[DOCUMENT] Am testat măștile din dosarul Unifarm

Mai mulți angajați din sistemul sanitar s-au plâns de calitatea slabă a măștilor pe care Unifarm le-a livrat, începând cu luna martie, spitalelor în care lucrează. E vorba despre milionul de măști pentru care șeful companiei de stat, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar, fiindcă ar fi cerut mită la achiziția lor. DNA susține că echipamentele de protecție nu corespundeau specificațiilor tehnice. 

RISE Project a testat 24 de măști din acest lot, iar rezultatul a sosit ieri. Am obținut mostrele de la un medic bucureștean, imediat după ce am publicat investigația “Felia interlopă”, în care arătam dedesubturile afacerii. Măștile au fost aduse din Turcia de firma Simonei Ciulavu, condamnată pentru activități de crimă organizată în dosarul „Clanul Sportivilor”.

Cutia cu măștile duse la testare. Foto: RISE Project

“Sunt niște jafuri. Rup urechile, adică dor foarte, foarte rău, dacă le ții după ureche. Au un strat mai gros, un singur strat. Nu există trei straturi, așa cum ar fi normal”, ne spunea medicul, cu îngrijorare. A tăiat atunci una cu o foarfecă și s-a filmat ca la operație, demonstrând astfel că avea doar un strat de protecție. Vezi filmul AICI.

Ca să le verificăm riguros nivelul de protecție, am dus mostrele la  departamentul specializat în război chimic din cadrul Ministerului Apărării (Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie). 

Instituția a fost autorizată, încă din perioada stării de urgență, să avizeze tehnic echipamentele de protectie individuală (măști, halate, combinezoane, viziere) și dezinfectanții pentru spațiile publice. Adică materiale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Specialiștii militari scriu în raport că aerul trece atât de bine prin măștile turcești, încât filtrează abia jumătate din bacteriile nocive. Eficiența, deci, este mult sub limita impusă de standardele europene. Se situează pe la valoarea 45-63, cam la jumătate din norma de 95-98, în funcție de tipul de mască. 

În concluzie, laboratorul de testare susține că măștile turcești achiziționate și distribuite prin Unifarm sunt neconforme.   

 


I-am transmis rezultatul și sursei noastre. Reacția sa: “Era vizibil cu ochiul liber că nu puteau fi considerate <măști chirurgicale>, deși au fost luate sub această denumire. Sper că nu au fost utilizate de chirurgi în timpul vreunei intervenții chirurgicale. Din păcate, sistemul este inundat de produse potențial neconforme, dar nouă, medicilor, ne este cvasi imposibil să demonstrăm acest lucru. Mă refer la materialele sanitare – din când în când descoperim diverse incidente legate de acestea.” 

Investigația RISE din aprilie, tot așa, a plecat de la fotografiile trimise de un alt angajat din sistemul sanitar, care trăgea semnale de alarmă similare. I-am transmis și sursei primare rezultatul testului făcut de experții militari. Simte ca și cum statul a vrut s-o omoare, ne-a răspuns.

În Hunedoara, de exemplu, măștile neconforme de la Unifarm au fost folosite în plin focar epidemiologioc. Preț de achiziție: 2,51 de lei plus TVA bucata. 

S-au distribuit însă necontrolat în piață. Le-am identificat pe rafturi din benzinării Lukoil din București (bulevardul Mihai Bravu și Casa Presei), Pitești, Tecuci, Tișița sau Buzău. Prețul a mai coborât între timp la 1.89 lei/mască. 

Cu două zile în urmă, Adrian Ionel, șeful Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influență, fals și favorizarea unui contract semnat în martie cu B.S.G Business Select, firma Simonei Ciulavu. Marfa proastă importată pe această filieră a fost fabricată la Istanbul de o activistă fruntașă din partidul condus de Recep Erdogan.

Ionel ar fi pretins 760.000 de euro și, când nu a primit banii, a anulat contractul. Procurorii scriu că firma a livrat totuși un milion de măști (cele ajunse în spitale) și 26.000 de combinezoane.

Astăzi, 26 iunie 2020, 3118 de persoane angajate în sistemul sanitar sunt infectate de coronavirus. Pe 16 aprilie, când publicam investigația noastră, erau 981.

 

Ana POENARIU