112: Acces întârziat la urgență

Cristian Sima a spus că infrastructura numărului de urgență 112 a fost creată prin corupție.

RISE Project a început să verifice afirmațiile lui Sima şi a descoperit că serviciul public de urgența 112 a fost întârziată cu doi ani de zile fiindcă firma canadiană Romanian Public Safety care a fost desemnată în 2001 de către guvernul Năstase drept câştigătoare a licitației pentru punerea în funcțiune a numărului unic de urgența nu şi-a îndeplinit obligațiile asumate prin contract. Mai apoi contractul a fost încredințat direct firmei Ericsson AB din Suedia şi a devenit operațional în mai 2004. Firma Ericsson este cea acuzată de Sima că i-a trimis bani lui Bogdan Chireac care mai departe i-a trimis unor politicieni români.

RISE Project a mai descoperit însă că firma Romanian Public Safety a fost înființată în Montreal, Canada cu doar câteva zile înainte de deschiderea ofertelor pentru licitația organizată de către guvern. Potrivit registrului companiilor din Quebec, Romanian Public Safety sau Securite Publique Romanian (sic!/n.a.-numele francez este denaturat în titulatura companiei) este o societate înființată la data de 23 august 2001, fosta zi națională a României comuniste, cu doar şase zile înainte ca guvernul României de atunci  să anunțe că în cursă pentru numărul 112 a rămas o singură firmă: Romanian Public Safety. Mai precis, conform comunicatului dat de Ministerul Comunicațiilor şi Tehnologiei Informațiilor (AICI): „Au fost achiziţionate 30 de caiete de sarcini pentru acest proiect şi a fost depusă o singură ofertă. Aceasta provine din partea consorţiului canadian Romanian Public Safety.” Astfel, 29 de firme s-au retras ca să facă loc firmei canadiene. Numele celorlalte 29 de firme nu au fost făcute publice de către guvernul României.

Documentele de înregistrare ale Romanian Public Safety (VEZI FIRMA AICI) scot la iveală nume canadiene de sorginte românească. Astfel, firma are trei acționari, doi dintre ei fiind: Liviu Bădescu şI  Niculae Rapaport. Al treilea acționar este o firmă numită 90569 Canada Inc. Acționar al acesteia este un anume Gerald Feifer.

CITIȚI SI:

Dan Nica, ministrul roman implicat in cazul “Ericsson”

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Mita: datorie de onoare

Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

112: Acces întârziat la urgență

Sorin Pantis, implicat în cazul “Ericsson”