România riscă să piardă resurse de un miliard de dolari din neglijență

Statul român a ajuns la mâna unor afacerişti fugari în cazul zăcământului de cupru de la Moldova Nouă din neglijenţa unor functionari de-ai săi.

Click pentru a mări infograficul afacerii “Mina de Aramă”

Click pentru a mări infograficul afacerii “Mina de Aramă”

Pur şi simplu o resursă evaluată la 1 miliard de dolari riscă să fie înstrăinată pentru 4 milioane de euro, pentru că reprezentanţii Fiscului din Arad au întârziat cu trei săptămâni să conteste o hotărâre judecătorească.

Termenul legal până la care putea fi declarat recursul era 7 ianuarie 2014, însă contestația a fost depusă abia pe 28 ianuarie a.c.

RISE Project a obţinut decizia Curţii de Apel Timişoara – instanţă care a declarat ca tardiv recursul Fiscului în dosarul în care miza era reluarea licitaţiei pentru resursa naturală.

decizie2014

Decizia civilă Nr. 228/2014 – click pe imagine pentru a accesa documentul

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a opus constant, mai bine de doi ani, ca firma elvețiană Mineco să preia licența de exploatare și terenurile Moldomin SA Moldova Nouă, companie de stat aflată în faliment.

Toate aceste eforturi ale ANAF au fost zădărnicite de proprii angajați din Arad.

Neglijența lor vine în contextul în care șefii Mineco sunt anchetați în lipsă la București pentru cumpărare de influență.

Contestațiile Fiscului au generat un scandal de corupție, în urmă cu doi ani, după ce șefii Mineco au fost puși sub acuzare, iar fostul director al Moldomim și un judecător au fost arestați. Reprezentanții Mineco au încercat, în 2012, să scape de primele contestații ale Fiscului, mituindu-l pe vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, Cătălin Șerban – condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în acest caz.

(Citiți AICI cum a decurs operațiunea pentru mituirea judecătorului și cine sunt investitorii de la Moldomin)

ANAF a încercat apoi să obțină, în instanță, reluarea licitaţiei de la momentul ofertelor finale. Tribunalul Caraș Severin a respins, în prima etapă, cererea Fiscului iar luna trecută, Curtea de Apel Timişoara a pus punct procesului din cauza întârzierii recursului.

Mineco are termen până pe 17 iunie să semneze contractul pentru terenurile Moldomin, după ce a obținut gratuit dreptul să exploateze zăcământul.

 

Citiți și:

Zăcământ uriaș de cupru – pe mâna unor afaceriști fugari

Resursele României