Labirintul lui Focă

Interlopul Răzvan Alexe și deputatul Vlad Cosma, parteneri politici și de afaceri surs: RISE Project

Interlopul Răzvan Alexe și deputatul Vlad Cosma, parteneri politici și de afaceri / sursa: RISE Project

CEI CARE ȘI-AU LUAT ȚARA ÎNAPOI Marcel Păvăleanu, consilierul guvernamental arestat, este președintele organizației PSD din orașul Plopeni – cea mai importantă comunitate din colegiul electoral al deputatului PSD, Sebastian Ghiță.

electoralLa ieșirea din Ploiești, înspre Plopeni, într-una dintre cele mai aglomerate intersecții din județ, un panou electoral imens molipsește încă șoferii cu veselia candidaților PSD, Sebastian Ghiță și Mircea Cosma.

Ambii, puși frățește pe același banner.

Sloganul cu care Ghiță a câștigat alegerile, sprijinit fiind de Cosma, face deliciul folclorului urban: “Să ne luăm țara înapoi!”.

De regulă, securitatea campaniei electorale a PSD Prahova este asigurată de brigăzile lui Răzvan Alexe. Efectul e că la fiecare ciclu electoral, județul se colorează în roșu la propriu pentru că nimeni nu se mai înghesuie să lipească alte afișe, din motive strict medicale cum ar fi coastele rupte, nasul spart, dinții scoși etc.

Activist de nădejde al partidului, interlopul a dezvoltat legături solide cu familia  baronului Cosma – șeful filialei și principalul ordonator de credite din județ. Tovărășia lui Alexe cu Andreea și Vlad Cosma este pe cât de notorie în Ploiești, pe atât de asumată în ambele părți.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

OKIOSU’ Răzvan Alexe, zis Okiosu’, e un tip cu tupeu. N-are un fizic înspăimântător și nici vreo faimă de “smardoi”, dar compensează printr-un stil agresiv și tupeu de raket. Alexe a făcut istorie printre șmecherii locali, fiind peste tot unde se punea de vreo combinație.

Toți îl știu, toți au o poveste cu el. De la aventuri cu barca și bidoane de benzină cărate la sârbi în plin embargou ONU și pănă la sacoșile cu bani din BMW-uri – există acolo, în underground-ul local, o colecție vastă de evocări centrate pe Răzvan Alexe.

Adrian Năstase și Răzvan Alexe, în campania electorala din 2008

Adrian Năstase și Răzvan Alexe

Politic vorbind, asta n-a deranjat pe nimeni, nici măcar incidentul cu pistoale dintr-un cazinou bucureștean, în care au evoluat Alexe și frații Geamănu.

În realitate, Alexe e brațul armat al filialei lui Cosma, genul care pune în mișcare un aparat interlop de mobilizat votanți în comunitățile sărace. De aici și incidentele semnalate de primarii opoziției de la țară, loviți cu mașina sau, pur și simplu, asediați în primărie.

Conceptul politic de smardoială, brevetat de Okiosu’ în orașul lui Nichita Stănescu, a fost acceptat tacit de conducerea județeană de partid, dar și de opoziția locală.

Așa arată contextul în care Răzvan Alexe a încercat să manevreze deșeurile toxice de pe nava Flaminia, cu logistica firmei Glar Construct din Ploiești, controlată de familia lui Sebastian Ghiță.

Frații Piarole, de la stânga la dreapta: Narcis, Laurențiu și Bahoi

Frații Piarole, de la stânga la dreapta: Narcis, Laurențiu și Bahoi / sursa: Facebook

FRAȚII PIAROLE Parteneriatul cu Răzvan Alexe nu-i singura conexiune interlopă a beizadelelor Vlad și Andreea Cosma. Cea cu gruparea Piarole e mai veche, dar durabilă – lucru dovedit de prezența liderului de clan, Laurențiu Țarida, la nunta din Beirut a Andreei Saad Cosma.

Cum se cuvine între prieteni, Răzvan Alexe și Marcel Păvăleanu n-au lipsit dintre nuntași.

Gruparea Piarole, condusă de trei frați – Laurențiu, Narcis și Bahoi, este axată pe activități de cămătărie și prostituție, cooperând, în trecut, cu rețeaua lui Ion Clămparu. Clanul e sub anchetă pentru infracțiuni de șantaj, înșelăciune, violențe și constituire de grup criminal organizat.

FOCĂ Deși a produs prozeliți pe bandă rulantă, Răzvan Alexe are trei locotenenți de încredere. Unul e Focă, așa i se spune, un aghiotant vechi de-al lui Okiosu’.

Focă are tipul ăla de distincție fizică, specifică luptătorilor de K1, cu spate lat, mâini cât lopețile și privire goală. Rutina îl aduce zilnic în sediul PSD Prahova unde, din când în când, răsfoiește ziarul Click. Focă poate fi recunoscut în multe dintre imaginile recente cu Mircea Cosma, dar și în fapte de vitejie precum un knock-out tehnic aplicat primarului Robert Nica din Lipănești.

Ce-i drept, Focă știe perfect labirintul drumurilor sătești din județ ca orice veteran al campaniilor electorale trăite cu bâta-n mână.

Bogdan Lazopulu zis "Găoază"

Bogdan Lazopulu zis „Găoază” / sursa: Facebook

GĂOAZĂ Alt locotenent al lui Răzvan Alexe este Găoază. Asta-i porecla lui. În buletin îl cheamă Bogdan Lazopulu, dar legendă a făcut sub cupola acestui nick-name de zmeu.

Alintat de prieteni cu rime de oraș, gen “Găoază care te umple de groază”, domnul Lazopulu și-a dobândit faima tot cu pumnul și tot prin lumea interlopă. O victimă celebră marca Găoază este chiar ginerele unui fost primar PSD din Ploiești, momentan marginalizat în organizația județeană.

BIJUCĂ Pe acesta îl cheamă Bogdan Preda, are în spate o lungă serie de “intervenții și combinații” și a intrat în pușcărie la pachet cu Păvăleanu și Alexe.

Șmecher cu greutate “pe piață”, Bijucă era implicat direct în rețeaua de spălare de bani administrată de cuplul Alexe-Păvăleanu, fapt ce i-a adus cătușele la ușă încă din primul val de arestări.

RAUL Cu Raul Stănescu ar fi încercat Răzvan Alexe să introducă în Prahova apa uzată de pe nava Flaminia, potrivit procurorilor.

Raul administrează una dintre firmele de construcții investigate în dosarul “Păvăleanu” și a avut probleme cu poliția în Germania pentru găinării de tip “maradona” în magazine. Extrădat de nemți, Raul a dat de belea acasă, la Ploiești, unde a fost arestat și condamnat pentru ultraj.

ÎMPĂRȚIREA PE SECTOARE Toți pretind că sunt oameni de afaceri și întrețin relații strânse cu fel și fel de decidenți politici PSD: parlamentari, primari, consilieri, directori de instituții descentralizate etc.

Un exemplu ar putea fi David Viter, șeful comisiei de buget-finanțe din Consiliul Județean Prahova și tovarăș istoric cu Alexe, Găoază, Focă și deputatul Vlad Cosma – cu care, de altfel, a copilărit în același bloc.

Viter a fost propunerea organizației județene a PSD pentru un post de secretar de stat în Ministerul Energiei, dar a picat din cauza “algoritmului USL”.

Mircea Cosma_Vlad Cosma_David Viter

Mircea Cosma, Vlad Cosma și David Viter, părăsind un restaurant / sursa: RISE Project

În aceste împrejurări, Răzvan Alexe s-a trezit că stăpânește județul, cu tot cu baron PSD și buget local. De aici și până la următoarea scenă halucinantă, descrisă de procurori în referatul pentru arestarea interlopului, a fost doar un pas.

Redăm pasajul integral: “În luna decembrie 2012, Consiliul Județean Prahova a organizat o licitaţie în vederea executării lucrărilor de deszăpezire, licitaţie în urma căreia denunţătorului (lui Alexe – n.n.) i-au fost atribuite sectoarele III şi IV. După depunerea dosarelor de licitaţie, inculpatul (Alexe – n.n.) a convocat la biroul său mai mulţi administratori de firme cărora le-a împărţit sectoarele din judeţ aferente lucrărilor de deszăpezire, comunicându-le că sectorul IV l-a păstrat pentru el.”

Răzvan Alexe și cântăreața de muzică lăutărească, Cornelia Catanga, la nunta unui ruigbist sursa: Facebook

Răzvan Alexe și cântăreața de muzică lăutărească, Cornelia Catanga, la o nuntă / sursa: Facebook

În același referat, procurorii argumentează arestarea lui Alexe: “Având în vedere faptul că majoritatea sumelor de bani ce fac obiectul material al infracţiunii de trafic de influenţă, sunt rezultate din contracte încheiate de către societăţi comerciale cu entităţi administrativ-teritoriale, apreciem că faptele inculpatului sunt de natura a aduce atingere grava bugetului consolidat al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, cu efecte majore in planul dezvoltării economico-sociale a statului.” 

Având ultimul cuvânt, Răzvan Alexe s-a apărat în fața instanței, arâtând că societatea lui şi-a plătit întotdeauna datoriile către stat, că în ultimii ani a vorbit doar de două ori cu Mircea Cosma, neavând legătură cu acesta, in afară de faptul că a asistat odată la un congres PSD.

Pledoariile se rosteau în noiembrie 2013. Săptâmâna trecută, Răzvan Alexe a fost eliberat din centrul de detenție preventivă din Câmpina și trimis acasă, în arest la domiciliu.

Continuă cu PIONII DIN AFACEREA DEȘEURILOR

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!