Președintele F.R.F., Răzvan Burleanu, și-a început afacerile cu o licitație la care a participat singur

RISE Project a făcut săpături și a dat peste actele primei afaceri pe care președintele F.R.F., Răzvan Burleanu, a făcut-o, cu noroc, la vârsta de doar 23 de ani, pe seama bazelor sportive de minifotbal.

Ca să ajungă să administreze primul său teren de minifotbal, tânărul Burleanu a participat, în Bacău, la o licitație la care nu l-a concurat nimeni altcineva și pe care, inevitabil, a câștigat-o.

La fel avea să se întâmple și mai târziu, la licitațiile butaforice – dezvăluite anul trecut de RISE Project – în urma cărora șeful F.R.F. și-a extins bazele sportive în alte orașe din țară.

Citiți, mai jos, povestea, de mici dimensiuni, a primului succes înregistrat în cariera antreprenorială a lui Răzvan Burleanu.


 

Pe Răzvan Burleanu l-a urmărit întotdeauna norocul de a participa la licitații la care nu îl concurează nimeni / FOTO: Alexandru Hodja / Mediafax

Pe Răzvan Burleanu l-a urmărit întotdeauna norocul de a participa la licitații la care nu îl concurează nimeni / FOTO: Alexandru Hodja / Mediafax

Două terenuri din curtea unor școli

În octombrie 2006, Consiliul Local Bacău a hotărât să dea în chirie două terenuri de câte 1.000 de mp, din curtea a două unități de învățâmânt diferite, cu scopul amenajării unor terenuri de minifotbal prevăzute cu gazon artificial și nocturnă.

Primul dintre cele două terenuri se găsea în curtea Școlii Generale „Mihai Drăgan”. Al doilea, în curtea Liceului cu Program Sportiv Bacău.

De organizarea licitației pentru închirierea terenului din curtea Școlii Generale „Mihai Drăgan”, s-a ocupat conducerea acestei unități de învățământ.

De organizarea celei de-a doua licitații, referitoare la terenul din curtea Liceului cu Program Sportiv, s-a ocupat Primăria Bacău.

Condiții laxe

Condițiile impuse participanților de la prima licitație, organizată de Școala „Mihai Drăgan”, au fost mai relaxate decât cele impuse la licitația Primăriei Bacău.

Procesul verbal încheiat la finalul licitației câștigate de firma lui Burleanu

Procesul verbal încheiat la finalul licitației câștigate de firma lui Burleanu

Astfel, în caietul de sarcini elaborat de Primăria Bacău pentru închirierea terenului din curtea Liceului cu Program Sportiv, participanților la licitație le-a fost impusă condiția unei investiții minime de 200.000 de euro.

O astfel de condiție nu a existat în cazul terenului închiriat de Școala Generală „Mihai Drăgan”.

De asemenea, spre deosebire de licitația organizată de Primăria Bacău, unde a fost instituită obligația participării a minimum doi ofertanți, la licitația organizată de Școala „Mihai Drăgan”, o astfel de condiție nu a fost impusă.

În noiembrie 2006, Răzvan Burleanu a participat cu firma sa recent înființată, Lider Sport, la licitația, mai puțin exclusivistă, organizată de Școala „Mihai Drăgan”.

Cum nimeni altcineva nu a mai făcut act de prezență, Burleanu a fost desemnat câștigător.
(Vezi, alăturat, facsimil al procesului-verbal încheiat la finalul licitației).

Amenajarea terenului a costat 40.000 de euro

Într-o întâlnire cu RISE Project, petrecută în noiembrie 2013, actualul președinte al FRF a spus că investiția în terenul de minifotbal pe care l-a amenajat în curtea Școlii „Mihai Drăgan” l-a costat 40.000 de euro.

Banii ar fi provenit din economiile părinților săi și dintr-un credit bancar. În doar patru ani, susținea acesta, creditul bancar a fost rambursat.

Burleanu mai afirma că Lider Sport închiriază terenul din Bacău contra sumei de 80 de lei / oră. Și adăuga, referindu-se, în ansamblu, la afacerea sa cu terenuri de minifotbal: „Este sustenabilă. Banii investiți pot fi recuperați într-un timp redus, dacă știi să o administrezi”.

Terenul este folosit după orele elevilor

Potrivit contractului încheiat cu unitatea de învățământ, terenul de minifotbal pe care Burleanu l-a amenajat în curtea Școlii „Mihai Drăgan” este folosit, în mod gratuit, de elevi, pe durata orelor de studiu.

După ce se programul școlar se termină, terenul este închiriat de firma Lider Sport amatorilor de minifotbal din Bacău.

Terenul de minifotbal pe care Răzvan Burleanu l-a amenajat în curtea Școlii „Mihai Drăgan” a costat, spune el, 40.000 de euro.  FOTO: Lucian Bogdănel

Terenul de minifotbal pe care Răzvan Burleanu l-a amenajat în curtea Școlii „Mihai Drăgan” a costat, spune el, 40.000 de euro. FOTO: Lucian Bogdănel

Conducerea Școlii Generale „Mihai Drăgan” a refuzat să comunice RISE Project actele care au precedat organizarea licitației câștigate, în  2006, de firma lui Răzvan Burleanu: caiet de sarcini, documentație de atribuire etc.

Singurul act pe care Școala Generală „Mihai Drăgan” l-a furnizat RISE a fost procesul-verbal încheiat la finalizarea licitației (vezi mai sus).

La ultimul dialog pe care RISE Project l-a avut cu directoarea acestei unități de învățământ, reporterilor li s-a spus că terenul de minifotbal amenajat de Burleanu în curtea școlii va trebui mutat cu câțiva metri în lateral.

„Care e contextul?”

RISE Project i-a adresat recent, câteva întrebări lui Răzvan Burleanu, referitoare la acest prim teren de minifotbal pe care l-a construit în Bacău.

Una dintre întrebările RISE se referea la ocupația pe care Burleanu a avut-o în perioada mai 2006 – octombrie 2007.
În CV-ul președintelui FRF, acest interval – care coincide cu adjudecarea licitației organizate de Școala „Mihai Drăgan” – nu este acoperit din punct de vedere profesional.

Din CV, aflăm doar că Burleanu a lucrat, până în mai 2006, la firma Punct Media (între timp, desființată) și că a avut următorul serviciu abia în octombrie 2007, atunci când s-a angajat la Parlamentului României, în calitate consultant.

Burleanu trece sub tăcere, în CV-ul său, faptul că este administrator al firmei Lider Sport, cea prin intermediul căreia face afaceri de sute de mii de euro

Burleanu trece sub tăcere, în CV-ul său, faptul că este administrator al firmei Lider Sport, prin intermediul căreia derulează afaceri de sute de mii de euro. Între mai 2006 și octombrie 2007, CV-ul președintelui FRF conține un hiatus profesional, deși, în realitate, perioada aceasta a fost una de activitate antreprenorială pentru el

De altfel, activitatea de patron și de administrator al Lider Sport lipsește cu desăvârșire din CV-ul lui Răzvan Burleanu, deși, strict formal, faptul că este administrator al societății Lider Sport ar fi trebuit menționat, la capitolul experienței profesionale, în autobiografia instituțională a președintelui FRF.

Burleanu a fost administrator al Lider Sport timp de nouă ani, neîntrerupt, de la înființarea firmei (martie 2006) până în prezent.

Ca răspuns la întrebările pe care RISE Project i le-a adresat, președintele FRF – prin intermediul purtătorului de cuvânt al Federației – a avut următoarea reacție: „Aceste întrebări nu evidențiază contextul în care informațiile oferite de răspunsuri ar deveni relevante”.

Burleanu și-a menținut refuzul de a răspunde la întrebările RISE Project și după ce „contextul” a fost „evidențiat”, dându-i-se lămuririle pe care le-a cerut.

Terenurile de minifotbal

La ora actuală, firma președintelui FRF, Lider Sport, operează două baze de minifotbal:

– cea amenajată, în urma licitației din 2006, în curtea Școlii Generale „Mihai Drăgan” din Bacău.

– și o alta, în Onești – pe care a ridicat-o în 2012, pe un teren concesionat în urma unei licitații de fațadă, la care Răzvan Burleanu a fost „concurat” doar de sine însuși (sic!), de tatăl său și de fratele său. Amănunte AICI.

Parcul din Ploiești pe care Burleanu a fost pe punctul de a și-l însuși, pe o perioadă de 49 de ani

Parcul din Ploiești pe care Burleanu a fost pe punctul de a și-l însuși pentru o perioadă de 49 de ani

Lider Sport ar fi trebuit să ridice, în 2014, o a treia bază de minifotbal, într-un parc din Ploiești, pe un teren concesionat, pe 49 de ani, de la primărie în urma unei licitații acoperite, de asemenea, de controverse. Amănunte AICI.

Președintele FRF a renunțat să o mai construiască, însă, urma opoziției manifestate de comunitatea locală, care l-a acuzat de distrugerea parcului în care voia să-și amenajeze terenurile de minifotbal.

Despre investiția de la Onești și cea eșuată, de la Ploiești, RISE Project a publicat anul trecut mai multe articole.

Le puteți citi aici:

Răzvan Burleanu, candidat la șefia FRF, afaceri personale în numele Federației de Minifotbal

Prodan: „M-am dus la DNA cu articolul publicat de RISE Project”

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, renunță la o investiție anchetată de RISE Project

CITIȚI ȘI:

„Clubul lui Răzvan Burleanu”: Federația Imobiliară de Minifotbal

Ionuț Stănescu