Spitalele familiei Oprescu - Rise Project :Rise Project

8/09/2015

Un spital din București a fost preluat anul trecut de prietenii și rudele primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi din Turcia. Clădirea aparține unei instituții subordonate Primăriei București, dar a fost închiriată de-a lungul anilor unor afaceriști controversați.

Noul spital în care sunt implicați prietenii și rudele primarului. Foto: Sergiu Brega

Noul spital, o afacere în care sunt implicați prietenii și rudele primarului general    Foto: Sergiu Brega

Spitalul Metropolitan din centrul Bucureștiului a devenit anul trecut un punct comun de interes pentru familia lui Sorin Oprescu, sponsorii săi din campaniile electorale și beneficiarii privați ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primăriei Capitalei. Afacerea medicală este controlată de un offshore cipriot, înregistrat pe numele unor consultanți locali, și administrată de fratele lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, arestat duminică pentru corupție. (Detalii, AICI)

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

PERSONAJELE  AFACERII

Gelu Dorin Oprescu. Este fratele primarului și administratorul firmei Medicable Life Hospital, înființată anul trecut ca să gestioneze spitalul Metropolitan din Capitală. El mai este partener în alte două clinici private “Academica” din București, împreună cu Sorin Oprescu și cu fiul acestuia.

Andrei Gagea. Sponsor important al lui Sorin Oprescu în a doua campanie pentru Primăria Capitalei, Gagea este directorul spitalelor “Academica” pe care le deține familia Oprescu. Gagea, 41 de ani, a reprezentat și firma offshore care deține pachetul majoritar din noul spital “Metropolitan”, administrat în prezent de fratele primarului.

Luana Mădălina Titacu. Sponsor al primarului Oprescu și acționar minoritar în afacerea spitalului. Titacu, 29 de ani, a câștigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele bucureștene subordonate primarului Sorin Oprescu.

Până în 2014, în aceeași clădire, a funcționat timp de trei ani un spital privat de oftalmologie – “Europe Eye”. Inaugurat în 2011, cu mare fast, în prezența premierului Emil Boc, spitalul a fost închis trei ani mai târziu, după ce unul dintre acționari a fost arestat în România.

Basar Hacisuleymanoglu, 41 de ani, membru al familiei turce care deținea spitalul de ochi era anchetat încă din 2007 de Poliția din Istanbul ca lider al unui clan interlop local, din care mai făcea parte și tatăl său. Autoritățile turce i-au cerut extrădarea în 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infracțional organizat, șantaj, jaf, lipsire de libertate, amenințare, fals în înscrisuri private.

Fostul spital European Eye, controlat de familia turcă Hacisuleymanoglu. Foto: Diana Stoica/MediafaxFoto.

Fostul spital Europe Eye, controlat de familia turcă Hacisuleymanoglu. Foto: Diana Stoica/MediafaxFoto.

Reținut în România, turcul a susținut că nu se face vinovat de nicio faptă penală, că nu îi cunoaște pe majoritatea celor din gruparea criminală și că a venit în România ca om de afaceri, nu ca fugar. El a mai gestionat în București afaceri cu jocuri de noroc și case de schimb valutar. În final, judecătorii românii au aprobat extrădarea lui în stare de arest.

Cristina Simion, fost avocat al firmei controlate de turci, ne-a spus: “Basar Hacisuleymanoglu era singura persoană cu care țineam legătura, nu mai lucrez de mult cu ei. Din păcate, afacerea nu a avut rezultatele pe care le-au dorit dânșii, mai ales că Basar a fost extrădat”.

Firma turcilor, European Eye Center, este vizată de procurori într-un dosar de spălare de bani, alături de șefii Camerei de Comerț România-Azerbaidjan, de la care preluaseră afacerea. (Detalii, AICI)

Sorin Oprescu a participat la deschiderea spitalului de oftalmologie “Europe Eye” din centrul Capitalei, o afacere pusă pe picioare într-o clădire deținută de-a lungul anilor de instituții subordonate Primăriei Bucureștiului, dar închiriată unor controversați afaceriști locali.

13 mai 2011. Sorin Oprescu la deschiderea spitalului Eurpean Eye. Foto: Diana Stoica/MediafaxFoto

13 mai 2011. Sorin Oprescu la deschiderea spitalului “Europe Eye”. Foto: Diana Stoica/MediafaxFoto

Edilul Capitalei declara atunci că spitalul a fost realizat în cadrul unui parteneriat public – privat: “Respect pentru lumea care a pus umărul ca astăzi Bucureștiul să poată beneficia de acestă structură de avangardă“. Trei ani mai târziu, fratele său administra un alt spital în aceeași clădire.

Imobilul din Calea Serban Vodă nr 95-101, unde funcționează spitalul, are o suprafață construită de peste 6000 mp și se află în proprietatea Municipiului București. Încă din 1991, clădirea a ajuns obiectul unei afaceri imobiliare care leagă mai multe grupări de interese.

SCURT ISTORIC AL CLĂDIRII

  • În 1991, firma Sancomplex SRL a preluat gestiunea clădirii de la Regia Națională de Apă.
  • Din 2002, Regia de Apă este înlocuită ca parte în contract de către ALPAB, subordonată Primăriei Capitalei.
  • În noiembrie 2009, firma Sancomplex încheie la rândul ei un acord de exploatare imobil cu European Eye Center, firma familiei Hacisuleymanoglu.
  • În februarie 2014, după extrădarea lui Basar Hacisuleymanoglu, European Eye Center cedează drepturile și obligațiile din contractul cu Sancomplex, controlată de Iulian Tudor (un afacerist apropiat de Dorin Cocoș) către o companie înființată cu doar o lună înainte. Aceasta firmă aparține tot unui cetățean turc și poartă numele de Prestige Projekt SRL.
  • În aceeași zi, Prestige Projekt SRL încheie un contract de subînchiriere cu Medicable Limited, offshore-ul din Cipru care deține 80% din clinica adminsitrată de Gelu Dorin Oprescu.
Andrei Gagea, omul care leagă firma offshore-ul cipriot de familia Oprescu, la un interviu în 2014. FOTO:Andreea Alexandru/Mediafax Foto.

Andrei Gagea, omul care leagă offshore-ul cipriot de familia Oprescu.
FOTO:Andreea Alexandru/Mediafax Foto.

Prestige Project e o firmă apropiată familiei Hacisuleymanoglu, garantând în acest an un credit bancar al European Eye Center cu chiria încasată de la offshore-ul reprezentat de Andrei Gagea. Adică, 60 de mii de euro/ lună, la care se adaugă încă 420 de mii de euro, bani care trebuie achitați  până în 2021.

Una din clinicile private ale familiei Oprescu/ Foto: Sergiu Brega

Una dintre clinicile private ale familiei Oprescu/ Foto: Sergiu Brega

În primul an de activitate, firma administrată de Dorin Gelu Oprescu, Medicable Life Hospital, care operează spitalul “Metropolitan”, a încasat aproape 200 de mii de euro. În schimb, clinicile medicale “Academica” , în care Dorin Oprescu este asociat cu fratele său, Sorin Oprescu, au avut încasări de milioane de euro.

Andrei Gagea, directorul clinicilor Academica și reprezentantul offshore-ului cipriot din spitalul Metropolitan, declara, în 2014, reporterilor de la Ziarul Financiar: “Suntem în piaţă din 2008, în fiecare an am avut creştere, iar anul trecut am avut cele mai bune rezultate“.

Nici Gagea, nici fratele primarului nu au putut fi contactați până la ora publicării acestui material.

Roxana JIPA, Victor ILIE

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!
Comenteaza acest articol