Când DNA filează jurnaliști

Timp de câteva luni, în perioada 2022-2023, o echipă de reporteri RISE Project și OCCRP a documentat o investigație mamut privind traficul de cereale din Ucraina, după ce a țara vecină a fost atacată la scară largă de Federația Rusă. Investigația, coordonată de RISE a implicat analizarea a mii de tranzacții din România, Polonia, Ungaria și Ucraina. O mare parte din transporturile cu cereale au intrat în România prin județele unde cerealele trebuiau să fie controlate de angajații Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Iași. 

Pașii documentării ne-au condus la concluzia că multe firme aduceau cereale nefiscalizate în țară, iar pentru acest lucru aveau nevoie de depozite avizate de Direcțiile Sanitar-Veterinare, ca să poată dovedi că au o destinație clară după ce ajung în România. De fapt, depozitele nu existau, iar cerealele călătoreau nestingherit prin țară fără niciun control și fără să fie taxate. 

Pe 17 Februarie 2023, Victor Ilie, unul dintre reporterii RISE, la acel moment, a realizat o cameră ascunsă la sediul DSV Iași. Acesta a pretins că este un agent comercial interesat de tranzacții ilegale cu cereale și a solicitat ajutorul directorului Direcției Sanitar Veterinare. Pe filmările de pe camera ascunsă se observă cum oficialul îl invită pe reporter să lase telefonul în birou și să meargă într-o altă cameră unde să discute detaliile presupusei tranzacții.

Pe 5 iulie 2023, în colaborare cu OCCRP și publicația Slidstvo din Ucraina, Rise Project a publicat investigația privind traficul de cereale din Ucraina care tranzitează România. Am descoperit cum comerțul cu cereale a înflorit prin rețele subterane, după ce țara vecină a fost invadată militar la scară largă de Federația Rusă. Investigația RISE a arătat cum rețelele de crimă organizată din regiune au reușit să se infiltreze prin firme fantomă în tranzacții mamut, iar principalele rute de transport au vizat inclusiv România, Ungaria, Bulgaria. 

Investigația poate fi accesată aici:

Două zile mai târziu, în data de 7 iulie 2023, RISE Project a publicat pe contul oficial de facebook camera ascunsă și discuția dintre reporterii RISE Project și directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Iași, Gabriel Ciobanu. 

O săptămână mai târziu, pe 13 iulie 2023, reporterii RISE Project au înaintat o solicitare către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) cea care coordonează Direcțiile Sanitar veterinare din teritoriu. Practic, șefii directorului Ciobanu de la Iași. Am dorit să obținem o reacție în urma difuzării anchetei jurnalistice.

Am solicitat explicații și lămuriri dacă au existat eventuale măsuri administrative din partea conducerii de la București cu privire le cele petrecute la DSV Iași. 

Pe 2 august 2023,  am primit din partea ANSVSA următorul răspuns: „domnul Gabriel Ciobanu, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași a depus o sesizare împotriva unor jurnaliști RISE Project la organele penale abilitate, respectiv la Direcția Generală Anticoruptie, Serviciul Judetean Anticoruptie Iași cu privire la acuzele aduse acestuia pentru presupuse fapte de corupție.

Două zile mai târziu, pe 4 august, am solicitat DGA explicații. Conform unui răspuns oficial primit din partea Direcției Generale Anticorupție, reiese ca directorul DSV Iasi, Gabriel Ciobanu, a depus în 20 februarie (trei zile după filmarea cu camera ascunsă) un denunț la sediul Serviciului Județean Anticorupție Iași, denunț care a fost redirecționat spre soluționare Direcției Naționale Anticorupție Serviciului Teritorial Iași.

Direcția Națională Anticorupție nu a dorit să răspundă solicitărilor RISE Project, motivând că nu pot să ofere detalii despre o investigație în curs.

La o lună după răspunsul Direcției Generale Anticorupție aveam să aflăm că procurorii DNA Iași au deschis un dosar penal in rem pentru instigare la abuz în serviciu și dare de mită. La baza dosarului s-a aflat plângerea directorului DSV Iași. 

După ce am publicat camera ascunsă, Gabriel Ciobanu a declarat presei din Iași că “imediat după ce l-am condus spre ieşire, am apelat organele abilitate şI le-am expus situaţia. Nu am făcut asta după câteva ore sau după o zi, ci chiar atunci. Dacă la 11,20 persoana respectivă a plecat de la mine, la ora 12 eu eram la organele abilitate.” 

În realitate, oficialul a așteptat trei zile ca să înregistreze o sesizare. Mai exact, Ciobanu a descris cele petrecute în biroul său abia 20 februarie, deși el susținea că încă din data de 16 februarie era contactat de un necunoscut care i-a trezit suspiciuni.

Din documentele de anchetă reiese că reporterul RISE Project a fost monitorizat timp de aproape două luni, cu echipe de supraveghere care l-au urmărit inclusiv la sediul redacției din Calea Victoriei. Din fotografiile anexate la dosarul de urmărire, fotografii realizate de polițiști, Victor Ilie apare alături de alți doi reporteri RISE. Supravegherea tehnică s-a extins și la adresa unde Victor Ilie și familia sa locuiau la acel moment. 

Pe 21 septembrie DNA, – Serviciul Teritorial Iași a dispus clasarea dosarului penal, iar pe data de 20 septembrie reporterul RISE a aflat că procurorii l-au filat timp de aproape două luni.

Într-un comunicat oficial publicat astăzi, DNA susține că investigațiile jurnalistice sunt importante în lupta anticorupție și că presa reprezintă “un sprijin real și constant pentru activitatea instituției prin contribuția semnificativă la credibilitatea anchetelor penale”.