Clădirea magazinului H&M din Centrul Vechi „s-a întors” la Alin Cocoș

lipscani

Clădirea care adăpostește magazinul H&M a aparținut, „fără intermitențe”, firmei administrate de Alin Cocoș

O clădire ridicată recent în Centrul Vechi al Bucureștiului, aparținând, pe jumătate, lui Alin Cocoș – fiul lui Dorin Cocoș, a avut, aproape timp de un an, alt beneficiar declarat decât cel real.

Este vorba de clădirea care adăpostește astăzi magazinul H&M, de pe strada Lipscani, nr.30-34.

Clădirea a fost construită, între 2012 și 2013, de către SC Lipscani 30-34 Centre SRL, firmă deținută, pe jumătate, de Cocoș junior. Cealaltă jumătate din capitalul social al acestei societăți comerciale avea, în acel moment, un proprietar necunoscut, ascuns în spatele unei companii din Cipru.

RISE Project a monitorizat șantierul acestei clădiri, încă de acum doi ani, pe vremea când imobilul se afla în plină execuție.

Procesul deschis de Asociația „Salvați Bucureștiul”

Trebuie spus că, în 2012, la debutul șantierului, Asociația „Salvați Bucureștiul” a făcut plângere penală împotriva constructorilor, acuzându-i de distrugerea unor vestigii istorice, descoperite în momentul săpării fundației.

Inițial, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, la care Asociația „Salvați Bucureștiul” a înregistrat plângerea, a dispus neînceperea urmăririi penale. În octombrie 2012, însă, la cererea Asociației „Salvați Bucureștiul”, Judecătoria Sector 3 București a desființat rezoluția procurorilor și a dispus redeschiderea urmării penale față de constructori.

Jocul cu panoul

În toamna lui 2012, pe panoul de identificare a șantierului, beneficiarul lucrărilor era declarat corect: SC Lipscani 30-34 Centre SRL – firma din care Alin Cocoș deținea 50% și pe care o și administra. (În mai 2014, locul lui Alin Cocoș în această firmă a fost luat de mama sa, Olguța Chiriac – prima nevastă a lui Dorin Cocoș).

Pe 16 noiembrie 2012, beneficiar al lucrărilor de construcție era SC Lipscani 30-34 Centre SRL

Pe 16 noiembrie 2012, beneficiar al lucrărilor de construcție era SC Lipscani 30-34 Centre SRL

Câteva luni mai târziu, însă, după ce lucrările de construire au început să fie bănuite de ilegalități, panoul de identificare a șantierului a fost înlocuit, iar în locul firmei Lipscani 30-34 Centre a fost declarat un alt „proprietar”: Marian Anghel.

Această schimbare bruscă de beneficiar era, în teorie, posibilă.

Exista posibilitatea ca Alin Cocoș și asociatul său (care se ascundea după o companie din Cipru) să fi vândut clădirea deținută de SC Lipscani 30-34 Centre SRL – așa cum era, la stadiul structurii de rezistență – către altcineva.

Nu s-a întâmplat însă asta.

Două luni mai târziu, pe 14 ianuarie 2013, beneficiarul lucrărilor devenise Marian Anghel

Două luni mai târziu, pe 14 ianuarie 2013, beneficiarul lucrărilor devenise Marian Anghel

Clădirea a rămas – o dovedesc documentele obținute de RISE Project – tot timpul, în proprietatea SC Lipscani 30-34 Centre SRL. Doar numele de pe panou al proprietarului a fost cel care s-a schimbat.

„Nu minte nimeni în acte!”

Alin Cocoș/foto:Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Alin Cocoș/foto:Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

RISE a obținut actele de proprietate ale imobilului și, potrivit acestora, Marian Anghel nu are deloc calitatea de „proprietar” care îi fusese conferită pe panoul șantierului. Nu a avut-o niciodată.

Anghel Marian este doar cel de la care asociatul ascuns în Cipru al lui Alin Cocoș a cumpărat, în ianuarie 2012, jumătate din terenul în suprafață totală de 918 mp, pe care clădirea a fost în final edificată.

Întrebat de ce, pe panoul acestei investiții, a fost modificat numele real beneficiarului, în plină execuție a clădirii, Alin Cocoș a reacționat, în cursul zilei de ieri: „De unde sunteți? RISE Project?! N-am auzit în viața mea de ziarul ăsta! (…) Actele sunt publice. Dacă o să vă faceți treaba cum trebuie, o să vedeți cine este beneficiarul. Nu minte nimeni în acte! (…) Oricum, nu înțeleg ce vreți așa că o să vă spun o zi bună și la revedere!”.

Magazinul H&M din Centrul Vechi

Magazinul H&M din Centrul Vechi

 

Istoricul terenului
În fapt, Alin Cocoș a achiziționat cea mai mare parte din acest teren, circa 800 mp, împreună cu Marian Anghel și soția acestuia, Liliana, în ianuarie 2011.

Soții Anghel aveau să vândă, în rate, cota lor de 50 la sută din teren, către firma Assets Management Leader, un an mai târziu, în ianuarie 2012.

(Assets Management Leader este societatea al cărei proprietar s-a ascuns în Cipru, anonimizându-se prin intermediul unei companii din această țară.)

În iunie 2012, Assets Management Leader și Alin Cocoș au încheiat un contract de „cesiune de drepturi și de constituire a unui drept de superficie” prin care au cedat, pentru 50 de ani, cele două jumătăți din terenul de 918 mp pe care le dețineau fiecare către firma Lipscani 30-34 Centre, pe care o controlau în cote egale. În felul acesta, firma Lipscani 30-34 Centre ajungea să dispună de întreg terenul și de lucrările de construire care tocmai începuseră.

CITIȚI MAI JOS CONTRACTUL DE CONSTITUIRE A UNUI DREPT DE SUPERFICIE:


Contract de închiriere

RISE Project a obținut și un contract de închiriere semnat (după ce clădirea a fost finalizată), între Lipscani 30-34 Centre și firma Clubbing Sessions. Această firmă din urmă operează clubul „The Tube” amenajat în clădire, alături de magazinul H&M.

 

Clubul „The Tube” îi aduce firmei lui Cocoș 7.500 de euro pe lună

Clubul „The Tube” îi aduce firmei lui Cocoș 7.500 de euro pe lună

Clubul „The Tube” aparține, pe jumătate, firmei Irish Pub Concept, deținută de Mugur Mihăescu -fostul membru al grupului de umor „Vacanța Mare” – și de fratele său. Pentru închirierea unei suprafețe de 516 mp, clubul „The Tube” plătește firmei administrate de Alin Cocoș 7.500 de euro/ lună, în condițiile în care spațiul a fost închiriat „la gri”, adică fără finisaje, doar cu tencuiala de pe pereți. Chiria va urca la 9.000 de euro, în perioada 2016-2019.
Contractul de chirie obținut de RISE este semnat, pe de o parte, de Alin Cocoș și, de cealaltă parte, de Liviu Mihăescu, fratele lui Mugur Mihăescu.

Ionuț Stănescu