Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

Cristian Sima

Rise Project a cooperat în ultimele săptămâni cu jurnalişti islandezi de la emisiunea Kastljos-Reflector de pe postul național de televiziune RUV pentru a da de urmă brokerului fugar Cristian Sima şi pentru a obține un interviu la Rejkavik de la acesta. În această seară vă prezentăm interviul realizat în limba engleză astăzi. Cristian Sima face afirmații grave referitoare la modul în care companii multinaționale s-ar fi folosit, la începutul anilor 2000, de sistemul corupt din România pentru a obține contracte de zeci de milioane de euro. Mai precis, Sima spune că jurnalistul Bogdan Chirieac ar fi primit bani de la firma suedeză Ericsson, firmă producătoare de echipamente de telecomunicații, bani pe care i-ar fi trimis mai departe spre politicieni.

UPDATE:

Managerul suedez care a negociat la București contractul de 40 de milioane de euro dintre firma Ericsson și Guvernul României, pentru serviciul unic de urgență 112, a devenit, potrivit profilului de linkedin al suedezului (n.a.-mulțumim cititorului care ne-a îndreptat spre acest profil), la scurt timp partener în firma WBS Holding, offshore-­ul prin care brokerul Cristian Sima a făcut tranzacții pe piețele externe pentru politicieni și afaceriști români. Cristian Sima  susține că firma Ericsson ar fi câștigat contractul pentru sistemul 112, după ce ar fi  plătit politicieni români, prin conturile jurnalistului Bogdan Chirieac de la WBS Holding Ltd. din Insulele Virgine Britanice.

 

 

Profilul de linkedin al lui Thomas Lundin indică implicarea acestuia în Ericsson si WBS Holding

IULIE 2003. Thomas Lundin, 59 de ani, conducea compania Ericsson România în iulie 2003, când autoritățile române semnau un nou contract pentru realizarea sistemului unic pentru apelarea de urgență 112, după ce parteneriatul cu consorțiul canadian Romania Public Safety a fost întrerupt.

Anunțul noului parteneriat a fost făcut pe 22 iulie 2003, iar comunicatul oficial includea o declarație a directorui general al Ericsson Telecommunications România, Thomas Lundin: „Serviciile de tip 112 sunt extrem de importante în sistemul de telecomunicații al unei țări și în rezolvarea unor probleme vitale, motiv pentru care Ericsson a dezvoltat o aplicație și echipamente speciale, menite să asigure fiabilitatea și capacitatea necesare unui astfel de sistem”.

 

AUGUST 2003. La doar o lună după anunțul oficial privind afacerea “112”, Thomas Lundin părăsește conducerea Ericsson România pentru a deveni managing partner al companiei WBS Holding Ltd, firma offshore fondată și condusă de brokerul Cristian Sima, cel care astăzi acuză compania suedeză de aranjarea contractului cu statul român, prin intermediul jurnalistului Bogdan Chirieac. În România, Lundin a mai fost implicat în mai multe afaceri imobiliare și a fost administrator al companiei care operează hotelul Marriot din București.

 

Tranzacții prin WBS Holding

 

WBS Holding Limited este firma din Insulele Virgine Britanice pe care Cristian Sima a folosit-o pentru a investi banii lui Daniel Dăianu, Irina Schrotter si a altor afaceristi sau vedete din România

Cristian Sima declară că poate proba cu acte aceste tranzacții care ar fi avut loc prin contul firmei WBS Holding, firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice şi care a fost folosită de el în tranzacții cu acțiuni şi valute pe piețele internaționale. Sima reafirmă că Bogdan Chirieac a deținut cinci la sută din WBS Holding Limited deşi jurnalistul a negat deja acest lucru. Trebuie spus că WBS Holding Limited este o firmă de tip offshore cu acțiuni „la purtător” ceea ce înseamnă că proprietarii firmei se pot schimba în orice clipă prin simpla lor înmânare către alte persoane. RISE Project a obținut certificatul de încorporare al WBS Holding din Insulele Virgine Britanice care însă arată doar opacitatea acestui paradis offshore.

Cristian Sima refuză să ofere numele politicienilor implicați în tranzacțiile oculte cu firmele multinaționale însă spune că sunt de la toate partidele. Nu se fereşte însă să menționeze numele uneia dintre aceste companii: Ericsson, producător de anvergură mondială de echipamente de telecomunicații. Redăm transcrierea porțiunii din interviu unde face aceste afirmații:

Reporter: „Puteți numi vreo companie multinațională care a luat parte in asta”

Sima: „Pot sa va dau un nume: Ericsson care a obținut apoi contractul pentru numărul 112 în România…

(….)

Reporter: „Dar puteți dovedi că a primit bani de la Ericsson care au mers apoi în buzunarele politicienilor?”

Sima: „Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi că Bogdan Chirieac a trimis bani către alte persoane”

Citiți şi: 112-Acces întârziat la urgență

 

 

 

Contactat telefonic de RISE Project, Bogdan Chireac a negat orice legătură cu firma Ericsson: „Nu vreau să comentez ce spune domnul Sima. Eu o să îl dau în judecată pentru toate minciunile pe care le-­a spus. Deja am demarat procedurile pentru instanță. Categoric nu, nu am avut nicio relație financiară cu firma Ericsson.”

 

Rise Project i-­a contactat și pe avocații din România ai companiei Ericsson pentru un punct de vedere oficial legat de acuzațiile brokerului, însă până la ora difuzării interviului în Islanda, reprezentanții companiei nu au oferit niciun punct de vedere oficial.

Sima a mai spus că în România ar trebui să se întâmple ceea ce a avut loc cu două decenii în urmă în Italia, țară unde autoritățile judiciare au pornit o amplă acțiune anti-mafia, însă se îndoieşte că procurorii români au capacitatea de a declanşa ceva similar.

 

Cristian Sima a fost recunoscut si abordat în urmă cu două săptămâni într-un club din capitala Islandei, imediat după ce poza sa a apărut în prima pagină a unui tabloid din insulă

 

Afacerea 112

Licitația pentru Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă “112” a fost câștigată inițial, în  2001, de către consorțiul canadian Romanian Public Safety. Canadienii au fost singurii care au depus atunci ofertă finală, deși alte 29 de companii achiziționaseră caietele de sarcini. Potrivit Ministerului Comunicațiilor, consorțiul canadian includea firma Positron: “Au fost achiziţionate 30 de caiete de sarcini pentru acest proiect şi a fost depusă o singură ofertă. Aceasta provine din partea consorţiului canadian Romanian Public Safety, care implică firma Positron, are contracte ferme pentru achiziţie de echipamente cu companiile Ericsson şi Motorola”. Valoarea contractului a fost de 40 de milioane de euro. Mai multe despre această afacere controversată AICI.

Doi ani mai târziu, în 2003, Guvernul Năstase trece administrarea serviciului 112 de la Ministerul Comunicațiilor la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ca urmare a faptului că firma canadiană nu ar fi respectat angajamentele contractuale.

STS a desemnat, în iulie 2003, firma Ericsson AG ca nou furnizor principal de echipamente pentru serviciul public “112”.

 

CITIȚI SI:

Dan Nica, ministrul roman implicat in cazul “Ericsson”

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Mita: datorie de onoare

Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

112: Acces întârziat la urgență

Sorin Pantis, implicat în cazul “Ericsson”