Hidra Electorală - Rise Project :Rise Project

INVESTIGAȚIE

Hidra Electorală

17/01/2022

O instituție-cheie pentru democrația noastră a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor. Sunt craioveni și s-au ajutat unii pe alții până când au ajuns împreună la vârful Autorității Electorale Permanente, instituția care ne organizează și supraveghează procesul electoral.

Gruparea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor politice, încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici.

Trecutul i-a prins însă din urmă pe liderii grupării.

RISE le-a studiat prieteniile, plecând de la momentul-zero: o tentativă de omor care a scurtcircuitat scena noastră politică în urmă cu două decenii.

​​Partea 1: Cuțitarul

Acum 20 de ani, a înfipt cuțitul de patru ori în spatele unui rival politic din cauza unor afișe electorale. Victima și-a pierdut splina atunci, dar a scăpat și, între timp, a ajuns deputat PNL. Instanța a stabilit că el a sărit la bătaie.
Cuțitarul e Sorin Gabriel Lazăr. A fost secretar general adjunct în AEP și conduce acum departamentul de Comunicare și relații internaționale. Șeful actual, președintele AEP Constantin Florin Mitulețu Buică, l-a ajutat să-și albească cazierul.

Partea 2: Aranjamente Electorale pentru Partid

Așa ar mai putea fi numită Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) – instituția care verifică, printre altele, cum sunt cheltuite subvențiile publice primite de partidele politice. Dar când oamenii de la Control au luat PSD la bani mărunți, în 2018, șefii lor din AEP au blocat controalele și i-au forțat să-și dea demisia pe cei care-și făceau treaba. Erau în joc subvențiile PSD pe anul următor, adică peste 141 de milioane de lei. Când alte decontări pe bani publici au ajuns în instanță, AEP a renunțat să mai lupte, astfel încât PSD să-și primească banii.

Partea 3: VIDEO. Cel care a ieșit în față

A coordonat 23 de runde de alegeri din poziția de șef al aparatului tehnic din Biroul Electoral Central și, timp de șase ani, a condus un departament din AEP. Azi vorbește despre nepotismele și combinațiile politice din instituție, într-un interviu pentru RISE. Îl cheamă Cristian Petraru și duce un război de uzură cu șefii AEP, numiți în funcție de guvernele lui Dragnea. Forțat să demisioneze, Petraru a dat instituția în judecată. S-a dus ulterior la Parchet și i-a făcut plângere de abuz în serviciu lui Mitulețu Buică, numărul unu din AEP.

Partea 4: Cumetrii Electorale 

Florin Mitulețu-Buică, șeful AEP, a transformat instituția într-o scenă pestriță a nepotismelor. Cântărețe, moderatori TV, rude ale șefilor și mulți prieteni s-au angajat în instituție, sub mandatul său. Numărul șefilor din AEP s-a dublat. In paralel, experții incomozi au fost forțați să plece. Pandemia i-a oferit prilejul perfect lui Florin Mitulețu-Buică să intre în legalitate, reușind să strecoare, într-o lege pentru organizarea alegerilor în timpul crizei sanitare, articolele care îi acoperă problemele cu numirile fără concurs în instituție.

Partea 5: Parlamentul și-a amintit Hidra din AEP 

Rechizitoriul care îl trimite pe șeful AEP în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu a intrat în posesia RISE. Una dintre infracțiuni s-ar fi repetat de 18 ori: numiri în funcții de conducere, fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Mitulețu Buică a fost propus pentru revocare pe 10 decembrie 2021, în Parlament, deși ar fi trebuit demis acum nouă luni, când a început urmărirea penală. În paralel, Curtea de Conturi verifică milioanele de lei cheltuite de AEP în 2020 pe diurne, indemnizații și contracte netransparente.

Partea 6: [PROIECT] Cum scapă un demnitar de problemele penale 

Propus de patru luni pentru demitere, șeful AEP, Florin Mitulețu Buică, profită de un amendament introdus discret în Parlament, astfel încât să scape de dosarul penal în care este judecat pentru abuz în serviciu. Amendamentul salvator este asumat de purtătorul de cuvânt al PSD, parlamentarul Radu Oprea. Aparține de fapt AEP și este îmbrățișat de coaliția de guvernare. Inclusiv de PNL, care acum 4 luni ceruse schimbarea lui Mitulețu din funcție din cauza problemelor penale.

 

Comenteaza acest articol