[AUDIO] Operațiunea „Câine”

Cine este Câine? Cum a ajuns un cârciumar din parcul Orășelul Copiilor în centrul unui scandal electoral copt în laboratoarele media ale PSD?  Ce caută un tip din Berceni, crescut lângă cel mai violent clan din București, în bătălia decisivă pentru prima funcție administrativă din țară? Ce s-a întâmplat, de fapt?

Încercăm să punem ordine în fapte.

Reporterii RISE l-au cunoscut pe Mihai Mitrache zis Câine în primăvara aceasta, pe parcursul documentării despre Clanul Sportivilor și interferențele lor cu administrația sectorului 4 pe trei paliere: construcții rezidențiale, spații comerciale și afacerile din parcuri.

Câine traversa o perioadă de maximă încordare. Războiul său de trei ani cu autoritățile locale ajunsese la apogeu. Primăria Sectorului 4 tocmai îi dărâma restaurantul din parc.

Am surprins perspectiva lui Câine din acele zile și câteva dintre discuțiile lui cu Nicușor Dan, iar el a fost de acord să publicăm acum o parte din mesajele audio trimise către noi cu cinci luni în urmă.

Comunicările zugrăvesc lumea cu funcționari și interlopi în care se mișcă și ne ajută să înțelegem mai bine lucrurile acum.

LUMEA LUI „CÂINE”

Mihai Mitrache zis Câine are 49 de ani și a crescut în cartierul Berceni din București, alături de recuperatorii din Clanul Sportivilor. Cu mulți a fost coleg în clasele primare. Cea mai violentă grupare mafiotă din București s-a format în proximitatea lui. Are povești cu toți, cultivă o parte, folosește argoul din cartier, gândește în logica lor. Își asumă fără probleme legăturile interlope, dar se laudă că are cazierul alb.

Cârciumarul din Orășelul Copiilor s-a complăcut ani de zile în supa de relații a clanului cu funcționarii de sector. A plătit disciplinat șpăgile periodice, dar s-a răzvrătit în 2017, după schimbarea garniturii executive la primărie, când s-au mărit sumele și s-a simțit luat de prost. Coleric din fire, Mitrache a intrat în conflict cu toți cei implicați în lanțul mitei, iar războiul s-a acutizat repede cu procese civile și autodenunțuri la DNA.

La cauza lui Câine s-au raliat și alți cârciumari din Orășelul Copiilor, căzuți în dizgrație. Ei susțin că filiera include antreprenori din parcul de distracții care colectau cash pentru doi oameni-cheie din administrația Băluță, de care depindeau afacerile tuturor. E vorba despre Marian Goleac (fost șef ADP 4, actuală Totul Verde SA, trimis în judecată pentru falsificarea diplomei de Bacalaureat), precum și despre Marian Simion zis Siu (boss-ul de la Gospodărire Locală care dicta în parcuri).

Oamenii aceștia, susține Câine, formează un centru de putere în sector și schimbă regulile jocului permanent. Practicile ar fi vechi, iar arbitrariul lor dezlănțuie abuzuri din partea primăriei.

Inițial, Câine s-a învoit să dea 2.000 de euro pentru autorizația de funcționare. Intermediarul ar fi fost Alexandru Noapteș, fost director CFR Călători și cuscrul lui Viorel Hrebenciuc. Tot Noapteș i-ar fi spus ulterior că taxa s-a dublat. Atunci s-a enervat Câine.

CLANUL DIMPREJUR

Procurorii anticorupție au clasat dosarul pornit de la plângerile lui Câine & comp anul trecut, din lipsă de probe. A rămas însă un volum impresionant de interceptări judiciare, în care, printre altele, suspecții monitorizați în Orășelul Copiilor se referă inclusiv la relațiile denunțătorului Câine cu Clanul Sportivilor.

Așa iese la iveală legătura cu Ionel Voinea zis John, dezvoltator imobiliar în Berceni și parte din brigada lui Robert Nica, cofondator al clanului.

Pentru 5000 de euro, John l-a ajutat pe Câine în 2013 să obțină autorizația pentru extinderea pe spațiul verde a restaurantului sau din Orășelul Copiilor.

În gruparea constructorilor dominată de Nica, John se ocupa atunci cu aranjamente la primăria condusă de Piedone. Intermedia autorizații și avize. Una dintre firmele sale (Studio Plus Residence) ridică blocuri în Metalurgiei Park, împreună cu Bogdan Vîlceanu, un personaj finanțat în trecut de Clanul Cămătarilor. Ionel Voinea zis John nu a răspuns mesajelor RISE.

După instalarea administrației Băluță, felia lui John a fost preluată de proaspătul consilier local Florian Puiu, cumătru cu veteranul Calu din Clanul Sportivilor și nume cu greutate în organizație. Tot atunci a crescut și influența lui Marian Goleac, bercenar dintotdeauna și fruntaș în PSD de 20 de ani.

Puiu a preluat comisia de urbanism a consiliului de sector, iar Goleac – ADP 4, societatea comercială în care primăria își externalizează grosul bugetului.

Iar Câine îi cunoștea pe ambii. Pe Goleac, de când avea o tarabă la Piața Sudului. L-ar fi cultivat financiar în mai multe feluri. Până și soția acestuia, Nicoleta Matilda Goleac, actualul subprefect al Capitalei, i-a fost avocată câțiva ani, când a prestat la firmă a sa (Felix & Miky Impex).

Azi, Goleac s-a retras din post și este judecat pentru fraudă, în timp ce combinațiile imobiliare ale lui Puiu au produs recent dizolvarea biroului de conducere al organizației PSD Ilfov, unde se transferase între timp. Detalii, AICI.

MIZA LUI „CÂINE”

În acest moment, Câine contează pe despăgubirile de la capătul procesului cu Primăria Sectorului 4, care i-ar fi demolat restaurantul abuziv. 

În sprijinul său vine o sentință emisă de Curtea de Apel Bucuresti pe 4 mai 2020, la o zi după ce buldozerele ADP4 i-au ras afacerea din parc. Judecătorii au suspendat ordinul de demolare, pe motiv ca Mitrache era proprietar cu drepturi depline pe o parte din imobil.

Cârciuma patronată de Câine în Orășelul Copiilor a funcționat în ultimii 15 ani pe locul unei foste librării comuniste pentru elevi, privatizată în anii ‘90. Câine a cumpărat activul în 2004.

Extinderea propriu-zisă a fost autorizată în 2013, pe vremea lui Piedone.

Librăria și-a triplat astfel dimensiunile și s-a împodobit cu blazoane aurii și turnulețe tematice. I-a crescut apoi o terasa exact prin frunzișul arborilor de pe spațiul verde. Locul a devenit oficial domiciliul familiei Mitrache, care s-a mutat cu tot calabalâcul la nivelul superior al construcției.

Restaurantul se întindea acum pe 240 de metri pătrați, din care 80 îi aparțineau lui Câine, iar 160 domeniului public. De dărâmat, s-a dărâmat tot.

Instituția a invocat faptul ca autorizația de extindere a lui Câine din 2013 ar fi pentru o construcție provizorie și că a expirat. Este fals, au constatat ulterior judecătorii. Construcția era una definitivă.

În prealabil, Câine fusese amendat de Poliția Locală, condusă de Antonio Goleac, fiul șefului ADP4, fiindcă depășise taman autorizația provizorie care nu exista. Asta face parte însă din arsenalul cotidian de intimidări, zice Câine, din cauza deciziei de a nu mai da șpagă pentru autorizația de funcționare. 

Totul a devenit războiul personal al unor vecini din Berceni și, dacă primăria va pierde procesul, eventualele daune vor fi plătite de locuitorii Sectorului 4.

CUM S-A INTERSECTAT CU NICUȘOR DAN ȘI DE CE

Câine susține că s-a întâlnit o singură dată în persoană cu Nicușor Dan, astă-iarnă. Au mers atunci împreună la Avocatul Poporului.

”Singura autoritate care ar fi putut să suspende decizia de demolare era Prefectura, dar prefect interimar era atunci chiar Nicoleta Matilda Goleac, fosta soție a lui Marian Goleac. Așa că Nicușor Dan a venit cu ideea de a merge la Avocatul Poporului. Acolo însă ne-au răspuns că nu ne pot sprijini decât pe perioada iernii (nu există demolări, fiindcă nu se fac evacuări – n.n.)”, povestește Mihai Mitrache zis Câine, pentru RISE.

Contactul inițial a fost realizat însă de Ștefan Pisărgeac, avocatul lui Câine. El a vorbit cu actualul candidat la Primărie, la finalul lui 2019, când i-a cerut efectiv sprijinul în cazul clientului său. Avocatul avea o strategie și ceva experiență în demolări. Mai reprezentase un comerciant din Orășelul Copiilor, care a obținut despăgubiri în instanță, în urma unei acțiuni similare dispusă de Piedone.

Concret, avocatul Pisărgeac avea nevoie ca asociația lui Nicușor Dan, „Salvați Bucureștiul”, să facă o cerere de așa numită intervenție accesorie în procesul lui Câine cu primăria. Susținerea societății civile ar fi adus greutate și notorietate cauzei. 

Intervenția principală permite unei terțe părți, cu interese într-o speță, să intervină în respectivul proces și să pledeze în fața judecătorilor din dosar. Poate fi un vecin, un nepot sau oricine are un interes direct patrimonial. 

Când intervine un ONG, precum cel al lui Nicușor Dan, fără vreun interes direct, ci doar legat de obiectivele proprii din statut – acțiunea se numește „intervenție accesorie” și presupune apărarea suplimentară a uneia dintre părți. Asociația „Salvați Bucureștiul” susține că militează împotriva abuzurilor administrative și gestionează dintotdeauna valuri de procese. 

Cert e că Nicușor Dan a acceptat cazul lui Câine și a făcut intervenția accesorie în recurs, pe 30 aprilie. Argumentele asociației sale împotriva demolării au fost preluate și în motivarea judecătorilor, care a venit însă târziu pentru restaurantul din parc. Se rezumă așa:

  • există trei precedente de anulare a unor dispoziții similare de demolare în Orășelul Copiilor; 
  • proprietarul are drepturi depline pe construcția inițială de 80 de mp;
  • autorizația de construcție pentru extinderea din 2013 era definitivă, nu provizorie, deci demolarea nu putea fi dispusă decât de judecători;


Instanța subliniază însă eroarea veche a administrației Piedone, care ar fi trebuit în mod normal să emită pentru Câine, în 2013, o autorizație exclusiv provizorie pentru extinderea pe spațiul verde. E vorba despre cea intermediată de John din Clanul Sportivilor. Totuși, judecătorii au considerat că o culpă a autorităților nu trebuie să producă daune beneficiarului. Altfel spus, nu corectezi un abuz cu alt abuz.

ZIUA DEMOLĂRII

Discuția apărută în spațiul public dintre Nicușor Dan și Cristian Zărescu, consilierul primarului Băluță, nu a fost singura de acest tip în primăvara trecută. 

Pe 28 aprilie 2020 are loc una dintre convorbiri. Îi este relatată chiar de Nicușor Dan lui Câine, pe WhatsApp. Cârciumarul era cam disperat. Auzise că urmează să fie demolat zilele următoare și îl rugase pe Dan să se intereseze la primărie.

Într-adevăr, trei zile mai târziu, pe 1 mai 2020, într-o vineri – sub coordonarea lui Cristian Zărescu, consilierul lui Băluță – primele buldozere pătrund în parcul pustiu, închis pe perioada stării de urgență. Ordonanța militară complică și mai mult situația: autoritățile nu permit familiei Mitrache accesul în parc, deși aveau domiciliul stabilit acolo.

În aceeași zi, asociația lui Nicușor Dan lansează un comunicat de presă pe subiect, intitulat Băluță demolează ilegal în weekend:

Primarul Băluță a început azi demolarea unui imobil din Orășelul Copiilor, în care funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii. Demolarea este ilegală din mai multe motive. Luni 4 mai Curtea de Apel București urma să judece suspendarea dispoziției de demolare. În tradiționalul dispreț față de lege, primarul Băluță s-a grăbit să demoleze, astfel încât să pună instanța în fața faptului împlinit. Proprietarii nu au apucat să își recupereze bunurile înainte de demolare.

Clădirea demolată a fost construită în anii 70 și extinsă cu autorizație de construire emisă în 2013 de Primarul Secorului 4. Dispoziția de desființare spune că este o construcție provizorie pe domeniul public, deși autorizația din 2013 este pentru o construcție definitivă.

Au fost mai multe astfel de demolări în Orășelul Copiilor. Mai multe hotărâri definitive ale instanțelor au constatat că dispozițiile de demolare au fost nelegale. Există mai multe dosare penale pe rolul Parchetului în care se cercetează de ce o parte din proprietățile din Orășelul Copiilor sunt demolate (fără o prealabilă despăgubire) iar altele sunt extinse”.

Lucrările au continuat sâmbătă și duminică, iar luni dimineață, pe 4 mai 2020, martorii au surprins ieșind din parc ultimele basculante încărcate cu moloz. După-amiază, Curtea de Apel București îi dădea câștig de cauză lui Câine și suspenda dispoziția de demolare.

CE ZICE NICUȘOR DAN

RISE i-a solicitat un interviu candidatului la Primăria Capitalei.

De ce ați acceptat să interveniți în cazul lui Mihai Mitrache?

Nicușor Dan: Este o chestiune absolut de principiu, în sensul că am făcut asta 15 ani, am ajutat probabil peste 1.000 de oameni care au venit la noi cu probleme care țin de urbanism și construcții. A venit la mine un om care era clar într-o situație de abuz, abuz pe care l-a confirmat instanța. M-am adresat autorităților și, pentru că ele nu au reacționat, împreună cu asociația am mers în instanță. 

Nicusor Dan, candidatul PNL si USR PLUS la Primaria Capitalei, sustine o conferinta de presa, la sediul sau de campanie din Bucuresti, miercuri, 2 septembrie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

E vorba despre o clădire care ocupase spațiul verde, domeniu public, în baza unei autorizații de construcții legale, dar care conținea anumite erori subliniate de Curtea de Apel.

Nu s-a spus că s-a încălcat regimul spațiului verde, ci că ar fi trebuit să fie provizorie, întrucât nu exista un drept de proprietate. Exista construcția veche pentru care nu-i nici cea mai mică umbră de îndoială asupra legalității și care a fost demolată. Aici este un abuz cât casa. Chiar dacă primăria ar fi constatat că autorizația emisă în 2013 este nelegală, soluția nu e asta, ci ca un judecător să se pronunțe pe nelegalitatea autorizației. 

Care au fost exact intervențiile dumneavoastră la primăria sectorului 4?

L-am sunat pe primarul sectorului 4 și mi-a răspuns Zărescu, care mi-a spus că se va ocupa el de această situație. Ca documente scrise, i-am trimis un punct de vedere în care i-am explicat de ce e ilegal, el mi-a răspuns cu un alt punct de vedere juridic, apoi am trimis un alt punct de vedere care răspundea la ce a scris el. Adică lămurea mai bine ce scrisesem eu prima oară. Au mai urmat 4-5 apeluri telefonice.

Doar atât?

În luna decembrie am fost la Avocatul Poporului. După ce acesta a început să investigheze, părea că  primăria sectorului 4 nu mai voia să demoleze. Este și o lege care spune că nu ai voie să evacuezi oameni până în luna martie, iar discuțiile le-am reluat în primăvară, când părea, din nou, că demolarea urma să fie făcută.

De ce ați simțit nevoia să îi însoțiți în persoană la Avocatul Poporului?

Pentru că demolarea părea iminentă în momentul acela. Tot demersul făcut de-a lungul acelor luni a fost să împiedic abuzul care s-a consumat.

Aceasta ar fi perspectiva de activist. Dar ca primar al sectorului 4, cum ați fi acționat exact?

Dacă construcția este fără autorizație, situația este foarte simplă. Primarul, conform legii, cu dispoziție de demolare, trebuie să demoleze construcția ilegală. Este absolut clar și în sensul ăsta voi acționa.

Pentru construcții cu autorizație, aici trebuie privită situația de la caz la caz, deoarece autorizația naște un drept de proprietate. Dacă avem un parc în care construcțiile acestea sunt mult prea multe, primarul trebuie să acționeze și prin negociere cu proprietarul, și prin expropriere, pentru a reduce agresiunea asupra spațiului verde.

Asociația dumneavoastră a mai reprezentat în instanță cazuri similare?

Da, în zona Berzei-Buzești a fost același tip de situație: demolări în baza unor dispoziții pe care instanța le-a constatat ilegale, din păcate, doi-trei ani mai târziu.

CE SPUNE TABĂRA OPUSĂ

Cristian Zărescu a coordonat echipa de demolare

Fost reporter de televiziune, ultima dată la România TV, Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, s-a angajat la PSD în anii de domnie ai lui Dragnea.

Este directorul de comunicare online al PSD București. Îl consiliază totodată pe primarul Daniel Băluță de la sectorul 4 și ocupă un loc în consiliul de administrație al societății ADP4 (actuala Totul Verde SA), deținută de consiliul local. Plus alt loc în Adunarea Generală a Acționarilor.

La mijlocul lunii iunie, Cristian Zărescu a explicat pentru RISE că dispoziția de demolare a restaurantului lui Câine, semnată de primarul Băluță, era perfect valabilă în momentul acțiunii. Nicio lege nu impunea autorităților locale să mai aștepte sentința Curții de Apel.

Cât despre prezența sa fizică la lucrări, Zărescu spune că își îndeplinea, pur și simplu, atribuțiile din fișa postului.

Roxana GARAIMAN

Citiți și:

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!