Cele 4 milioane de euro ale lui Codrin Ștefănescu

Codrin Ștefănescu (50 de ani) se pregătește să ia de la contribuabilii români 4 milioane de euro pentru un teren scos, în mod ilegal, din proprietatea comună a acelorași contribuabili români. FOTO: Inquam Photos/George Călin.

În timp ce se războiește, de fațadă, cu mirajul „Statului Paralel”, Codrin Ștefănescu se pregătește să încaseze 4 milioane de euro de la statul-stat.

Liderul PSD va vinde Primăriei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumpărat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare.

Afacerea lui Ștefănescu – făcută, cap-coadă, cu bunurile statului, în detrimentul statului – îl va recompensa cu o rată a profitului de 2.200 la sută.

Mai jos, datele și documentele care descriu tunul financiar care urmează să îl îmbogățească pe secretarul general interimar al partidului de guvernământ.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În noiembrie 2013, urmând o inițiativă a primarului Sorin Oprescu, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât exproprierea unei salbe de terenuri, astfel încât să facă posibilă extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului.

Printre loturile de pământ pe care hotărârea CGMB le-a nominalizat pentru această expropriere se găsește și unul pe care Codrin Ștefănescu îl deține în coproprietate cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (48 de ani). 

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – în suprafață de 3,18 hectare – reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele aproape nouăzeci, pe care CGMB și-a propus să le cumpere de la particulari pentru a putea construi prelungirea Bulevardului Timișoara.

Terenul acestora este atât de mare în raport cu celelalte supuse exproprierii încât din banii alocați de CGMB pentru întreaga operațiune aproape o treime va fi folosită pentru a achiziționa lotul lor de pământ.

Astfel, din cele 68 de milioane de lei puse la bătaie pentru acest scop, 22 de milioane le vor reveni lui Ștefănescu și fostei colaboratoare a lui Dobrescu.

22 de milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro (156 de euro/mp).

Cum cei doi dețin respectivul teren în raportul de 80%-20%, lui Ștefănescu îi vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion.

Corina-Mihaela Mihai-Oroș (44 de ani) – fosta colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu – este cea alături de care Ștefănescu deține un teren, în curs de expropriere, în extremitatea de vest a Bucureștiului.

Extras din anexa hotărârii CGMB prin care a fost decisă exproprierea terenurilor care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara. În acest tabel, este prezentată parcela care va fi cumpărată de la Codrin Ștefănescu & Corina-Mihaela Mihai: 3,18 hectare situate la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402-412.

În total, Codrin Ștefănescu și Corina-Mihaela Mihai sunt proprietarii a 12,7 hectare, nu doar a 3,18 hectare, la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402-412. Terenul e deținut în indiviziune: 80 la sută, adică 10,2 hectare sunt ale PSD-istului, iar 20 la sută, adică 2,5 hectare, ale asociatei sale. FOTO: Cartea funciară a terenului.

Pământul pe care CGMB se pregătește să îl cumpere în cadrul acestui proiect, la prețul de 156 euro/mp, se găsește la periferia-periferiilor Bucureștiului: lângă centrala electrotermică Vest, pe un câmp părăsit, bântuit de câini, acoperit de bălării și gunoaie.

Decorul de la marginea aceasta a Capitalei e, de altfel, un uriaș loc viran, încadrat de Cimitirul Ghencea II, de calea ferată București-Giurgiu și de agregatele industriale ale centralei electrotermice.

Cel mai mare preț identificat de RISE într-o tranzacție de pe piața liberă, făcută cu pământurile din această zonă în ultimii cincisprezece ani, este de 70 de euro/mp: deci, de două ori mai mic decât cel oferit de Primăria Capitalei!

Tranzacția găsită de RISE a fost semnată în momentul de vârf al precedentei bule imobiliare: decembrie 2007.


Primarul general, Gabriela Firea, nu a răspuns la mesajele RISE, prin care am întrebat-o în ce fază se găsește acțiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara.

Însă datele din cartea funciară a lotului deținut de Ștefănescu și de fosta colaboratoare a lui Dobrescu arată că exproprierea – cel puțin a celor 3,18 hectare – nu a fost încă făcută.

UPDATE (17.01.2019) Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis mai multor redacții: exproprierile pentru extinderea Bdului Timișoara nu s-au făcut până acum și nici nu se vor face anul acesta. Când se va decide pomparea de bani în acest proiect, toate datele lui tehnico-economice vor trebui aprobate din nou de către Consiliul General – pentru că, de la aprobarea lor inițială, au trecut mai mult de cinci ani. 


ORIGINEA TERENULUI


Terenul de 12,7 hectare pe care Codrin Ștefănescu și fosta colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu îl au în această extremitate a Bucureștiului a aparținut statului român până în februarie 2004.

În luna aceea, a fost retrocedat, în bloc, împreună cu altele, în suprafață cumulată de 107,9 hectare, la cererea companiei Institutul Pasteur SA, care a susținut că toate aceste pământuri făceau parte din patrimoniul ei istoric.

Institutul Pasteur SA, adică un fost centru de producție și de cercetare în domeniul tratamentelor veterinare, preluat de la stat în 2000 de afaceristul Sorin Stănescu (59 de ani) – cel care îl deține și astăzi. Multimilionar low-profile, cu legături transpartinice, acesta a ieșit din penumbra în care obișnuiește să trăiască abia anul trecut, când a fost naș la nunta faraonică a fiului lui Liviu Dragnea – sărbătorită în septembrie.


În ciuda mersului ei birocratic lin, retrocedarea imensă, a celor 107,9 hectare de care Institutul Pasteur SA a beneficiat în februarie 2004, a fost ilegală!

Judecând asupra unei acțiuni intentate de Primăria Chiajna, două instanțe au stabilit că Institutul Pasteur SA nu avea dreptul să solicite această reconstituire imobiliară gigantică și au anulat titlul de proprietate al celor 107,9 hectare. Sentința – dată, în faza de fond, de Judecătoria Sector 6 (în 2010), apoi, întărită de Tribunalul București (în 2011) – este definitivă.

Cele două sentințe pot fi citite AICI, respectiv, AICI.

Titlul de proprietate emis de Prefectura Ilfov, în februarie 2004, în favoarea SC Institutul Pasteur SA, pentru cele 107,9 hectare, și anulat, definitiv, de Tribunalul București în 2011.

Chiar dacă titlul de proprietate a fost anulat încă de acum opt ani, niciun metru pătrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a întors până astăzi în proprietatea statului!

Mărunțit și împrăștiat, de-a lungul anilor, prin contracte succesive de vânzare-cumpărare, încheiate între Institutul Pasteur SA și tot felul de terți, pământul are, astăzi, o constelație întreagă de proprietari particulari.

De altfel, patronul Institutul Pasteur SA a început operațiunea de fragmentare și înstrăinare a terenului încă din 2004, imediat după ce a primit pe mână cele 107,9 hectare.

Cuvântul cheie este înstrăinare, pentru că pe multe dintre parcelele în care a spart lotul de 107,9 hectare doar le-a înstrăinat, nu le-a vândut. Le-a pasat, pur și simplu, unor angajați sau parteneri de afaceri, prin contracte încheiate la prețuri simbolice.

Prețuri atât de mici încât frizează ridicolul.  

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – pe care cei doi vor primi 156 euro/mp de la Primăria Capitalei – este unul dintre acestea: patronul Institutul Pasteur SA l-a „vândut” cu 0,09 euro/mp (sic!) către trei persoane, în septembrie 2004.

Cele trei persoane au fost: Luiza Tănase (concubina de la acea vreme a lui Codrin Ștefănescu – 10,2 hectare), Alain-Florentin Mina (prieten vechi și partener de afaceri al lui Codrin Ștefănescu – 4,3 hectare) și Corina-Mihaela Mihai (colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu, la vremea respectivă – 2,5 hectare). (În total, 17 hectare).

Terenul a rămas la cei trei până astăzi, cu singura excepție că, între timp, Ștefănescu și-a înlocuit concubina în rolul de coproprietar. „Înlocuirea” s-a făcut printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între el și partenera sa de viață, în 2009, la prețul de 6,67 de euro/mp!

(Un an mai târziu, potrivit presei tabloide, Ștefănescu s-a despărțit de iubita lui, cu care paginile ziarelor de scandal spun că are și un copil.)

O altă mică schimbare în tabloul „proprietarilor” din 2004 este că, între timp, Alain-Florentin Mina a ieșit din indiviziune față de ceilalți doi proprietari, cu cota sa parte din teren: 4,3 hectare.

RISE a obținut ambele contracte invocate mai sus. Și pe cel din septembrie 2004, prin care terenul de 17 hectare a plecat de la Institutul Pasteur SA la apropiații lui Ștefănescu (cu 0,09 euro/mp), și pe cel din 2009, prin care bucata deținută de concubina lui Ștefănescu a trecut la Ștefănescu însuși cu 6,67 euro/mp.

Le puteți citi AICI, respectiv, AICI.

Articol din „Libertatea”, în care Ștefănescu dă relații despre legătura pe care a avut-o, timp de 12 ani (1998-2010), cu Luiza Tănase – legătură din care s-a născut o fată pe nume Andra.

Alain-Florentin Mina (52 de ani), coproprietar al celor 17 hectare cumpărate de la Institul Pasteur cu 0,09 euro/mp, și Codrin Ștefănescu sunt prieteni vechi.

Schița de mai sus nu are nicio pretenție cartografică. Ea doar ilustrează, schematic, subiectul articolului nostru de astăzi. ILUSTRAȚIE: Sergiu Brega.

În noiembrie 2013, atunci când CGMB a votat exproprierile pentru prelungirea Bulevardului Timișoara, Codrin Ștefănescu a fost sunat de reporterii DIGI24, care l-au rugat să comenteze știrea legată de faptul că avea să fie cel mai câștigat dintre beneficiarii indirecți ai acelei lucrări de infrastructură.

PSD-istul a descris achiziția terenului pe care urma să-l vândă statului cu 156 de euro/mp, în felul următor: „L-am cumpărat în 2007-2008, nu mai țin minte exact. Nu știu dacă am dat mai mult de 40 de euro/mp”. (Reportajul DIGI24 poate fi văzut AICI).

Afirmația, trâmbițată cu obișnuita siguranță de sine a lui Ștefănescu, este puternic manipulativă.

Într-adevăr, pe terenul pe care se pregătește să-l vândă Primăriei Capitalei cu 156 de euro/mp, PSD-istul nu dăduse mai mult de 40 de euro/mp. Dăduse mult mai puțin: 6,67 euro/mp.

Iar cea de la care îl achiziționase era soția sa neoficială, care îl „cumpărase”, la rândul ei, cu 0,09 euro/mp.

FOTO: Andreea Alexandru / Mediafax.

Nu există niciun indiciu că vreo instituție a statului a încercat să întoarcă terenul gigantic, de 107,9 hectare, în proprietatea publică, după ce retrocedarea lui a fost declarată ilegală, în 2011.

De altfel, printre cele aproximativ 90 de parcele pe care Primăria Capitalei se pregătește să le exproprieze ca să facă loc lucrării de extindere a Bulevardului Timișoara, figurează și un mic lot de pământ, pe care Institutul Pasteur SA încă îl mai deține în această zonă.

Un teren de 333 de mp, pentru a cărui expropriere CGMB a aprobat o plată compensatorie de 52.000 de euro în favoarea companiei lui Sorin Stănescu.

Juriștii consultați de RISE spun că, în acest caz, statului i-ar fi ajuns hotărârea judecătorească din 2011 pentru a evacua Institutul Pasteur SA de pe palma de pământ de care are nevoie, de la această firmă, pentru prelungirea Bulevardului Timișoara.

Așadar, statul se pregătește să plătească pentru un activ pe care l-ar putea avea gratis, în virtutea unei sentințe vechi de opt ani.  

În privința celorlalte terenuri, pe care firma lui Stănescu a apucat să le vândă, statul ar fi trebuit să îi dea în judecată pe cumpărători și să ceară anularea actelor lor de proprietate, inclusiv pe al lui Codrin Ștefănescu, în încercarea de a redobândi respectivele suprafețe de pământ.

Instituția care ar fi avut calitatea să întreprindă această campanie judiciară este Agenția Domeniilor Statului (ADS) – entitate aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Anterior retrocedării ilegale din 2004, terenul de 107,9 hectare s-a aflat în gestiunea ADS.

ADS nu a răspuns, până la acest moment, întrebărilor pe care RISE Project i le-a adresat, referitor la acest subiect.

UPDATE (16.01.2019): La puțin timp după publicarea articolului, ADS ne-a comunicat explicația de mai jos, la întrebările pe care i le-am trimis.



Contactat telefonic de RISE, Codrin Ștefănescu nu a răspuns la apelurile și la sms-ul prin care am încercat să luăm legătura cu el.

Nici Sorin Stănescu, patronul Institutul Pasteur SA, nu a avut vreo reacție, până la această oră, la întrebările pe care i le-am expediat prin e-mail. Printr-una dintre întrebările pe care i le-am adresat i-am cerut să ne spună dacă prețul simbolic, de 0,09 euro/mp, cu care le-a vândut cele 17 hectare concubinei lui Ștefănescu, prietenului lui Ștefănescu și colaboratoarei lui Dobrescu a fost, de fapt, expresia disimulată a unei plăți transmise acestora. 

RISE a întrebat-o și pe fosta colaboratoare a lui Dobrescu, Corina-Mihaela Mihai, dacă apariția ei în ecuația celor 2,5 hectare „cumpărate” de la Institutul Pasteur SA cu 0,09 euro/mp a fost doar una butaforică, cu scopul de a ascunde faptul că Dobrescu era beneficiarul real al tranzacției respective.

Aceeași întrebare i-am adresat-o și lui Dragoș Dobrescu. Nici unul, nici altul nu ne-au răspuns, până în momentul de față.

UPDATE (19.04.2019): Într-o discuție cu RISE Project, purtată în timpul unei documentări ulterioare celei de față, Corina-Mihaela Mihai a ținut să precizeze că nu a fost interpusa lui Dragoș Dobrescu în afacerea descrisă mai sus. Femeia nu a dorit însă să dea nici un alt detaliu suplimentar.

(În aceeași perioadă în care Corina Mihaela Mihai „a cumpărat” cu 0,09 euro/mp un teren de 2,5 hectare de la Institutul Pasteur SA, ea a fost implicată și în preluarea unor drepturi litigioase legate de retrocedarea a 8,8 hectare, tot în partea de vest a Bucureștiului. Din această unică operațiune, Dragoș Dobrescu, europarlamentarul Ramona Mănescu și fostul primar Cristian Poteraș au câștigat, în final, 8 milioane de euro. RISE a scris despre acest caz AICI).

Ionuț Stănescu

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Toate articolele din seria „Orașul subteran”:

01. Fabrica de bani din mijlocul Bucureștiului, ocolită de anchetele DNA
02. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor
03. Profit de 8.600 la sută, din afaceri cu terenurile statului român
04. Bucăți din Parcul Grozăvești, retrocedate de Poteraș, ajunse la rude ale nevestei
05. 
Cum a fost privatizat Bucureștiul
06. 
Guru al terapiilor energetice: magie neagră cu 8 milioane de euro
07. 
Europarlamentarul Ramona Mănescu, loc de casă în Cotroceni, pe mâna mafiei retrocedărilor
08. 
Mafia retrocedărilor: infractor neinvestigat de DNA în 2010, martor la DNA în 2017
09. Banca-fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor
10. Învingătorul. Spectaculosul caz al infractorului care a devenit milionar în euro în timpul unei anchete DNA
11. Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare prin metoda „Mătușa”
12. Europarlamentarul Ramona Mănescu, afaceri-căpușă, prin conturi de mătușă
13. Moșia ascunsă a lui Cristian Poteraș: vile și 7 hectare, pe Valea Prahovei, pe numele soacrei
14. Marea devastare: parc din București, înghițit de mafia retrocedărilor, pe mână cu Ramona Mănescu
15. Mica fabrică de bani a familiei Poteraș
16. Beneficiari ai retrocedărilor cu dedicație din București, proprietari de locuințe ANL
17. Omisiunile DNA din dosarul în care a fost inculpat nașul lui Dragnea
18. Omul de paie. Curiosul caz al marinarului care a cucerit, la pensie, uscatul