Interviu cu jurnalistul georgian Aleksandre Keshelashvili
![](https://www.riseproject.ro/wp-content/uploads/2024/12/DSC06881-1-683x1024-1.jpg)
Zeci de mii de georgieni protestează pe străzile din Tbilisi împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Forțele de ordine au atacat cu brutalitate mulțimea, atacuri care au vizat în special presa. Poziționarea fățișă anti-UE a guvernului condus de partidul Visul Georgian vine după luni de intimidare a presei, acuzații de măsluire a alegerilor și ani de întărire a legăturilor cu Kremlinul.
Într-un video interviu, jurnalistul georgian Aleksandre Keshelashvili a povestit reporterilor RISE cum în prima seară de protest, în timp ce relata din mijlocul protestelor, a fost bătut crunt de patrulele de mascați. Fața lui e bandajată și vânătă. În timp ce descrie ce se întâmplă în Georgia își duce des șervețelul la nasul care i-a fost spart. Keshelashvili lucrează în presă de mai mult de 11 ani, iar în prezent este reporter pentru publicația Publika. Jurnalistul a devenit unul dintre simbolurile protestului după ce a fost bătut crunt de forțele de ordine trimise de guvern în urma anunțului suspendării negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Pe 28 noiembrie, Visul Georgian, partidul de la conducere, a suspendat negocierile pentru aderarea Georgiei la Uniunea Europeană până în 2028. Pentru mare parte din societatea civilă, decizia a fost un șoc. Planul de aderare face parte din constituția țării, iar în timpul alegerilor, reprezentanții partidului au promis că vor continua să respecte proiectul european. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a prezentat această decizie, după ce Parlamentul European a respins rezultatele alegerilor parlamentare din 26 octombrie.
Parlamentul European a cerut reluarea alegerilor din Georgia sub supraveghere internațională, după ce au fost semnalate numeroase încălcări ale procesului electoral. Într-un comunicat de presă al parlamentului, partidul Visul Georgian a fost acuzat că a manipulat voturi, a intimidat votanți, că a intervenit în activitatea observatorilor electorali și a fost găsit vinovat pentru neregulile prezente în mașinile de vot electronice. Membrii parlamentului au conchis că rezultatele votului „nu reprezintă în mod cert voința poporului georgian.”
![](https://www.riseproject.ro/wp-content/uploads/2024/12/Screenshot-2024-12-09-at-22.55.45-994x1024.png)
În acea seară de protest, prima dintr-o suită de atacuri violente împotriva civililor, Keshelashvili se afla în fața clădirii parlamentului, împreună cu alți reprezentanți media. Avea însemnele presei pe cască și pe îmbrăcăminte și făcea fotografii. Îmbrăcați în negru, cu fețele acoperite de căști și măști, Keshelashvili susține că bărbații din patrulele de ordine nu puteau fi identificați. Din start, mascații s-au purtat agresiv. Mai întâi au insultat-o pe o jurnalistă, apoi câțiva dintre ei au alergat spre locul în care se afla presa.
În timp ce făcea poze, jurnalistul a fost înșfăcat pe la spate de un bărbat și s-a trezit în mijlocul grupului mascaților care au început să-l bată. „Sunt jurnalist! E o greșeală,” le-a zis Keshelashvili de sub bocancii lor. Ei au continuat să-l bată și i-au răspuns: „Tocmai, ești jurnalist, nenorocitule”. După ce a fost urcat în mașină spre secția de poliție, colegii nu i-au mai găsit camerele de fotografiat. Mascații fie le-au distrus, fie le-au furat.
„A fost straniu”, a declarat în interviu Keshelashvili. „Până acum, am trăit ca un om care respectă regulile și legea. Dar atunci am simțit că mă aflu într-un sistem represiv, iar ce mi se întâmplă e o urmare a sistemului represiv. Niciodată nu mi-aș fi putut închipui că voi fi dus într-o secție de poliție.” Jurnalistul a continuat: „Am realizat că acest guvern care încalcă drepturile omului, o să devină din ce în ce mai autoritar, iar acum a făcut acest mare pas, a ajuns să-i bată pe jurnaliști în halul ăsta.”
Doi video jurnaliști au fost atacați de bărbați mascați în timp ce relatau despre protestele pro-UE din Georgia. Reporterul Maka Chikhladze, a fost aruncat violent la pământ, în timp ce cameramanul Giorgi Shetsiruli a fost bătut și lovit o stradă din capitala Georgiei, Tbilisi. Sursa: BBC
Cel puțin 59 de jurnaliști și reprezentanți media au fost atacați de forțele de ordine care purtau măști și cagule, conform European Centre for Press and Media Freedom. Dintre zecile de mii de protestatari care au ieșit în stradă să-și apere viitorul european, aproape 400 de protestatari au fost arestați. Pe social media, sunt numeroase filmări care arată brutalitatea forțelor de ordine. Protestatarii au fost loviți cu gloanțe de cauciuc, bătuți, s-au folosit tunuri de apă împotriva lor și gaze lacrimogene.
Atacurile din prezent sunt o urmare a ostilității pe care guvernul Georgiei o are față de presă. „Amenințări, hărțuire, insulte, proceduri judiciare abuzive, supraveghere… Asistăm la o creștere a intimidării jurnaliștilor,” declara Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală la sfârșitul lunii octombrie.
În aprilie, guvernul condus de același partid a reintrodus proiectul de lege „Privind transparența influenței străine”. Plecând de la modelul rusesc, legea cere ca organizațiile nonprofit și publicațiile mediatice care sunt finanțate cu mai mult de 20% din capital străin să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine.”
De ani de zile, pe teritoriul Georgiei se duce un război proxi între Vest și Rusia. Guvernul georgian nu a criticat invazia rusească a Ucrainei și a permis continuarea zborurilor directe dintre cele două țări. După alegerile parlamentare, președinta Salome Zourabichvili, a acuzat Rusia că s-a implicat în alegeri, înclinând balanța în favoarea Visului Georgian.
Dintre cei care au votat cu Visul Georgian, mulți și-au motivat alegerea zicând că un astfel de partid, care menține relații mai apropiate cu Moscova, nu ar provoca mânia Kremlinului așa cum ar face-o un guvern pro-occidental, cum s-a întâmplat în Ucraina.
Înainte ca Rusia să invadeze Crimeea și teritoriile din regiunea Donbasului, presa internațională scria că Putin a testat forța Vestului în Georgia. În 2008, tancurile rusești invadau țara vecină, într-un război care a durat câteva zile. În ciuda criticilor aduse de liderii statelor europene și de președintele SUA, Rusia nu a avut de suferit de pe urma agresiunilor comise.
„Acum oamenii văd cât de brutali sunt (n.r. cei din Visul Georgian) față de proprii lor oameni. Nu sunt un partid pacifist, ci anti-uman. Le place să bată oameni”, a explicat Keshelashvili. „Acum vedem mulți protestatari terfeliți, cu fețele și corpurile mutilate. Nu este un partid pacifist, așa cum zic, doar vor să rămână la putere.”
Jurnalistul georgian a povestit că vrea să se recupereze cât mai repede pentru a se alătura colegilor săi.
Este important, spune el, ca oamenii să nu cadă victime propagandei promovate de guvernul care încearcă să-i convingă pe oameni că doar un grup restrâns de civili problematici protestează, când, de fapt, sunt zeci de mii, iar protestele s-au extins în mai multe localități.
„Chiar dacă alegem să trăim în pace cu Rusia, ea va găsi un alt motiv pentru a ne reprima și mai mult, iar dacă ne opunem, va începe războiul.”