O afacere imobiliară din tinerețea Gabrielei Firea

În 1996, pe vremea când încă nu împlinise 24 de ani și era soția omului de afaceri Răzvan Firea, actualul senator PSD Gabriela Firea a cumpărat și a vândut, în maniera unei agenții imobiliare, un teren situat în inima celui mai scump cartier rezidențial al României.

Gabriela Firea a fost, de tânără, și afaceristă, și jurnalistă. Sursa:gabriela-firea.ro

Gabriela Firea a fost, de tânără, și afaceristă, și jurnalistă. Sursa:gabriela-firea.ro

Faptele:

– Pe 21 mai 1996, Gabriela Firea și soțul ei de atunci, Răzvan, au cumpărat un teren de 308 mp, de la o nonagenară căreia instanțele de judecată tocmai îi reconstituiseră dreptul de proprietate. Adresa terenului: Bulevardul Primăverii nr.51, față în față cu palatul în care a trăit Nicolae Ceaușescu.

– O săptămână mai târziu, pe 28 mai 1996, soții Firea au vândut terenul către un om de afaceri sirian.

Actorii:

–          Soții Firea erau căsătoriți, la acea dată, de trei ani. Gabriela Firea era jurnalistă la TVR.

–          Cea de la care soții Firea au cumpărat terenul din Cartierul Primăverii se numea Lucia Protopopescu și era născută în 1906. Bătrâna pierduse acest teren în 1980, când fusese obligată de stat să îl cedeze Consiliului Popular al Municipiului București, pentru a i se da voie să plece din țară. În martie 1996, reușise să îl recupereze printr-o sentință judecătorească.

–          Cel căruia soții Firea i-au vândut terenul mai departe, după numai o săptămână, este sirianul Hassoun Ghassan. Posesor al cetățeniei române, Ghassan deține mai multe afaceri în domeniul depozitelor frigorifice și în cel al dezvoltărilor imobiliare. În decembrie 2013, a fost arestat pentru șantajarea și sechestrarea patronului unei firme de construcții. A fost eliberat din arest în ianuarie 2014, când Tribunalul București a hotărât că poate fi cercetat în stare de libertate.

Contextul:

–          Terenul pe care soții Firea l-au tranzacționat cu viteza unei agenții imobiliare intrase în posesia familiei Protopopescu în 1939. Atunci, soțul Luciei Protopopescu, Emil, îl cumpărase de la banca Marmorosch Blank, cea care finanțase realizarea Cartierului Primăverii.

–         După ce Emil Protopopescu s-a stins din viață, în 1978, văduva lui, Lucia, a vrut să plece din țară și să se stabilească în Republica Federală Germania. Ca să poată emigra, a fost obligată de stat să renunțe la terenul din Cartierul Primăverii și să încheie un act de donație în favoarea orașului București.

–          După căderea comunismului, Lucia Protopopescu – purtând, de data aceasta, numele de Lucia Rauwolf – a inițiat acțiunea judiciară pentru recuperarea terenului. Judecătoria Sector 1 București a recunoscut faptul că actul de donație din 1980 fusese încheiat prin constrângere și a consfințit anularea lui. Astfel, terenul s-a întors în proprietatea bătrânei.

–          Procesul pentru recuperarea terenului din Bulevardul Primăverii a început în 1994 și s-a încheiat în martie 1996. Două luni mai târziu, proprietară a terenului, Lucia Rauwolf a semnat contractul de vânzare cu familia Firea.

–          Începând cu anul 2000, afaceristul penal Hassoun Ghassan a ridicat pe terenul cumpărat de la soții Firea o clădire cu cinci niveluri.

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea s-a construit un bloc de apartamente. Sursa: RISE Project

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea, Hassoun Ghassan a construit un bloc de apartamente. Sursa: RISE Project

Contactată de RISE Project, Gabriela Firea nu a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la SMS-ul prin care i s-a comunicat subiectul documentării pentru care i se solicită un punct de vedere. Ulterior, la telefon a răspuns secretara sa, Ancuța Iliescu, care ne-a transmis că Gabriela Firea este plecată din țară și că îi putem trimite, prin e-mail, orice întrebare. Până astăzi, e-mail-ul cu întrebările RISE Project – legate de profitabilitatea tranzacției din 1996 – nu a primit răspuns.

UPDATE (4 iunie) Gabriela Firea a transmis, prin SMS, acest răspuns către RISE Project: „În `96, locuiam cu soțul meu, Răsvan Firea, pe strada Primăverii și lucram ca reporter la TVR. Nu mă ocupam cu afaceri. Din câte îmi aduc aminte, soțul meu a cumpărat acel teren de la o vecină, care voia să dea banii obținuți copiilor. Apar și eu ca vânzător doar pentru că bunurile dintr-o căsătorie sunt comune. Nu m-am ocupat de negociere, tranzacție etc. Ulterior, probabil că soțul meu a vândut terenul pentru că e posibil să fi avut nevoie de bani la fima lui. Nu cunosc. Vă asigur că totul a fost legal”.

RISE a descoperit rolul de agenție imobiliară pe care soții Firea l-au jucat în 1996, când a documentat afacerile pe care fostul fotbalist român Gheorghe Popescu le-a derulat cu niște grupări antreprenoriale din Spania.

Firma pe care Popescu a constituit-o alături de doi întreprinzători spanioli a fost înregistrată într-un apartament din clădirea pe care Hassoun Ghassan a ridicat-o pe terenul cumpărat de la soții Firea în 1996. RISE Project a obținut contractul de vânzare-cumpărare pe care firma lui Popescu l-a încheiat pentru apartamentul în care și-a deschis sediul, iar în acest contract sunt menționate și cele două tranzacții ale familiei Firea (vezi facsimil de dedesubt).

Facsimil de pe un contract de vânzare-cumpărare care relevă tranzacția-fulger făcută de întreprinzătorii soți Firea. Sursa: RISE Project

Facsimil de pe un contract de vânzare-cumpărare care relevă tranzacția-fulger făcută de soții Firea

Puteți citi investigația despre Gică Popescu și partenerii săi spanioli AICI.

Ionuț Stănescu