Igienizări de milioane de euro în sistemul spitalicesc care își omoară pacienții prin infectare

Pentru serviciile de curățenie prestate de personalul firmei Universal Med Cleaning, spitalele bucureștene plătesc sute de mii și milioane de euro într-un an. Banii nu sunt însă îndeajuns pentru crearea unor medii aseptice - după cum o dovedesc decesele răniților de la Colectiv. FOTO: Pagina web a Universal Med Cleaning.

Pentru serviciile de curățenie prestate de personalul firmei Universal Med Cleaning, spitalele bucureștene plătesc sute de mii de euro într-un an. Banii nu sunt însă îndeajuns pentru crearea unor medii aseptice – după cum o dovedesc decesele răniților de la Colectiv. FOTO: Pagina web a Universal Med Cleaning.

În ultimii cinci ani, o singură firmă a drenat milioane de euro din bugetul spitalelor bucureștene, în contul unor servicii de igienizare și dezinfecție. Printre acestea, și spitalele în care au murit cu zile, doborâți de septicemie, răniții focului de la clubul Colectiv.
Unitățile sanitare din București cheltuiesc bani mulți pentru curățenie, însă o fac în așa fel încât de pe urma acestor investiții profită în primul rând o companie privată, căreia i se pun în brațe contracte uriașe, fără filtrul unor licitații care să asigure o competiție reală de piață.


Ferestre, uși, noptiere, paturi, podele  și orice altceva peste care poate aluneca un mop sau o lavetă au fost lustruite, pe sume mari de bani, de societatea Universal Med Cleaning (UMC), din 2010 încoace.

Toate obiectele și instrumentele dintr-un spital care intră în contact doar cu pielea pacienților – nu și cu sângele lor –  sunt igienizate, pe scară mare, la nivelul Bucureștiului, de această companie privată.

9 milioane de euro în cinci ani

Reporterii RISE Project au inventariat aproximativ 20 de acorduri cadru încheiate între unități sanitare din București și UMC. Totalul sumelor stipulate în aceste contracte este amețitor: aproximativ 38 de milioane de lei – circa 9 milioane de euro, în ultimii cinci ani.

Cea mai mare parte a licitațiilor pe care UMC le-a câștigat la spitalele din București au fost adjudecate fluierând, din poziția de unic ofertant. A participat singură la licitații și, fără emoții, le-a câștigat.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În câteva cazuri, în care a avut, totuși, concurenți, aceștia au fost descalificați de către spitale, organizatorii licitațiilor, fiindcă nu îndeplineau criteriile impuse în caietul de sarcini.

Câteva exemple de acorduri cadru, încheiate pe sume foarte mari între UMC și unitățile sanitare din Capitală:

–  cu Institutul de Oncologie Fundeni, Ianuarie 2013, pentru de 7,16 milioane de lei. Licitație cu un singur participant. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.

– cu Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu”, Februarie 2015, pentru 6,3 milioane de lei. Licitație cu un singur participant. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.

– cu Spitalul „Sfântul Ioan”, Iulie 2014, pentru 5,17 milioane de lei. Licitație cu doi participanți. Al doilea a fost descalificat. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.

UMC face curat inclusiv în spitalele în care victime ale incendiului de la clubul Colectiv au fost ucise de infecțiile dobândite după internare.

Spitalul Universitar, de exemplu – locul de unde Alexandru Hogea a contractat bacteria care i-a provocat un șoc septic, după cum a dezvăluit Gazeta Sporturilor – este unul dintre clienții acestei companii de igienizare.

Cu o lună înainte de incendiul de la clubul Colectiv, Spitalul Universitar a angajat, invocând „situația de urgență extremă” – adică fără să organizeze licitație, ci doar o negociere directă – serviciile UMC, contra 100.000 de lei. La fel se întâmplase și cu trei luni în urmă, în iulie, când, făcând tapaj tot de „o situație de urgență extremă”, spitalul a încheiat cu UMC un contract asemănător.

Spitalul de Arși – locul unde trei victime ale focului de la clubul Colectiv au fost omorâte de infecțiile intraspitalicești, potrivit mărturiei pe care doctorii au făcut-o în Gazeta Sporturilor – este, de asemenea, în portofoliul de clienți ai UMC.

La Spitalul de Arși, UMC face curățenie și astăzi. Captură video: Sergiu Brega.

La Spitalul de Arși, Universal Med Cleaning face curățenie și astăzi. CAPTURĂ VIDEO: Sergiu Brega.

În Octombrie 2013, Spitalul de Arși a semnat un acord cadru în valoare de 1,69 milioane de lei cu UMC, pentru livrarea unor servicii de curățenie și dezinfecție, în decursul a doi ani.

Banii care apar în acordurile cadru nu sunt neapărat aceiași cu cei virați, în final, în contul UMC. Ei reprezintă plafonul maxim până la care spitalele pot să contracteze servicii de curățenie de la această firmă, într-o perioadă delimitată de timp.

Banii propriu-ziși, plătiți la umbra acestor acorduri cadru, sunt virați prin niște contracte care se numesc „subsecvente”, însă acestea nu sunt mereu făcute publice de spitale – de aici, greutatea urmăririi lor.

De exemplu, Spitalul de Arși a anunțat contracte subsecvente de circa 1,05 milioane de lei, în contul acordului cadru de 1,69 milioane de lei, semnat în Octombrie 2013 cu această firmă.

Contractele subsecvente, decurgând din acordul cadru de 1,69 milioane de lei, pe care Spitalul de Arși le-a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Contractele subsecvente, decurgând din acordul cadru de 1,69 milioane de lei, pe care Spitalul de Arși le-a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Dezinfectarea blocurilor operatorii și a secțiilor de ATI, unde au fost îngrijite victimele incendiului de la Colectiv cade, de asemenea, în sarcina UMC.

Prin caietul de sarcini al licitației pe care UMC a câștigat-o la Spitalul de Arși i s-a trasat obligația inclusiv de a dezinfecta secția de Anestezie și Terapie Intensivă. FOTO: Captură din caietul de sarcini al licitației.

Prin caietul de sarcini al licitației pe care UMC a câștigat-o la Spitalul de Arși, în Octombrie 2013, i s-a trasat obligația inclusiv de a dezinfecta secția de Anestezie și Terapie Intensivă. FOTO: Captură din caietul de sarcini al licitației.

Patronul UMC: „În general, ca idee, nu am de comentat”

RISE Project a luat legătura telefonic cu directorul și co-asociatul UMC, Andrei Valoschi-Nencescu, pentru a-i solicita să descrie, detaliat, în ce constă activitatea pe care o prestează în spitale și felul în care ajunge să câștige aproape toate licitațiile de igienzare organizate de unitățile sanitare din Capitală.

Andrei Valoschi-Nencescu: Ce să vă zic? Eu nu pot să comentez treburile astea. Mai ales, fiind vorba de presă, m-am obișnuit ca să nu comentez pentru că orice aș spune iese altceva în presă. M-au tot sunat de-a lungul timpului tot felul de oameni. Nu știu nici cu cine vorbesc, vorbesc doar la un telefon. Doar v-ați prezentat și-atâta tot. N-aș putea să vă dau niciun fel de detalii.

Reporter: Putem să vorbim prin e-mail, dacă vă deranjează să vorbim la telefon.

Din punctul meu de vedere, dacă vreți să comunicăm, puteți să-mi trimiteți și pe e-mail. Dar, în general, ca idee, nu am de comentat vizavi de activitatea mea.  

Luați foarte mulți bani de la spitalele de stat.

De obicei, spitalele sau unitățile care au contract ar trebui să comenteze ele. Eu nu fac decât să-mi treaba. Eu nu am contracte doar cu spitalele publice.

Pe site-ul firmei dvs. scrie că aveți doar contracte cu spitalele de stat.

E posibil să nu fie actualizat la minut site-ul.

I-am trimis lui Andrei Valoschi-Nencescu câteva întrebări, pe e-mail, puțin mai târziu. Patronul UMC a rămas pe poziții: „Politica firmei noastre nu ne permite să comentăm aspecte contractuale legate de clienții noștri”.

Una dintre întrebările pe care Valoschi le-a lăsat nerăspunse era aceasta: „Cum comentați faptul că mai mulți pacienți internați la două dintre spitalele cu care firma dumneavoastră are contract de igienizare- Spitalul Universitar și Spitalul de Arși – au decedat, luna trecută, din cauza unor infecții intraspitalicești? ”.

Acordul cadru pe care Spitalul de Arși l-a încheiat, în Octombrie 2013, cu Universal Med Cleaning. Trei dintre firmele care au concurat UMC la această licitație au depus oferte consideraate inadmisibile de spital. ILUSTRAȚIE: Sergiu Brega.

Acordul cadru pe care Spitalul de Arși l-a încheiat, în Octombrie 2013, cu Universal Med Cleaning. Trei dintre firmele care au concurat UMC la această licitație au depus oferte considerate inadmisibile de spital. ILUSTRAȚIE: Sergiu Brega.

Purtător de cuvânt de la Spitalul de Arși: „Fir-ar a dracului de viață!”

RISE Project a luat legătura și cu Adrian Stănculea, medic anestezist și purtător de cuvânt al Spitalului de Arși, pentru a-i cere informații despre contractul pe care unitatea sa sanitară îl are cu UMC.

Stănculea e cel care a declarat public, la începutul acestei luni, că trei dintre răniții de la clubul Colectiv, îngrijiți la acest spital, au murit din cauza mediului infectat în care au fost ținuți.

La auzul întrebărilor legate de firma UMC, doctorul a explodat: „Chiar nu știu! Eu sunt medic până una alta, fir-ar a dracului de viață! De dimineață, stau numai pe telefoane și nu mai am timp să-mi văd bolnavii. (…) M-au sunat cinci ziariști de astăzi dimineață. (…) Faceți, vă rog, cerere la spital și vi se va răspunde!”.

Ulterior, am trimis întrebările, prin e-mail, către conducerea Spitalului de Arși. Până la această oră, nu am primit răspuns. Întrebări similare am trimis și la Spitalul Universitar, la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu”, la Spitalul „Sfântul Ioan” și la Institutul Oncologic Fundeni – în încercarea de afla de ce serviciile prestate de UMC sunt considerate atât de utile și recompensate cu sume uriașe de bani, în ciuda ratei ridicate a îmbolnăvirilor intraspitalicești. Nici de aici nu am primit încă răspunsuri. 

ACTUALIZARE: Într-un răspuns transmis RISE, conducerea de la Universitar spune că a apelat la serviciile UMC, în maniera descrisă mai sus, pentru a suplini lipsa acută de îngrijitoare de la unitatea de primiri urgențe (UPU) a spitalului.

Cu excepția situației de la UPU, curățenia și igienizarea sunt făcute de personalul propriu al spitalului, nu prin angajarea unor servicii externe, spune conducerea unității sanitare. Răspunsul integral al Spitalului Universitar, AICI.

Spitalul „Sfântul Ioan” a explicat necesitatea de a încheia contracte cu UMC prin fluctuația care se înregistrează la nivelul îngrijitoarelor.

Despre relația cu UMC, cei de la „Sfântul Ioan” spun: „În tot timpul colaborării, prin contract cu societatea Universal Med Cleaning, aceasta a manifestat un interes și o preocupare constante în relația cu spitalul, și-a îndeplinit sarcinile cu profesionalism și conform contractelor încheiate. Mai mult, au existat perioade în care, prin sponsorizare, Universal Med Cleaning a pus la dispoziție spitalului servicii de curățenie suplimentare contractului”. Răspunsul integral, AICI

Lipsa femeilor de serviciu proprii este invocată și de Spitalul de Arși atunci când vine vorba de contractarea serviciilor UMC. Răspunsul Spitalului de Arși, AICI.

Profituri de până la 30 la sută pentru patronii UMC

Universal Med Cleaning a fost înființată în 2004, sub numele de Pharma Global Expert. Și-a luat numele actual în 2009, când și-a și schimbat obiectul de activitate în cel de astăzi: curățenie generală a clădirilor.

Acesta este mențiunea din Monitorul Oficial referitoare la transferul firmei Extremis Agroserv 2001, de pe numele lui Predescu și Valoschi pe numele unor persoane de condiție foarte modestă, potrivit dezvăluirilor Adevărul. FOTO: Monitorul Oficial.

Acesta este mențiunea din Monitorul Oficial referitoare la transferul firmei Extremis Agroserv 2001, de pe numele lui Predescu și Valoschi pe numele unor persoane de condiție foarte modestă, potrivit dezvăluirilor Adevărul. FOTO: Monitorul Oficial.

Storcând bani de la spitalele de stat din București, UMC a obținut, în anumiți ani, rate ale profitului de 30 la sută.

În 2014, de exemplu, din încasări totale de 7,8 milioane de lei, 2,3 milioane de lei a reprezentat partea patronilor.

UMC este deținută azi de Andrei Valoschi-Nencescu și Florian-Cătălin Predescu, ambii în vârstă de 37 de ani.

Despre Valoschi și Predescu, Adevărul a scris că, în 2009, pentru a scăpa de datoriile unei firme pe care o dețineau împreună – Extremis Agroserv 2001 – ar fi trecut-o pe numele unor persoane de condiție foarte modestă, care nu făcuseră afaceri în viața lor.

Una dintre ele, tânăr crescut la casa de copii, care abia avea ce mânca și care tocmai își pierduse actele de identitate.

Potrivit Adevărul, pe numele aceluiași amărât fuse trecută și o firmă de curățenie deținută de italianca Giannina Veneruzzo (60 ani) – acționară și ea, până în 2009, a UMC.

Giannina Veneruzzo este asociată la grupul de firme Magipi, care face curat în numeroase mall-uri și hipermarket-uri din țară. Patronul de astăzi al UMC, Andrei Valoschi-Nencescu, este asociat și el, alături de Veneruzzo, la una dintre firmele grupului Magipi.

Centrul de Investigații Media a publicat, anul trecut, o anchetă despre felul în care UMC ar fi primit contracte, fără licitație, de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală.

Calculele RISE Project spun că acest spital este pe primul loc în topul unităților sanitare abonate la serviciile UMC, cu contracte de circa 10,5 milioane de lei semnate între 2011 și 2014.

P.S.: În timp ce ne alfabetizăm cu limba bolilor terminale, o cititoare ne atrage atenția că se spune „infectare” și nu „infestare”, în cazul bacteriilor care provoacă septicemia și, mai apoi, moartea. Am verificat, are dreptate, așa că am făcut cuvenita rectificare în titlu.

Ionuț Stănescu

FOTO HOMEPAGE: Marius Dumbrăveanu/Mediafax.

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!