[UPDATE] Anchetă penală la Electrocentrale București

Electrocentrale București, ELCEN, compania publică care produce agentul termic distribuit în locuințele din Capitală, este investigată penal pentru modul în care a gestionat un contract comercial cu o companie americană.

RISE Project a publicat recent neregulile pe care Curtea de Conturi le-a descoperit la CTE VEST, exact termocentrala care a lăsat zeci de mii de bucureșteni fără căldură la începutul acestui an.  ELETROCENTRALE

Printre nereguli, Curtea de Conturi a menționat și contractul de 1,5 milioane de euro pe care ELCEN l-a parafat cu compania americană Turbine Services LTD. Contractul a fost semnat în iulie 2014, dar produsele companiei americane nu au mai fost folosite. Ele au fost considerate neconforme cu prevederile caietului de sarcini, iar lipsa pieselor de schimb a blocat revizia și apoi activitatea CTE Vest. (Detalii, AICI)

Marcel Vilca, directorul economic al ELCEN, ne-a declarat, în urmă cu trei săptămâni, că americanii de la Turbine Services nu au livrat nici până în prezent piesele conform contractului. Vilca ne-a mai spus că la finalul anului trecut a fost executată scrisoarea de bună execuție, iar ELCEN intenționează să recupereze în instanță penalitățile și daunele pe care compania americană le-a provocat.

O expertiză comandată de ELCEN arată o altă realitate:  produsele livrate de TSL puteau fi montate fără probleme în turbina de gaze a CTE Vest.

Contactat telefonic,  Gordon Ray, vicepreședintele companiei, a declarat pentru RISE Project că a făcut deja plângere penală împotriva conducererii și că va cere daune de la ELCEN.

Directorii ELCEN au pus pe seama Turbine Services blocarea reviziei turbinei cu gaze a CTE Vest din 2014, acuzând compania americană că a livrat piese de schimb ce nu puteau fi folosite.  Ca urmare, ELCEN a blocat revizia și a folosit o altă sursă de producție a energiei termice cu un consum mai mare. Prejudiciul a fost calculat de Curtea de Conturi la 4,8 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro.

Universitatea Politehnică București a realizat apoi o expertiză, chiar la cererea ELCEN.  Concluzia finală a experților a fost: “Considerăm că piesele furnizate de către Turbine Services Ltd (…) supuse expertizei pot fi utilizate ca piese de schimb la turbina cu gaze (…) din CTE Vest, fără modificări constructive și de software“.

Opinia Politehnicii

politehnica

schema_elcen_003

MAI MULTE ANCHETE. Reprezentanții ELCEN nu au răspuns întrebărilor RISE Project pe acest subiect, motivând că a început o investigație a Direcției Naționale Anticorupție,  iar “informațiile solicitate sunt parte a acestei anchete aflată în desfășurare”.

DNA a confirmat investigația. Separat, Corpul de Control al primului ministru a început propria anchetă în acest caz.

Compania americană s-a adresat și Ambasadei SUA de la București pentru a semnala problema cu care se confruntă. O corespondență a fost inițiată astfel cu Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află Elcen, fără a primi însă un răspuns oficial până în prezent, mai susține Gordon Ray, oficialul companiei TSL.

Ambasada SUA ne-a precizat: “Unul din rolurile Ambasadei SUA este acela de a facilita comunicarea dintre companiile americane și guvernele străine sau societăți deținute de către alte state, în dispute comerciale, fără a lua însă poziție.“

Documentele afacerii arată că acest contract a fost atribuit cu două luni înainte ca revizia să înceapă, în condițiile în care termenul de livrare stabilit în caietul de sarcini era de șase luni. Revizia programată pentru perioada septembrie – noiembrie 2014 era obligatorie conform manualului de mentenanță al turbinei, depășirea numărului de ore de funcționare, putând atrage după sine pierderea garanției. La licitație Turbine Services a avut oferta cea mai avantajoasă economic, adică 1,5 milioane euro. Următoarea ofertă ca a aparținut companiei franceze WAMAR Engineering,  cu 2,49 milioane euro. Compania franceză a obținut, în final, lucrările de recondiționare a pieselor din turbina CTE Vest, după ce contractul cu TSL a fost blocat.

Roxana JIPA

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!