unor surse de informare coerente și obiective pentru cetățeni.

Sergiu Brega


Sergiu a absolvit U.N.A.T.C. – Facultatea de Film secția Multimedia (montaj și sunet). Este editor video dar are o pasiune deosebită pentru fotografie și îi place și să filmeze. A început să lucreze în televiziune în 2007. Apoi a trecut prin două studiouri de post-producție publicitară, la ultimul dintre ele lucrând pentru piața globală de broadcast. În 2012 a documentat marile proteste civice din București publicând fotografii și video pe Facebook și Youtube. În ultimii ani a activat și ca voluntar pentru organizații care promoveaza transportul alternativ, libertatea de exprimare, libertatea presei și drepturile omului.

Ana Poenariu


A absolvit Facultatea de Jurnalistică din Sibiu și a început să lucreze în presă în 2007 ca fotoreporter și, din când în când, reporter. A colaborat cu Mediafax Foto și a avut poze publicate de Reuters și AFP. Din 2012, lucrează la DIGI24, ca redactor în cadrul departamentului de documentare și se ocupă de campania „România Furată”. În același an, a primit bursa Grants for Investigative Journalism de la Freedom House România. În  2013, a primit o nouă bursă, Supporting Investigative Journalism, tot de la  Freedom House Romania. Ana a documentat felul în care s-au cheltuit peste 260 de milioane de euro destinați romilor, publicând un material numit „Țiganii care au tocat banii pentru romi”. A mai scris despre cum s-a ales praful de proiectul celui mai mare Domeniu Schiabil din Europa de Sud-Est, care ar  fi urmat să fie realizat în munții Parâng.

Ioana Moldoveanu


Înainte să lucreze la RISE, Ioana a fost opt ani redactor-șef la VICE România, redacție pe care a ridicat-o de la zero până la două milioane de cititori pe lună. Are 18 ani de presă în media centrală (Evenimentul Zilei, Jurnalul Național) și este specializată pe reportaje în profunzime, cu unghi investigativ. A dezvoltat produse editoriale și campanii ample pe tema copiilor orfani sau a victimelor de la Revoluție. Ni s-a alăturat în 2020 și este lead-reporter al seriei Hidra Electorală.