Două dintre temele tensionate ale anului trecut – Roșia Montană și câinii fără stăpân – au dominat și clasamentul celor mai vizualizate anchete ale RISE Project în 2013.
În top, se mai regăsesc investigațiile despre modul în care Victor Ponta a oferit, în trecut, servicii de consultanță juridică familiei Cocoș-Udrea, dar și despre cine sunt cei care vor să decidă cum se va construi în Capitală și cum sunt conectați ei la marii afaceriști imobiliari, precum și actorii din scandalul Ericsson România – afacere investigată de autoritatea pieței americane a pieței de capital ca urmare a dezvăluirilor noastre. La mică distanță, s-a situat și ancheta despre intermediarii secreți din afacerea cărnii de cal, un scandal european în care producătorii români au fost puși la zid tocmai de cei care au comis neregulile.
1. Documentele confidențiale ale afacerii Roșia Montană.
În premieră, RISE a publicat licența de exploatare a aurului de la Roșia Montană (link), un document ascuns publicului aproape paisprezece ani.
Din seria articolelor despre Roșia Montană, am mai publicat cum a ajuns compania care deține licența de exploarea la Roșia Montană să fie urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani (vezi aici- link), cine sunt politicienii, consultanții și televiziunile care au primit bani, în 2013, de la comapania Roșia Montană Gold Corporation (link), precum și cine sunt șefii Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, instituția care a acordat licența companiei RMGC, care au beneficiat de excursii în destinații exotice plătite chiar de această firmă (link).
2. Afacerea câinilor fără stăpâni.
O anchetă despre afacerile care s-au dezvoltat în marile orașe și cine sunt personajele controversate care primesc bani de la primării ca să se ocupe de prinderea, transportul și adăpostirea câinilor fără stăpân (link). Și mai ales despre cât de ineficient sunt cheltuiți banii publici.
3. Victor Ponta, avocatul familiei Udrea – Cocoș
Investigația care arată cum, în calitate de avocat, actualul premier a lucrat pentru familia Cocoș- Udrea, în anii 2005- 2006, într-o perioadă când Elena Udrea și Victor Udrea pozau ca adversari politici (link).
4. Cei care vor remodela Capitala
Cine erau arhitecții care vroiau să redeseneze Capitala, prin nou Plan Urbanistic General, un document cheie pentru dezoltarea orașului, și cum sunt ei legați ombilical la marile interese imobiliare din București. (link)
5. Banii, oamenii și strategiile din afacerea Ericsson
Documentele din dosarul afacerii Ericsson arată cum gigantul telecom a creat un mecanism financiar secret ca să-și mărească cifra de afaceri în diverse țări în lupta pentru acapararea de noi piețe. Concernul suedez îi acuză de abuz de încredere și de fraudă tocmai pe unii dintre cei pe care i-a delegat să conducă schema financiară globală. În urma articolelor RISE Project/OCCRP, arbitrul pieței de capital american, Securities and Exchange Commission (SEC) a început o investigație împotriva grupului suedez (listat și pe bursa americană). (link)