Mica fabrică de bani a familiei Poteraș

Iarnă sau vară, familia Poteraș încasează aproximativ 6.500 de euro pe lună din închirierea acestui bloc ridicat în cartierul Militari, Sectorul 6. FOTO: Sergiu Brega.

O clădire care îl umple de bani pe fratele lui Cristian Poteraș – primar al Sectorului 6 între 2004 și 2012 – a fost construită pe un teren cu o proveniență fantomatică.


În anii de vârf ai pieței imobiliare, pe colțul unei intersecții înghesuite din cartierul Militari, a fost ridicat un bloculeț cu patru etaje.

E unul dintre acei mutanți arhitecturali – puțin mai mare decât o vilă, puțin mai mic decât un bloc obișnuit – care au invadat orașul, așezându-se pe spațiile care mai răreau, cât de cât, ciorchinii de beton ai cartierelor comuniste.

Bloculețul se găsește la mai puțin de zece minute de mers de gura de metrou de la Lujerului.

Este proprietatea lui George Poteraș (50 de ani) și a Nicoletei Poteraș (49 de ani)  – fratele, respectiv, cumnata fostului primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș (53 de ani) – în prezent, aflat la închisoare pentru retrocedări frauduloase. (Amănunte, AICI).

Clădirea a fost construită între 2007 și 2008, special ca să fie dată în chirie.

Ca să le ofere proprietarilor o recoltă lunară de rente.

Compartimentarea ei a fost ghidată după această idee: are un spațiu comercial la parter, trei etaje de locuit și o sală de sport la mansardă.

Doar de la chiriașul de la parter – Mega Image – fratele fostului primar încasează, lună de lună, 4.200 de euro.

De la sala de sport primește 1.000 de euro pe lună, iar de la chiriașii a două apartamente, alți 1.300 de euro pe lună.

(Sumele de mai sus trebuie luate cu titlu aproximativ. Cu excepția celor din contractul cu Mega Image, ele apar în acte semnate demult – posibil reînnoite sau înlocuite, până în prezent, cu altele. Toate contractele de chirie obținute de RISE pot fi citite AICI.)

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Nicoleta Poteraș, femeie de afaceri, cumnată a fostului primar PDL Cristian Poteraș. De-a lungul timpului, cele două familii Poteraș au deținut firme în comun. FOTO: Facebook.

Bucureștenii care locuiesc pe Strada Dealul Țugulea, strada blocului, știu că această clădire, ieșită din pământ acum zece ani, aparține familiei Poteraș.

E o informație pe care o cunosc chiar și pietrele.

Ceea ce nu știe nimeni însă este felul în care fratele lui Cristian Poteraș a intrat în posesia terenului pe care și-a construit blocul.  

Iar răspunsul la această întrebare e o nebuloasă greu de limpezit.


Formal, în iulie 2005, terenul a fost retrocedat de statul român către Dumitru Cristea, un bărbat din Chiajna – localitate învecinată cu Sectorul 6.

Acesta spune însă că nu a știut niciodată că i s-a retrocedat respectivul teren și adaugă că, de altfel, nici nu ar fi trebuit să i se retrocedeze.

A avut terenuri de luat de la stat, le-a luat, dar nu și pe aceasta.


O lună mai târziu – doar o lună! – după ce a avut loc această „retrocedare” crepusculară, un om de afaceri dubios din București apare ca „împuternicit” al bărbatului din Chiajna.

Și, în această „calitate”, vinde terenul despre care bărbatul din Chiajna spune că nu a știut nimic către fratele lui Poteraș!

Prețul: 60.000 de euro.

Actul de vânzare-cumpărare nu pomenește nimic despre modalitatea de plată. Spune însă, eliptic, că banii au fost achitați în ziua încheierii contractului.

Cine este, însă, „împuternicitul” care „l-a pus în legătură” pe bărbatul din Chiajna (care habar nu are că pe numele lui s-a derulat această tranzacție) cu George Poteraș?

Îl cheamă Ilie Potecaru și este un om-de-afaceri-ventuză al Sectorului 6 – unul dintre baronii privilegiilor pe care această administrație locală le-a acordat în ultimul deceniu.

Cât timp Cristian Poteraș a fost primar al Sectorului 6, Potecaru a primit, prin încredințare directă, serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe străzile acestei unități administrative a Bucureștiului.   

Mai mult decât atât, în aceeași perioadă, Potecaru a acaparat – pe mâna primarului Poteraș – zeci de terenuri retrocedate în Sectorul 6 prin metoda drepturilor litigioase. (Amănunte, AICI).

Așadar, terenul bloculețului de pe Strada Dealul Țugulea a fost retrocedat unei persoane, fără ca aceasta să știe, și – după doar o lună – vândut de către tovarășul de combinații imobiliare al primarului Poteraș, Ilie Potecaru, către fratele primarului, George Poteraș.


Contractul de vânzare-cumpărare încheiat între bărbatul din Chiajna (prin „mandatarul” Ilie Potecaru) și George Poteraș, în august 2005, la o lună după retrocedare.

Norul de fum în care e învăluit circuitul acestei parcele e încă și mai dens.

Deși e localizat pe teritoriul administrativ al Sectorului 6, terenul nu a fost retrocedat de Primăria Sectorului 6, ci de Primăria Chiajna.

Un funcționar al acestei administrații locale spune: „E posibil ca terenul să fi figurat în balanța agricolă a orașului Chiajna, să fi fost parte din teritoriul fostului C.A.P. Chiajna. De altfel, nu e singurul teren din București care a fost retrocedat de către Primăria Chiajna, deși, formal, nu era pe teritoriul nostru. Am pus în posesie loturi de pământ și în alte sectoare ale Capitalei”.


Potrivit planșelor cadastrale studiate de RISE, în anii 2000, acest petic de pământ era acoperit cu tarabele unui bazar. 

Aceasta pare să fi fost ultima lui destinație, de bazar, când a fost „retrocedat” bărbatului din Chiajna, transferat la familia Poteraș, contra 60.000 de euro (plătiți pe o cale misterioasă), și utilizat drept postament pentru o fabrică de bani care produce lichidități și astăzi.


PS1: Până în 2013, bloculețul de pe Strada Dealul Țugulea s-a aflat în proprietatea firmei All Casual, patronată de George Poteraș. După acest moment, clădirea a trecut în proprietatea persoanelor fizice George și Nicoleta Poteraș.

PS2: Există, desigur, posibilitatea ca bărbatul din Chiajna – care afirmă că nu știe nimic despre retrocedarea terenului de pe Strada Dealul Țugulea – să fi vândut drepturile lui litigioase și să fi uitat (sau să nu vrea să mai recunoscă) lucrul acesta.

Sau să îi vi vândut terenul lui George Poteraș, după retrocedare, exact așa cum scrie în act, luându-l ca mandatar pe Potecaru.

Familia Poteraș și Ilie Potecaru nu au răspuns la întrebările pe care RISE li le-a adresat legat de acest subiect.

Ionuț Stănescu

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Toate articolele din seria „Orașul subteran”:

01. Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului, ocolită de anchetele DNA
02. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor
03. Profit de 8.600 la sută, din afaceri cu terenurile statului român
04. Bucăți din Parcul Grozăvești, retrocedate de Poteraș, ajunse la rude ale nevestei
05. 
Cum a fost privatizat Bucureștiul
06. 
Guru al terapiilor energetice: magie neagră cu 8 milioane de euro
07. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, loc de casă în Cotroceni, pe mâna mafiei retrocedărilor
08. 
Mafia retrocedărilor: infractor neinvestigat de DNA în 2010, martor la DNA în 2017
09. Banca-fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor
10. Învingătorul. Spectaculosul caz al infractorului care a devenit milionar în euro în timpul unei anchete DNA
11. Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare prin metoda „Mătușa”
12. Europarlamentarul Ramona Mănescu, afaceri-căpușă, prin conturi de mătușă
13. Moșia ascunsă a lui Cristian Poteraș: vile și 7 hectare, pe Valea Prahovei, pe numele soacrei
14. Marea devastare: parc din București, înghițit de mafia retrocedărilor, pe mână cu Ramona Mănescu