Vă mai aduceți aminte de scandalul cărnii de cal? RISE Project, împreună cu The Guardian, a arătat anul trecut (AICI) că lasagna de vită din magazinele britanicilor a fost gătită de fapt din carne de cal provenită din România după ce o firmă offshore din Cipru a intervenit pe lanțul de export al cărnii. În prima fază, România a fost acuzată pe nedrept și noi am reușit să identificăm adevărații vinovați. Iată însă că aceasta nu a fost prima dată când englezul a mâncat carne de cal fără să știe. RISE a descoperit în arhiva British Pathe că primul mare scandal din Marea Britanie privind vânzarea ilegală de carne de cal a avut loc tocmai în anul 1948. Atunci autoritățile din insulă au descoperit că peste 750.000 de cai au fost uciși pentru a ajunge în măcelăriile britanicilor. Cifrele arătau că, la vremea respectivă, opt din 10 cai erau sacrificați pentru carne. În urma anchetelor, medicii veterinari au susținut că au fost sacrificate nu doar animale bolnave, ci chiar și mânji sănătoși. Carnea a fost distribuită în toată Marea Britanie la restaurante sau măcelării și a fost vândută, în mare parte, ca fiind carne de vită sau de vițel.
Puteți urmări scurtul film aici: