VIS-ul RISE: nou proiect pentru vizualizarea investigațiilor

La RISE Project intenționăm să facem munca jurnaliștilor de investigație mai ușoară și, în același timp, încercăm să găsim noi metode pentru a facilita accesul publicului la informații ce pot fi uneori greu de digerat. Investigarea corupției de nivel înalt și a crimei organizate presupune colectarea unor cantitați mari de date despre persoane, companii și procese aflate pe rol, cantități de informație care pot supraîncărca un text scris și îl pot face neinteresant. De exemplu, RISE investighează cazuri de fraudă masivă sau spălare de bani unde personajele care au coordonat fraudele s-au ascuns în spatele multor straturi de companii offshore. Închipuiți-vă o însiruire de text pe 10 rânduri care spune: “firma din România este deținută de către o firmă din Cipru care se află în proprietatea unei firme din Belize care, la rândul ei este deținută de o firmă din Marea Britanie care…”. Enumerarea de firme poate continua și poate deveni plictisitoare fiindcă modul de operare al crimei organizate devine din ce în ce mai sofisticat și mai greu de descris în cuvinte puține. Noi însă credem că aceste fraude, care afectează mulți oameni, trebuie investigate și relatate astfel încât publicul să poată folosi informația. De aceea, la RISE Project, postăm documentele online și alcatuim o bază de date vizuală în secțiunea CONEXIUNI. În acest fel, indexăm și arătăm relații complexe între firme, persoane, procese și alte entități dar, în același timp, păstrăm textul investigației cât mai curat. Credem într-o abordare de tip multistrat (multi layered) unde unii cititori se vor mulțumi cu lecturarea rapidă a ideilor principale din text în timp ce alții, în funcție de timp și interes, vor dori să aprofundeze informațiile și să consulte toate documentele de la baza investigației.

De aceea, acum câteva luni ne-am gandit să facem încă un pas pe calea vizualizării și indexării datelor. RISE lucrează acum la un nou proiect de vizualizare a investigațiilor intitulat VISUAL INVESTIGATIVE SCENARIOS (VIS). Proiectul se numară printre câștigatorii competiției ‘2012 News Innovation Contest’, organizată de International Press Institute (IPI) și finanțată de Google Inc. Grantul obținut ne va permite sa dezvoltăm VIS pe parcursul unui an, urmând ca proiectul să fie finalizat și lansat în iulie 2013.

VIS va fi o platformă online care le va oferi jurnaliștilor posibilitatea de a genera, fără eforturi de programare și design, vizualizări interactive și infografice care să reprezinte datele unei investigații.

VISUAL INVESTIGATIVE SCENARIOS (VIS) va pune la dispoziția jurnaliștilor o serie de modele/scenarii de vizualizări și infografice adaptabile, dinamice și exportabile realizate în format html5. Scenariile propuse de VIS se vor adresa în special investigațiilor din domeniul corupției și crimei organizate la nivel local și transfrontalier.

Inițiativa va permite jurnaliștilor fără mijloace financiare din regiune și din intreaga lume să ilustreze investigații complexe și complicate într-un format vizual dinamic sau static profesionist și ușor de digerat pentru publicul larg.

Pe baza datelor introduse în sistemul online VIS – nume de persoane, companii, relații, tranzacții financiare, coordonate geografice etc. – jurnaliștii vor selecta și adapta modelul vizual care răspunde cel mai bine cerințelor investigației. Vizualizările interactive vor oferi opțiunea mai multor niveluri de detalii și vor putea fi acompaniate de documente, fotografii, materiale audio-video și, evident de text.

Odata generate, vizualizările vor putea fi integrate în orice platformă online sau, într-un format mai simplu, în print.

Deasemenea, prin intermediul platformei VIS, utilizatorii vor avea opțiunea de a-și face toate datele publice și accesibile jurnaliștilor din intreaga lume, contribuind astfel la colaborarea transfrontaliera in realizarea unor investigații mult mai complexe și cu impact global.

VIS va fi disponibil în mai multe limbi iar accesul la platformă va fi gratuit.

La proiect lucrează jurnaliști de investigație din România și din regiune precum și o echipă de programatori și designeri cu experiență în vizualizarea datelor. Organizațiile implicate sunt: RISE PROJECT, Journalism Development Network (JDN) Romania, Quickdata, si Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Aceeași echipă a mai colaborat la vizualizarea unor investigații complexe și a unor website-uri. Vă prezentăm mai jos cateva exemple care ilustrează și o mică parte dintre scenariile de vizualizări ce vor fi oferite jurnaliștilor de investigație prin platforma VIS:

„Condamnați în România, afaceriști în Moldova. Țeapa “Bingo” exportată în Republica Moldova”

vizualizarea unei investigații transfrontaliere realizată de jurnaliști RISE PROJECT în cazul jocurilor controversate de Bingo exportate din Romania în Republica Moldova

‘Taylor Network Back in Business’

vizualizarea unei investigații transfrontaliere realizată de jurnaliști RISE PROJECT și OCCRP în cazul Publika TV, una dintre cele mai importante stații TV din Republica Moldova

„Azerbaijan’s President Awarded Family Stake in Gold Fields”

vizualizarea unei investigații realizată de jurnaliști OCCRP care au descoperit că, prin intermediul mai multor straturi de firme din Marea Britanie și Panama, familia președintelui din Azerbaijan deține în secret exploatări de aur în propria țară.

The Proxy Platform

vizualizarea unei retele extinse de spalare de bani

Platforma VIS va fi lansată în iulie 2013. O variantă beta va fi disponibilă pentru testare începand din martie 2013. RISE PROJECT și partenerii săi încurajează jurnaliștii de investigație, programatorii și designerii care vor să contribuie la dezvoltarea platformei să ne contacteze prin email: contact [ at ] riseproject sau pe Facebook: http://www.facebook.com/RiseProjectRo

Laura Ranca