Dorin Cocoș, ultimul mall din Crângași

Folosindu-se de interpuși, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, a ocupat, ca la un joc de Monopoly, terenurile publice din Piața Crângași. RISE a descoperit ultima afacere imobiliară pe care Cocoș, aflat acum în arest, acuzat de trafic de influență în dosarul Microsoft, a făcut-o în această piață din sectorul 6 al Capitalei.

Dorin Cocoș, adus de polițiști la DNA și dus, mai departe, în arest, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul Microsoft / FOTO: Mediafax / Liviu Adăscăliței

Dorin Cocoș, adus de polițiști la DNA și dus, mai departe, în arest, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul Microsoft / FOTO: Mediafax / Liviu Adăscăliței

Faptele:

– În 2010, când Elena Udrea era ministrul Dezvoltării, o firmă de-a cumnatului ei Florin Dinu – On Top Exclusiv – a încheiat,fără licitație, un contract de asociere în participațiune cu Administrația Piețelor Sector 6 (APS 6). Scopul contractului: construirea unui centru comercial în Piața Crângași, pe un teren de 2.250 de mp pus la dispoziție de APS 6.

– Centrul comercial a fost dat în folosință în 2011 și se numește Express Bazar. Potrivit contractului de asociere, 86,5 la sută din profitul exploatării Express Bazar revine firmei On Top Exclusiv, iar restul, de 13,5 la sută, revine APS 6.

Express Bazar se află acum în plină renovare / FOTO: RISE Project

Express Bazar se află acum în plină renovare / FOTO: RISE Project

– Contractul se derulează pe o perioadă de 25 de ani. La final, clădirea intră în proprietatea APS 6.

Actorii:

– Firma On Top Exclusiv este deținută, în proporție de 50 la sută, de Florin Dinu, soțul Ancăi Dinu, sora mai mică a lui Dorin Cocoș – soțul Elenei Udrea în perioada 2003 – 2013.

– Celelalte 50 la sută din On Top Exclusiv sunt deținute de Constantin Slav, un apropiat al familiei Cocoș. Printre altele, Slav a și fost cel care a condus comisia de recepție a unei clădiri construite de fiul lui Dorin Cocoș, Alin Cocoș, în Centrul Vechi, despre care RISE a publicat recent un articol. (Îl puteți citi AICI)

Constantin Slav, patronul din acte al On Top Exclusiv, a semnat recepția unei clădiri ridicate în Centrul Vechi de Alin Cocoș

Constantin Slav, patronul din acte al On Top Exclusiv, a semnat recepția unei clădiri ridicate în Centrul Vechi de Alin Cocoș

– La momentul încheierii contractului de asociere cu APS 6, On Top Exclusiv își avea sediul social într-o cameră a hotelului pe care Dorin Cocoș îl deține în apropiere de Arcul de Triumf.

– În 2010, când a fost semnat acest contract de asociere, primarul sectorului 6 era PDL-istul Cristian Poteraș, subordonat, pe linie politică, al Elenei Udrea.

Reacții:

RISE nu a reușit să ia legătura nici cu Florin Dinu, nici cu Constantin Slav, proprietarii din acte ai On Top Exclusiv.

În prezent, Dorin Cocoș se află în arest, fiind reținut de procurorii DNA în dosarul Microsoft.

Cristian Poteraș: „Dacă mă luați cu Elena Udrea, vă închid telefonul”

Cristian Poteraș, primarul sectorului 6, în al cărui mandat a fost încheiat acest contract de asociere în participațiune, spune: „Nu s-a pus problema că cineva e rudă cu Elena Udrea. Dacă mă luați cu chestii de-astea, să știți că vă închid telefonul… N-aveam eu de unde să știu că ei sunt rude… Contractul s-a încheiat în beneficiul comunității. Cei de la această firmă au venit cu un proiect frumos, bun pentru comunitate”.

Elena Udrea și Cristian Poteraș, participând la inaugurări în sectorul 6, pe vremea când unul era ministru, iar celălalt primar / FOTO:  Mediafax / Răzvan Lupică

Elena Udrea și Cristian Poteraș, participând la inaugurări în sectorul 6, pe vremea când unul era ministru, iar celălalt era primar / FOTO: Mediafax / Răzvan Lupică

Elena Udrea: „E prima oară când aud despre acest complex comercial”

Contactată de RISE Project, Elena Udrea a comentat: „În primul rând, în cazul meu, după cum descrieți dumneavoastră situația, nu văd niciun conflict de interese, din punct de vedere legal. Eu am fost întotdeauna foarte atentă la conflictele de interese. Este prima oară când aud despre acest complex comercial din Piața Crângași. Știam ceva, citisem în presă despre o piață din Crângași… (n.r. – Dorin Cocoș, prin intermediul surorii sale, deține și o parte din clădirea pieței agro-aglimentare din Crângași). Dacă ați găsit ceva ilegal în această afacere, scrieți după cum vă dictează dumneavoastră conștiința”. 

Express Bazar

Express Bazar este o clădire cu un etaj. Înăuntrul ei, până de curând, au funcționat magazine în care se vindeau articole de îmbrăcăminte. În prezent, se află în renovare, în vederea reînchirierii către alți clienți. Unul dintre noii locatari ai Express Bazar va fi un magazin Penny.

CITIȚI MAI JOS CONTRACTUL DE ASOCIERE DINTRE ON TOP EXCLUSIV ȘI APS 6:


Dincolo de repartizarea profitului realizat din exploatarea Express Bazar în cote de 13,5 la sută pentru APS 6 și, respectiv, 86,5 la sută pentru On Top Exclusiv, firma privată are obligația contractuală de a plăti APS 6 o redevență minimă de 2.000 de euro/lună, indiferent dacă obține sau nu profit.

Express Bazar

Express Bazar

Potrivit datelor puse la dispoziție de APS 6, până în prezent, On Top Exclusiv nu a plătit în niciun an mai mult decât această redevență.
Altfel spus, suma pe care On Top Exclusiv a achitat-o până acum, în contul acestei asocieri este mai mică de 1 euro/mp/lună, raportată la suprafața de 2.250 de mp a terenului ocupat de clădirea Express Bazar.
Dacă ținem cont de faptul că Express Bazar are două niveluri, parter și etaj, rezultă că On Top Exclusiv plătește lunar o redevență de circa 0,5 euro pentru fiecare metru pătrat al clădirii pe care o administrează.

În același timp, On Top Exclusiv dă în chirie spațiile din Express Bazar cu sume de peste 10 euro/mp/lună.

RISE Project a obținut un contract de închiriere încheiat, în februarie 2013, între On Top Exclusiv și firma Depurtat SRL – magazin care face comerț cu pantofi. Pentru închirierea unei suprafețe de 250 de mp, On Top Exclusiv primea, lunar, 2.800 de euro de la Depurtat SRL.

CITIȚI MAI JOS CONTRACTUL DE ÎNCHIRIERE DINTRE ON TOP EXCLUSIV ȘI DEPURTAT SRL:


Restaurantul din „Pescariu Sports&Spa”

La vremea la care a încheiat contractul de asociere cu APS 6, firma On Top Exclusiv administra și un restaurant amenajat în cadrul complexului „Pescariu Sports&Spa” – proprietatea lui Dinu Pescariu, ridicată pe locul bazei sportive Cutezătorii.

Prietenia dintre Dinu Pescariu și Dorin Cocoș a fost devoalată de DNA, în dosarul penal în care este anchetată mita drenată, de mulți politicieni și oameni de afaceri români, prin cumpărarea de licențe Microsoft de la niște furnizori privilegiați.
Pescariu și Cocoș sunt descriși de DNA, în dosarul Microsoft, drept două dintre personajele aflate în „aparatul de lobby” care a făcut posibile aceste achiziții.
Astfel, ei s-ar fi numărat printre cei care exercitau traficul de influență asupra miniștrilor, îndemnându-i să semneze contracte pentru cumpărarea de licențe software de la firme dinainte stabilite.
Restaurantul pe care On Top Exclusiv l-a operat în cadrul „Pescariu Sports&Spa” a funcționat într-un loc numit – după vechea toponimie a Bazei Cutezătorii – „Terasa Lacul”.

Firma care a încheiat parteneriatul cu APS 6 pentru construirea Express Bazar a operat și un restaurant în cadrul „Pescariu Sports&Spa” / FOTO: RISE Project

Firma care a încheiat parteneriatul cu APS 6 pentru construirea Express Bazar a operat și un restaurant în cadrul „Pescariu Sports&Spa” / FOTO: RISE Project

Grant Shopping Centre, tot al lui Dorin Cocoș

Piața Crângași este un loc în care investițiile imobiliare ale familiei lui Dorin Cocoș au fost privilegiate de administrația locală a Sectorului 6.

Astfel, în 2005, firma D&D Global, controlată de Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș și soția lui Florin Dinu), a încheiat cu APS 6 un contract de asociere în participațiune după aceeași rețetă cu cel încheiat cinci ani mai târziu, cu On Top Exclusiv, pentru realizarea Express Bazar.

În 2005, APS 6 a pus la dispoziție firmei D&D Global un teren în suprafață de 5.500 de mp, pentru ridicarea unui complex comercial. Clădirea a fost gata în 2006 și poartă numele Grant Shopping Center. În interiorul ei, funcționează unul dintre cele mai mari magazine e-mag, de la care cumpărătorii își pot ridica marfa cumpărată de pe internet.

Grant Shopping Center / FOTO: RISE Project

Grant Shopping Center / FOTO: RISE Project

Condițiile contractuale pentru exploatarea Grant Shopping Center au fost aceleași, ca și în cazul asocierii dintre APS 6 și On Top Exclusiv. Astfel, pe durata de 25 de ani a contractului, D&D Global a fost obligată să plătească APS 6 13,5% din profitul lunar realizat prin închirierea Grant Shopping Center, dar nu mai puțin de 2.000 de euro pe lună.

Potrivit APS 6, spre deosebire de situația înregistrată la Express Bazar – unde On Top Exclusiv a plătit până acum doar plafonul minim, de 2.000 de euro pe lună – au fost ani în care D&D Global a virat statului sume care au depășit, cu puțin, acest prag inferior obligatoriu. Astfel, în 2006, APS 6 a primit de la D&D Global, peste cei 2.000 de euro lunari, circa 4.000 euro, la nivelul întregului an. În 2008, o sumă tot de circa 4.000 de euro. Iar în 2009, doar 600 de euro.

În 2005, când APS 6 a semnat acest contract cu D&D Global, șef al APS 6 era Cristian Gabriel Hrițuc, ajuns, peste câțiva ani, președinte al organizației de tineret a PDL. Mai târziu, Hrițuc a devenit și membru fondator al Fundației Mișcarea Populară – ONG care a precedat crearea partidului cu același nume, condus astăzi de Elena Udrea.
De asemenea, Hrițuc a ajuns să ocupe și o funcție de consilier la Adminitrația Prezidențială, în al doilea mandat al lui Traian Băsescu.
La data asocierii dintre APS 6 și D&D Global, primarul sectorului 6 era, ca și în 2010, tot Cristian Poteraș.

 Piața agro-alimentară din Crângași

După același tipic cu cele două centre comerciale, Express Bazar și Grant Shopping Centre, a fost realizată, în 2009, și clădirea pieței agro-alimentare din Crângași.

Piața agro-alimentară Crângași

Piața agro-alimentară Crângași / FOTO: RISE Project

(Despre acest caz, presa a scris, pe larg, AICI.)

Firma cu care APS 6 a încheiat contractul de asociere în participațiune pentru realizarea clădirii pieței a fost Zenith Business Group & Partners. Această societate este deținută de Nicolae Dumitru – „Niro” (40%), Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș – 35%), Dumitru Creștin (12,5%) și libanezul Khalil Abi Chahine (12,5%).

Nicolae Dumitru – „Niro” și Abi Chahine sunt și ei anchetați de DNA în dosarul Microsoft. „Niro” a fost reținut de procurori odată cu Dorin Cocoș.

Ionuț Stănescu