Cazul Loteria – FRF : „Adică băbește primim și noi câte o smochină…”

Fostul președinte al FRF, Mircea Sandu/foto: Alexandru Hojda/Mediafax Foto

Fostul președinte al FRF, Mircea Sandu/foto: Alexandru Hojda/Mediafax Foto

Federația Română de Fotbal (FRF) i-a făcut o nouă plângere penală lui Mircea Sandu, fostul șef al instituției, acuzându-l de conflict de interese și folosire a influenței în cazul comisioanelor încasate din banii primiți de Federație de la Loteria Română.

În fapt, noul șef al Federației, Răzvan Burleanu, susține în plângerea depusă miercuri, 22 octombrie 2014, la DNA, că Mircea Sandu a beneficiat de comisioane consistente din banii pe care FRF îi primește, prin forța legii, schimbând regulile de distribuire a bonusurilor în propriul interes.

CAPTURA_PLANGERE

Răzvan Burleanu a făcut o nouă plângere împotriva lui Mircea Sandu

Mircea Sandu nu a putut fi contactat până la ora publicării articolului.

În martie 2011, Mircea Sandu a încasat prime în valoare de 4,2 milioane de lei, după ce cu o lună înainte Comitetul Executiv a modificat regulile de distribuire a comisioanelor în cadrul Federației. Mircea Sandu a fost chiar cel care a propus noile reguli de distribuire a comisioanelor.

RISE Project a obținut stenograma ședinței Comitetului Executiv (CEX) din februarie 2011, în care Mircea Sandu a propus ca executivii FRF să primească și ei bonusuri din banii care intră în Federație, nu doar din sponsorizări, ci și pentru câștigărea unor cauze în instanță. Până atunci, orice salariat care aducea venituri mai mari de 500 de lei primea un comision de 10 la sută, potrivit unei decizii a conducerii executive a Federației din 1997.

Această prevedere a fost extinsă, în februarie 2011, și la membrii din conducerea Federației. Mai mult, membrii CEX primeau dreptul la comisioane și pentru sumele câștigate în instanță, nu doar din sponsorizări.

Stenograma ședinței consemnează un dialog savuros între primii doi oameni din FRF de la acel moment: Mircea Sandu și Dumitru Dragomir.

Extras din ședința Comitetului Executiv, februarie 2011.

Extras din ședința Comitetului Executiv, februarie 2011.

Mircea Sandu: (…) Dacă sunteți de acord cu conținutul acestei completări? Dacă sunteți de acord pentru că nu numai eu mi-am adus contribuția, ci și dumneavoastră m-ați împuternicit și salariații federației și așa mai departe. Vă propun un procent de 5,53 la sută din ceea ce am adus noi în federație să se regăsească într-un bonus care să fie atribuit membrilor Comitetului Executiv și salariaților federației.

De acord?

Se aprobă

Dumitru Dragomir: Aceasta să o facă președintele federației.

Mircea Sandu: Da. Bun. Mulțumesc.

Dumitru Dragomir: Adică băbește toți cei de aici primim și noi fiecare câte o smochină.

Mircea Sandu: Da

Dumitru Dragomir: Este bine

Banii de la Loterie

La acel moment, FRF finalizase un proces cu Loteria Română – care a trebuit să plătească 20% către FRF din încasările la pronosticurile sportive pe anii 2006 – 2009. Suma a ajuns, în final, la aproape 91 de milioane de lei.

Din sentința Tribunalului București din 2010 rămasă definitivă rezultă că Loteria a recunoscut pretențiile financiare ale Federației, fiind în dubiu doar asupra instituției care trebuie să încaseze acești bani: FRF sau Ministerul Finanțelor. După ce și această ultimă problemă a fost clarificată, Loteria a făcut toate plățile către FRF până la sfârșitul lunii iunie a anului 2010, chiar dacă unul din procese a continuat formal până în ianuarie 2011 – moment la care Loteria a renunțat definitiv la proces.

CAZUL LOTERIA-FRF


CE A PROPUS MIRCEA SANDU ÎN FEBRUARIE 2011

Potrivit stenogramei, modificarea propusă de Mircea Sandu și adoptată de CEX a transformat hotărârea din 1997 astfel:“Orice angajat al FRF, inclusiv membri ai Comitetului Executiv și comisiilor FRF care reușește să faciliteze un contract de sponsorizare, un contract de publicitate, soluționarea unui litigiu sau orice operațiune juridică ca FRF să obțină un beneficiu de minim 5.000 RON să fie retribuit cu un bonus net de maxim 10 la sută din valoarea brută mai sus menționată. Președintele FRF va decide cuantumul bonusului pentru fiecare caz în parte sau pentru fiecare persoană atunci când la venitul respectiv contribuie mai multe persoane în limita notei precizate mai sus”.

Cristi Ciupercă

  CITIȚI ȘI:

Răzvan Burleanu, candidat la șefia FRF, afaceri în numele Federației de Minifotbal

Daniel Prodan: „M-am dus la DNA cu articolul publicat de RISE Project”

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, renunță la o investiție anchetată de RISE Project