Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

RISE Project a luat legătura cu colegi din Suedia pentru a obține un punct de vedere de la firma Ericsson AB în legătură cu acuzațiile brokerului fugar, Cristian Sima. Serviciul de presă al Ericsson a declarat că firma nu a plătit niciodată mită pentru obținerea vreunui contract și că nu a făcut nici o plată către WBS Holding, firma lui Cristian Sima. Firma suedeză a adăugat însă că:

„O investigație internă a companiei referitoare la o deturnare de fonduri efectuată de fosti angajați Ericsson din România și Suedia a descoperit că aceștia au transferat bani în contul WBS Holding în perioada 2000-2003″

Ericsson mai spune că a inițiat o acțiune în justiție împotriva lui Thomas Lundin, fost manager al firmei în România si ca a si câstigat acel demers care a fost făcut pentru a recupera fondurile care ar fi fost fraudate de către acesta.

 

Răspunsul Ericsson

 

 

Răspunsul integral al Ericsson aici:

1) Have you bribed Romanian politicians in order to get the 112 contract?

No we have not. Ericsson has an ethical code, the Code of Business Ethics, which all our employees and business partners are required to periodically acknowledge. Our Code is clear – we have zero tolerance for corruption, i.e. we do not tolerate any kind of briberies or corrupt behaviour.

2.Have you paid ANY money to WBS Holding, BVI?

No, Ericsson has not ordered any payments to be made to WBS Holding. However, in connection with an internal investigation into embezzlement of Ericsson funds related to a few former employees in Sweden and Romania, Ericsson found evidence of transfers to WBS Holding’s account in 2000-2003. Such transfers were made from legal entities and accounts unrelated to Ericsson, but with the use of the embezzled funds.

3. Are you aware of these accusations prior to the interview done on Island?

No. The allegations of bribery are new to us.

4. What are your current comments on the allegations?

Ericsson has not paid any bribes. Ericsson has an ethical code, the Code of Business Ethics, which all our employees and business partners are required to periodically acknowledge. Our Code is clear – we have zero tolerance for corruption, i.e. we do not tolerate any kind of briberies or corrupt behaviour

5) What is the story on Thomas Lundin, was he fired? If yes, why?

We do not comment on current or former employees. We can however confirm that Thomas Lundin resigned from Ericsson in 2003 which was his own decision. Since then, Ericsson has prevailed in legal proceedings against him for the recovery of embezzled funds.

 

Reamintim că brokerul Cristian Sima a declarat marți jurnaliștilor islandezi ( într­-un interviu la care a colaborat și Rise Project) că are documente care arată faptul că Bogdan Chirieac ar fi primit bani de la compania Ericsson­ , bani pe care i-ar fi trimis mai departe spre politicieni români. Sima a mai declarat că, după aceste transferuri , compania suedeză a obținut contractul pentru serviciul “112” de la Guvernul României.

Jurnalistul Bodgan Chirieac a negat atunci informația, declarând că nu a avut nicio relație financiară cu firma Ericsson și că îl va acționa în judecată pe Cristian Sima.

Ulterior, Rise Project a publicat că managerul suedez al Ericcson România, Thomas Lundin, care a negociat la București contractul de 40 de milioane de euro cu Guvernul României, a devenit la scurt timp partener în firma WBS Holding, offshore-­ul prin care brokerul Cristian Sima a făcut tranzacții pe piețele externe pentru politicieni și afaceriști români.

ALTE PARȚI DIN „AFACEREA ERICSSON” POT FI ACCESATE AICI

Dan Nica, ministrul roman implicat in cazul “Ericsson”

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Mita: datorie de onoare

Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

112: Acces întârziat la urgență

Sorin Pantis, implicat în cazul “Ericsson”