Minciunile on-line ale dezvoltatorului din Parcul Tineretului

Ion Chiriță

Ion Chiriță nu lasă Internetul să-i strice afacerile

RISE Project a descoperit că dezvoltatorul care construiește blocuri pe spațiul verde, în Parcul Tineretului, înființează site-uri, pentru a-și promova investițiile imobiliare, publică pe ele neadevăruri, ca să atragă cumpărători, și, în cele din urmă, le șterge de pe Internet.

RISE a luat urma acestor site-uri dispărute în neant și a reușit să recupereze conținutul lor, pe care îl face acum public.


Ion Chiriță, dezvoltatorul cartierului de blocuri construit, pe spațiul verde, în Parcul Tineretului, minte în mediul on-line cu același aplomb cu care o face în viața de zi cu zi.

RISE Project a scris, săptămâna trecută, despre maniera denaturată în care este prezentat pe Internet proiectul imobiliar pe care Chiriță îl construiește în parc, la adresa Pridvorului nr. 28.

Asftel, pe pagina dedicată acestui proiect – www.tineretuluiparkview.ro – sunt vândute apartamente tip duplex, apartamente cu patru camere, apartamente situate la demisol ori la o mansardă supraetajată, deși aceste locuințe nu sunt prevăzute în proiectul autorizat de primărie, iar construirea lor, astăzi, nu are o bază legală.

amllocuinte.ro și blocsincai.ro

RISE a identificat alte două pagini web pe care, în trecut, Chiriță le-a înființat, le-a populat cu neadevăruri, pentru ca, mai apoi, să le închidă.

Una dintre aceste pagini web a fost amllocuinte.ro, iar cealaltă, blocsincai.ro.

Pagina amllocuinte.ro oglindea activitatea firmei AML – Construcții Locuințe SRL, societate care a construit toate clădirile de apartamente pe care Chiriță le-a ridicat în București. Chiriță era proprietar și director general al AML -Construcții Locuințe.

Amllocuinte.ro a fost deschisă în 2007 și desființată în 2010.

A doua pagină web, blocsincai.ro, prezenta ultimul proiect imobiliar dezvoltat de Ion Chiriță în București: un bloc de apartamente construit la adresa Bulevardul Gheorghe Șincai nr. 15B (Piața Timpuri Noi).

Blocsincai.ro a fost înființată în 2011 și închisă în 2014.

Ion Chiriță, un constructor care înființează site-uri atâta vreme cât expunerea pe Internet nu îi strică afacerile / INFOGRAFIE: Sergiu Brega

Ion Chiriță, un constructor care se promovează pe Internet „cu măsură”/ INFOGRAFIE: Sergiu Brega

Deși în perioada 2007 – 2010, în care amllocuinte.ro a fost activă, peste firma lui Chiriță ploua cu amenzi și plângeri penale, pe Internet, pe pagina amllocuinte.ro, antreprenorul își prezenta compania în tonuri pastelate, liniștitoare:

Scopul nostru (n.r. – al firmei AML Construcții Locuințe) este simplu: suntem aici pentru a ne ajuta clienţii să-şi îndeplinească unul dintre cele mai frumoase visuri – acela de a avea o casă nouă. (…)

Ca tu să ai acest sentiment de mulţumire sufletească, SC AML CONSTRUCTII LOCUINTE SRL investeşte timp şi efort pentru a găsi cele mai potrivite soluţii, încă din faza de proiect”.

amllocuinte.ro - pagina web

Timpul avea să infirme curând – chiar și în ochii clienților obișnuiți, mai puțin informați – cartea de vizită pe care firma lui Chiriță și-o încropise în lumea digitală.

Apartamentele construite de AML Construcții Locuințe nu le-au adus „siguranță financiară”, ci, în multe cazuri, pierderea banilor. Iar în locul promisei „mulțumiri sufletești”, i-au făcut să petreacă, cu palpitații, ani întregi prin sălile de judecată.

Mai multe detalii, AICI.

„Bun gust, modernitate și funcționalitate”

Pe site-ul blocsincai.ro, activ între 2011 și 2014, Chiriță își prezenta experiența de dezvoltator imobiliar astfel:

„Realizarea unor imobile de locuințe înalte, în zone centrale din București, a reprezentat o provocare pe care echipa noastră a dus-o la bun sfârșit, pentru toate clădirile deja construite. (…)

Clădirile dezvoltate de noi au ridicat standardul zonelor în care au fost construite și reprezintă niște repere de bun gust, modernitate și funcționalitate. Apartamentele din imobilele dezvoltate de AML Locuințe oferă mai mult confort, mai multă liniște și o perspectivă deosebită asupra orașului.

Sunt locuri unde tu și famila ta vă veți putea bucura de viață”.

Pe o pagină web, Chiriță menționa clădirea de pe strada Aurel Vlaicu ca făcând parte din portofoliul firmei AML Construcții Locuințe. În instanță, însă, declara că blocul este ridicat „în regie proprie”.

Realitatea era exact pe dos.

„Blocul Șincai” avea, pe Internet, 13 etaje

„Blocul Șincai” avea, pe Internet, 13 etaje

În perioada în care această autoprezentare a fost disponibilă pe Internet, pe pagina www.blocsincai.ro, unul dintre blocurile pe care Chiriță le consemna în panoplia sa de realizări nu mai fusese construit deloc (Viitorului 158A), altul nu putea fi locuit, din cauza unei sentințe judecătorești care dispunea demolarea lui parțială (Aurel Vlaicu 120-122), un altul avea probleme la izolație (Toamnei 105), iar împotriva altuia, în octombrie 2014, o instanță avea să pronunțe o sentință de demolare integrală (Calea Dudești 94).

Mai multe detalii, AICI.

Blocul cu „13 etaje”

Interesant este că, deși, în cazul blocului de pe Bulevardul Gheorghe Șincai, pe care Chiriță îl promova pe site-ul blocsincai.ro, el avea voie să construiască doar o clădire cu mezanin și șase etaje (în baza unei autorizații emise în iulie 2010), pe Internet, pe site-ul blocsincai.ro, clădirea era prezentată drept un imobil cu mezanin și 13 etaje (sic!).

În ianuarie 2014, primarul Popescu Piedone i-a extins autorizația de construire – de la șase etaje și mezanin, la opt etaje și mezanin – însă, în cele din urmă, Chiriță a construit nu 13 etaje, câte spunea site-ul său că vor fi, ci zece (cu două mai mult decât îl autorizase Piedone).

În septembrie 2014, cam în aceeași perioadă în care Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat că îi va face plângere penală pentru nerespectarea legii în cazul ridicării acestui imobil, Chiriță a tras obloanele și peste site-ul blocsincai.ro.

„Way Back Machine”

Deși ambele pagini – amllocuinte.ro și blocsincai.ro – au fost între timp închise, conținutul lor poate fi parcurs și astăzi, grație portalului „Way Back Machine”, accesibil la adresa archive.org/web/.

Despre felul în care poate fi citit conținutul vechi al unor pagini web, folosind „Way Back Machine”, puteți afla mai multe deschizând, la pagina 211, Ghidul de Investigații publicat de RISE Project.

„Își bagă nasul ziariștii și ne strică afacerea”

Ion Chiriță nu a dorit să discute cu RISE Project, în cursul acestei documentări jurnalistice, documentare care a avut ca punct de plecare felul în care el construiește blocuri în Parcul Tineretului.

În urmă cu cinci ani, în 2010, unul dintre reporterii reuniți astăzi în colectivul RISE Project a stat de vorbă cu Ion Chiriță, în biroul pe care acesta îl ocupa în incinta fostei fabrici de pantofi Dâmbovița.

În cadrul discuției de atunci, Chiriță s-a referit și la pagina de Internet pe care firma sa A.M.L. Construcții Locuințe își promova experiența edilitară. Chiriță considera o greșeală faptul că publicase, pe site, o listă a clădirilor pe care compania sa le ridicase:

[Reporter: Vă asumați, pe site-ul societății, aceste construcții.] E o greșeală din partea noastră că am făcut treaba asta! [Reporter: Păi, de ce să fie o greșeală?] Una dintre greșelile noastre. [Reporter: De ce?] Uite-așa, că-și bagă nasul ziariștii și ne strică afacerea!”.

Puteți asculta înregistrarea mai jos.

La puțin timp după ce această conversație a avut loc, „greșeala” a fost corectată, iar site-ul amllocuinte.ro a fost închis.

De menționat că amllocuinte.ro și blocsincai.ro, ambele domenii web de care Chiriță s-a folosit pentru a-și promova afacerile au fost rezervate – la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Informatică – de către societatea A.M.L. Construcții Locuințe, firma a cărei activitate o și elogiau.

În 2013, A.M.L. Construcții Locuințe a intrat în insolvență, lăsând în urmă datorii neplătite de circa 800.000 de euro.

CITIȚI ȘI:

Cum se ridică, ilegal, ultimul cartier de blocuri din Parcul Tineretului

Călăul arborilor din Parcul Tineretului: „Sunt zone de căcat, domnule, nu zone protejate!”

Ionuț Stănescu