„Nasul din Ibiza” si crima organizata

După scandalul “Cocaina pentru VIP-uri”, Nicu Gheară s-a retras în Ibiza, acuzând presiuni politice. Nicu Gheară nu a fost niciodată condamnat dar numele său apare în câteva anchete de amploare ale procurorilor care vizează două grupări importante de crimă organizată: clanul Corduneanu și rețeaua lui Nuredin Beinur.

Dosarul Cordunenilor.În dosarul în care procurorii DIICOT Iași i-au trimis în judecată pe Corduneni, Nicu Gheară este menționat în convorbirile telefonice ale membrilor clanului, interceptate de autorități începând din 2008. Potrivit anchetatorilor, dintr-o discuție purtată de Bogdan Constantin, unul din liderii Cordunenilor, rezultă „atât poziţia acestuia în vârful ierarhiei grupării de crimă organizată cât şi influenţa sa în mediul interlop românesc prin conexiunile cu Nicu Gheară şi Fane Spoitorul”.

Darius Gheară, alături de unchiul său Nicu Gheară

Darius Gheară, alături de unchiul său Nicu Gheară

În rechizitoriul întocmit de DIICOT Iași, procurorii trag concluzia negru pe alb, referindu-se la liderii clanului Corduneanu: „rezultă conştientizarea structurării şi organizării grupărilor de crimă organizată la nivel naţional, precum şi exercitarea arbitrariului asupra acestora de către persoane ca Nicu Gheară sau Gigi Nedelcu”.

Rețeaua Beinur. Un alt dosar care-l conectează pe Nicu Gheară la mediul interlop este cel al lui Nuredin Beinur, finul său de cununie. Una dintre discuțiile telefonice purtate de Beinur cu aghiotantul său, “Rândunică”, trece în revistă formarea grupurilor de crimă organizată din anii ‘90. În convorbirea care durează aproximativ o oră, cei doi se referă în majoritatea timpului la Nicu Gheară. Termenii nu sunt deloc elogioși, pe fondul conflicului recent în care “finul Beinur” a intrat cu gruparea “nașului Gheară”. Scânteia a fost aprinsă de Pepy Daniel Nicolae – mâna dreaptă a lui Gheară, în momentul în care a încercat să-i preia ostil firma lui Beinur, Univertis SA – societate care deține multe spații de agrement pe litoral. Printr-un atac de tip raider, Pepy l-a executat silit pe Beinur, invocând un contract de împrumut suspect. Manevra a avut loc în vara lui 2011 când Beinur se afla după gratii – cercetat pentru șantaj și amenințare. Ulterior, Beinur a reușit să anuleze executarea silită, dar procesul nu s-a încheiat. Beinur a declarat sec pentru RISE Project: “Eu nu mai vorbesc cu Nicu Gheară și Pepy, dar nu-s certat cu ei. Acum, vorbim doar în instanță.”

Nepotul lui Gheară, condamnat penal. Darius Gheară a fost condamnat definitiv de Judecătoria Sectorului 3 la un an de închisoare cu suspendare pentru că a încercat să înșele trei bănci, cerând credite în baza unor documente false. Faptele s-au petrecut în 2009, iar sentința a fost dată pe 9 noiembrie 2011. Darius Gheară este asociat cu fostul fotbalist Laurențiu Reghecampf într-o firmă de impresariat fotbaliști (Special Sport Team). Reghecampf este soțul Anei Maria Prodan, la rândul ei impresar sportiv și parteneră de afaceri cu Adrian Mutu – alt fin de cununie al lui Nicu Gheară.

Cocaină pentru VIP-uri. Ancheta în celebrul dosar a început în 2002, culminând cu arestarea din 2004 a lui Bogdan Albu, fost manager la clubul Space și apropiat de Gheară și Beinur. Ancheta s-a extins rapid, pe măsură ce procurorii au descoperit amploarea rețelei de traficanți și consumatori de cocainei. Printre numele mondene implicate în scandal s-au numărat: Raluca Sandu (fiica lui Mircea Sandu – președintele FRF), Ion Alexandru Tiriac, Ileana Lazariuc și Robert Sandu (nepotul lui Mircea Sandu). Numele lui Nicu Gheară a fost vehiculat în acest dosar, dar acesta a negat public orice implicare, reclamând în presă persecuțiile la care este supus de serviciul de informații al Ministerului de Interne. Controversele din acest dosar sunt legate atât de manipularea internă a probelor judiciare, cât și de soluțiile judecătorești. De exemplu, Bogdan Albu este condamnat la șase ani de închisoare, iar alții au fost achitati.

 Mihai Munteanu, Paul Radu, Cristi Ciuperca

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!