Președintele filipinez, campionul corupției în 2017

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a fost ales „Omul Anului” în materie de corupție după ce  plutoanele de execuție pe care le patronează au transformat țara din sud-estul Asiei într-o arenă de luptă unde doar cei mai corupți și mai cruzi supraviețuiesc.

Parlamentul României a obținut, în cadrul aceluiași top, o „mențiune pentru corupție” din cauza proiectelor de modificare a legilor justiției.

Este al șaselea an consecutiv când Organized Crime and Corruption Reporting Project (occrp.org), rețea transfrontalieră de jurnalism de investigații, publică acest clasament.

Rodrigo Duterte a înființat anul trecut brigăzi de mercenari care au drept de viață și de moarte pe străzile filipineze. FOTO: Wikimedia Commons

Metodele brutale folosite de Duterte în ceea ce el numește războiul împotriva drogurilor au convins juriul internațional, format din nouă membri între care se numără jurnaliști de investigații, cercetători și activiști, că președintele filipinez a creat un sistem paralel de justiție, căpușat de corupție, care nu răspunde în fața nimănui.

În 2016, Duterte a înființat adevărate plutoane de execuție care îi lichidează pe loc, în stradă, fără proces și fără vreo întrebare, pe cei bănuiți că distribuie sau consumă droguri. „Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Sunt trei milioane de dependenți de droguri (în Filipine – n.r.). I-aș măcelări fericit”, a declarat Duterte.

 

12.000 de morți în ultimul an

Statisticile oficiale din statul filipinez anunță în jur de 1,8 milioane de dependenți de droguri în țară. Până acum, „brigăzile morții” controlate de președinte au omorât între 7.000 și 12.000 de oameni. Aceste operațiuni se desfășoară pe principiul „stat în stat”. Duterte s-a asigurat că Poliția nu are niciun fel responsabilitate în aceste acțiuni, așadar nu există nici măcar statistici centralizate cu privire la numărul de morți.

Afiș electoral folosit de Duterte în 2016

„Duterte a transformat în butaforie statul de drept în țara sa”, spune Drew Sullivan, editor OCCRP și unul dintre cei nouă membri ai juriului care a desemnat câștigătorul în urma nominalizărilor făcute de jurnaliști și cititori.

„Deși nu este tipicul lider corupt, Duterte a înlesnit corupția în moduri inovative. Brigăzile morții pe care le controlează s-ar concentra, teoretic, pe infractori. În realitate, însă, nu sunt așa mofturoase. Duterte a împământenit un sistem condus de abuzatori, în care cel mai crud este cel care supraviețuiește. In final, filipinezii sunt mai corupți, mai cruzi și mai puțin democrați”, continuă Sullivan.

Duterte împarte „podiumul” corupției cu doi lideri africani – președintele sud-african Jacob Zuma și Robert Mugabe, conducătorul recent înlăturat de la putere din Zimbabwe.

La rândul lor, cei doi „laureați” africani au fost recunoscuți anul acesta pentru politicile corupte care au creat diviziune, ostilitate și resentimente în societățile pe care le-au condus ani la rând, explică Khadija Sharife, avocat și membru al juriului. Zuma și Mugabe, spune Sharife, au profitat de respectul publicului, care-i omagia ca eroi ce luptau pentru independența națională, pentru a ocoli legile.

 

Parlamentul României, „mențiune” pentru legile justiției

Mii de protestatari s-au strâns în ultimele luni în fața Parlamentului pentru a-și arăta nemulțumirea față de proiectele de modificare a legilor justiției FOTO: Andreea Alexandru/ MediafaxFOTO

Parlamentul României, care a câștigat premiul cel mare pentru corupție acordat de OCCRP în anul 2013, a fost amintit și între finaliștii din acest an.

Anul acesta, „mențiunea” se datorează proiectelor de modificare a legilor justiției astfel încât abuzul în serviciu să nu mai fie considerat infracțiune dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de euro, micșorarea pedepselor pentru luare de mită și dezincriminarea traficului de influență în schimbul favorurilor sexuale.

Aceste măsuri ar însemna soluționarea problemelor penale pentru cel puțin doi politicieni cu funcții înalte, scrie OCCRP.

În 2013, Legislativul de la București a primit premiul cel mare al competiției organizate de OCCRP pentru modificările aduse Codului Penal în momentul devenit notoriu drept „marțea neagră”.

Nicolas Maduro, alături de soția sa, Cilia Flores. FOTO via OCCRP

Anul trecut, premiul cel mare pentru corupție a mers în Venezuela, la președintele Nicolas Maduro. Rata infracționalității și numărul crimelor au crescut substanțial de când Maduro a preluat puterea, în 2013, după moartea lui Chavez.

În paralel, Maduro și apropiații săi s-au îmbogățit. Alături de soția sa, Cilia Flores, președintele Maduro a redirecționat milioane de dolari din vistieriile statului spre conturile personale.

OCCRP este un consorțiu de 19 centre de investigație din Europa și Asia Centrală. Din 2006, OCCRP desfășoară proiecte transfrontaliere dezvăluind cazuri de crimă organizată și corupție din întreaga lume. RISE Project este afiliată OCCRP din anul 2012.

Juriul din acest an a fost format din Luis Manuel Botello (vicepreședinte în cadrul International Consortium of Investigative Journalism), Ying Chan (profesor universitar, fondator al Centrului pentru Jurnalism și Studii Media din cadrul Universității din Hong Kong), Mark Galeotti (lector universitar în cadrul Departamentului pentru Studii de Securitate al Universității Carol din Praga), Pavla Holcova (fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Cehia și membru în boardul OCCRP), Khadija Sharife (avocat, editorul redacției OCCRP Africa), Paul Radu (cofondator și director OCCRP, cofondator și director RISE Project), Rana Sabbagh (directorul organizației Reporteri Arabi pentru Jurnalism de Investigație), Louise Shelley (profesor la Universitatea George Mason din SUA, fondator și director al Terrorism, Transnational Crime and Corruption Center) și Drew Sullivan (fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigație din Bosnia, cofondator și editor al OCCRP).


CITIȚI ȘI:

NICOLAS MADURO, LAUREATUL ANULUI PENTRU CORUPȚIE

PREMIERUL DIN MUNTENEGRU, CAMPIONUL CORUPȚIEI ÎN 2015