Tranzacții controversate

 

În plin faliment, Moldomin a devenit teatrul unor conflicte de anvergură între lichidatorul companiei și creditorul ei majoritar, cu acuzații de ambele părți – o situație de care au profitat proprietarii Mineco, rămași singuri în cursa pentru zăcăminte de cupru evaluate la un miliard de dolari.

Operațiunile din dosarul falimentului arată cum a obținut Mineco transferul licenței de exploatare de la o agenție a statului, în condițiile în care întreaga procedură era contestată de o altă agenție a statului.

 

Litigii

Agenția Națională de Administrare Fiscală  (ANAF) are de recuperat aproximativ 50 de milioane de euro de la Moldomin, fiind creditorul majoritar al companiei de stat.

RTZ Partners, lichidatorul desemnat să valorifice bunurile Moldomin, a modificat, în iunie 2011, caietul sarcini întocmit inițial pentru vânzarea terenurilor și a facilitat transferul licenței, pe care compania statului o deținea de zece ani.

În acel moment, ANAF a declanșat contestațiile și a încercat, fără succes, să înlocuiască lichidatorul.

Sorin Blejnar, șeful ANAF de la acea vreme, susține că instituția a descoperit nereguli în procedura lichidatorului: “ANAF a constatat mai multe iregularități ale caietului de sarcini pentru valorificarea activelor societății Moldomin și în consecință am declanșat toate căile de atac prevăzute de lege”.

Răzvan Traian Zăvăleanu, reprezentantul firmei RTZ&Partners, nu a dorit să răspundă întrebărilor RISE Project.

Lichidatorul susține totuși, în rapoartele sale, că a modificat caietul de sarcini, după ce au fost actualizate obligațiile la un nivel de 14,3 milioane de euro, angajamente care trebuiau să fie preluate de firma care obținea licența de exploatare.

Moldomin

Uzina Moldomin este astăzi o ruină, cu mina în conservare. În anii’60, când a fost construită uzina, zăcământul de cupru de la Moldova Nouă era considerat cel mai important din țară, în special pentru sectorul Valea Mare (Suvorov). Experții susțin că tot aici este și cel mai important zăcământ de molibden de la noi, ceea ce face ca licența de exploatare să fie clasificată la cel mai strict nivel de securitate.

ANAF a cerut inclusiv anularea procedurii de vânzăre a bunurilor, însă judecătorul sindic a  respins solicitarea, pe 8 septembrie 2011.

Șase zile mai târziu, comisia de negociere, formată exclusiv din membrii casei de insolvență, a desemnat câștigătoare oferta Mineco AG, de aproape 4 milioane de euro. Celălalt ofertant, KDF Energy, se retrăsese deja din cursă. Oferta KDF era de aproape 6 milioane de euro, iar ANAF cere astăzi, într-un alt proces, și recuperarea diferenței de la firma lichidatoare.

George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy, nu a dorit să comunice care au fost motivele care l-au determinat să se retragă. Un alt potențial cumpărător, Grupul Feroviar Român, se retrăsese și el la momentul depunerii ofertelor. ANAF acuză lichidatorul că este responsabil de retragerea celorlalte oferte și solicită acoperirea prejudiciului.

Decizia judecătorului sindic privind aprobarea vânzării bunurilor Moldomin a fost atacată la Curtea de Apel Timișoara. Acest proces a dus la arestarea judecătorului Șerban, acuzat că a primit bani ca să intervină pe lângă colegii săi de secție pentru o soluție favorabilă Mineco. În procesul penal, Răzvan Zăvăleanu a fost audiat ca martor și a susținut că nu știa de banii pe care sârbii urmau să îi plătească judecătorului timișorean.

Magistrații susțin că unele explicații date de Zăvăleanu au fost nesincere și că ele ar trebui lămurite în dosarul penal în care cetățenii sârbi sunt anchetați separat după ce au fugit din țară.

 

Bunurile Moldomin

În data de 7 octombrie 2011, lichidatorul semnează un antecontract cu Mineco pentru preluarea terenurilor Moldomin și cesiunea licenței de exploatare.

terenuri MINECO

Mineco depune 4 milioane de euro într-un cont bancar la BRD, bani care urmau să fie deblocați doar după finalizarea tuturor procedurilor (transferul terenurilor și cesionarea licenței).

Într-un memoriu din dosarul de corupție, Adrian Rus, reprezentantul Mineco, susține că negocierile cu lichidatorul Zăvăleanu și directorul Moldomin, Iacob Chișărău au fost foarte tensionate. Rus susține că cei doi au ascuns mai multe probleme pe care le avea compania statului, printre care neîntabularea terenurilor și ascunderea unor parcele care nu erau în proprietatea companiei statului.

 

Transferul licenței

Filiala companiei elvețiene preia licența de exploatare cu aproape o lună înainte ca judecătorii Curți de Apel Timișoara decidă în privința anulării procedurilor de valorificare.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), arbitrul pieței zăcămintelor din România, aprobă transferul licenței la filiala Mineco Cupru Mineral SRL în data de 25 ianurie 2012, potrivit unui document semnat de Alexandrul Pătruți, șeful ANRM de la acel moment. În prealabil, lichidatorul Răzvan Traian Zăvăleanu obținuse acordul Ministerului Economiei, unicul acționar al Moldomin.

ANRM a comunicat transferul licenței în februarie 2012 lui Iacob Chișărău, directorul Moldomin, condamnat defintiv la 3 ani de închisoare pentru rolul său în afacerea de corupție

ANRM a comunicat transferul licenței în februarie 2012 lui Iacob Chișărău, directorul Moldomin, condamnat defintiv la 3 ani de închisoare pentru rolul său în afacerea de corupție

Nici Pătruți și nici Zăvăleanu nu au dorit să comenteze motivul pentru care licența a fost transferată la Mineco, în condițiile în care recursul nu era finalizat, iar o decizie favorabilă ANAF ar fi reluat practic procesul de vânzare.

 

Înapoi la fond

Mineco scapă de anularea vânzării în martie, dar după două luni mai târziu Tribunalul Caraș Severin decide ca procesul să fie reluat de la momentul supraofertelor, adică înainte de 14 septembrie 2011, data la care Mineco a fost desemnată câștigătoare.

În recurs, Curtea de Apel Timișoara a decis, în noiembrie 2012, să retrimită dosarul la instanța de fond. (DETALII AICI)

Un nou termen de judecată va fi în această săptămână, la Tribunalul Caraș Severin.