Vărul presedintelui, sub sancțiuni internaționale

Magnatul Rami Makhlouf, 43, este vărul președintelui Bashar Al-Assad și ginere al ambasadorului Walid Othman – potrivit unui document al guvernului american, dezvăluit de Wikileaks. Același Makhlouf este cel mai bogat afacerist sirian – cu o avere estimată la 5 miliarde de dolari.

CONTURI ÎNGHEȚATE. Luni, autoritățile de la București au decis înghețarea conturilor din România ale miliardarului. Această măsură a fost luată după ce Statele Unite și Consiliul Europei au impus sancțiuni drastice împotriva companiei de telefonie Syriatel, dar și împotriva celorlalte afaceri controlate de Rami Makhlouf: Cham Holding, Bena Properties sau Ramak. În timp ce autoritățile americane au aplicat sancțiuni doar pentru conturile și afacerile lui Maklouf, în 2011, Consiliul Europei a extins sancțunile, în două rânduri, și asupra altor membrii ai familiei:

 Hafiz Makhlouf, 41 de ani fratele mai mic al lui Rami, colonel, șeful unei unități importante din direcția națională de informații.

Ehab Makhlouf, 39 de ani, vicepreședintele Syriatel și administrator al unei companii americane controlate de Rami Makhlouf. Este acuzat că finanțează regimul dicatorial al lui Al Assad.

Iyad Makhlouf, 39 de ani, ofițer al securității interne. Este fratele geamăn al lui Ehab. Iyad este acuzat de Consiliul European că a fost implicat  în acțiunile sângeroase împotriva protestatarilor.

La începutul acestui an, membrii familiei Makhlouf și companiile controlate de sirian au contestat deciziile Consiliului, solicitând Tribunalului European ridicarea sancțiunilor.

La sfârșitul anului trecut, Organized Crime and Corruption Reporting Project (www.occrp.​org – organizație regională din care face parte și RISE Project) dezvăluia că Rami Makhlouf a fost implicat în afaceri cu țigări produse de Japan Tobacco International printr-un sistem de firme duty free. Banii pe care i-a făcut Makhlouf din aceste afaceri au mers, potrivit unor documente oficiale ale Uniunii Europene, către regimul de la Damasc care și-a putut astfelfinanța actele de violență împotriva populației răsculate.   Detalii, aici.