Tudorel minte cu minciunile lui Ghiță

Ministrul Tudorel Toader la ieșirea din ședința Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat (PSD), luni, 10 decembrie 2018. Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto

Ministrul Tudorel Toader la ieșirea din ședința Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat (PSD), luni, 10 decembrie 2018. Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto

Tudorel Toader, ministrul Justiției și, mai nou, șef al Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE, dezinformează populația cu instrumentele unor inculpați. 

S-a întâmplat sâmbătă seara, pe 24 februarie, în jurul orei 22.00, când Toader a distribuit pe pagina sa de Facebook o știre falsă, fără vreun comentariu personal.

Până la urmă, în aceeași seară de Dragobete, ministrul a șters postarea.

Cu o zi înainte, aproximativ 200 de magistrați manifestaseră pe scările Palatului de Justiție din București față de modificarea legilor justiției prin ordonanță de urgență, în timp ce diferite instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea. Li s-au alăturat parchetele.

Așa a început revolta magistraților care prinde amploare azi și acesta era contextul tensionat în care ministrul Justiției a propagat „fake-news”.

Faceți loc, intrăm cu fake-ul

Articolul distribuit de Tudorel și nesemnat de vreun autor a fost publicat pe 5 februarie de ph-online.ro, un portal de știri prahovean, unde a și rămas în anonimat nouăsprezece zile, până la Dragobete.

Se făcea că Guido Raimondi, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), susține grațierea așa cum este ea înțeleasă și aplicată de Guvernul de la București. 

Titlul îi atribuie șefului CEDO următorul citat: „Noi am cerut grațierea. Practic românii protestează împotriva UE și CEDO. De ce nu se duc la Strasbourg, la Bruxelles?”.

Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, foști deputați PSD de Prahova, acum urmăriți penal în multiple dosare penale. FOTO via Facebook

În rest, conținutul articolului nu reflectă deloc această idee, ci se rezumă doar la o traducere parțială a declarațiilor făcute în acea zi de Guido Raimondi.

Manipulând în buclă, portalul prahovean redirecționa cititorii către varianta integrală a discursului de pe site-ul dcnews.ro, sursa primară, deținut de Bogdan Chirieac, vechi lăudac guvernamental. Nici acolo nu se regăsește informația din titlul share-uit de ministru.

Dar cine controlează site-ul din Prahova?

Domeniul ph-nline.ro aparține unei firmei offshore (Kent Gmbh) din Dominica – paradis fiscal extrem de opac în Caraibe.

Numai că datele de contact din dreptul offshore-ului sunt ale unui anume Costin Ciobanu din Ploiești, personaj conectat dintotdeauna și pe toate canalele la doi foști deputați PSD de Prahova: Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Ambii, inculpați pentru fapte de corupție în mai multe cauze.

Practic, cele două clanuri prahovene, „Ghiță” și „Cosma”, au încercat să ascundă o combinație locală la 8.500 de kilometri distanță de Ploiești, uitând să-și șteargă numărul de telefon și adresa de e-mail.

Mogulul și frații Ciocos

Că paravanul offshore (Kent Gmbh) e inregistrat în Caraibe, o arată actele depuse la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Informatică (ICI), organizația de reglementare a domeniilor de internet în România.

Contactele lasate: un telefon românesc și adresa de e-mail ciocos.cc@… .Aceeași căsuță electronică este responsabilă și pentru site-urile mirceacosma.ro și vladcosma.ro.  

Costin Ciobanu, utilizatorul adresei, reprezintă un nod important în gruparea gulerelor albe de la PSD Prahova.

Coleg de liceu cu Vlad Cosma, Ciobanu s-a lansat în afaceri cu acesta, imediat după bacalaureat, când s-a implicat în firma Oznet a lui Vlad, axată de pe IT. Atunci, pe vremea regimului Năstase, baronul de Prahova, Mircea Cosma (tatăl lui Vlad), era abia la primul mandat.

Însă „ciocos.cc” nu vine doar de la Costin Ciobanu. Presa locală a identificat abrevierea în obiceiurile de liceu ale lui Vlad și Costin: gașca ”Ciocos” (Cio-Ciobanu, Cos-Cosma), responsabilă pe vremuri cu desenele tip grafitti de pe pereții blocurilor din Ploiești, pe care (Vlad Cosma – n.r.) o conducea alături de actualul afacerist de succes Costin Ciobanu”.

Anii au trecut, iar copiii au crescut și s-au implicat în politică și afaceri pe bani publici, prosperând exclusiv sub administrații PSD.


De-a lungul timpului, Costin Ciobanu a fost asociat cu Vlad Iacobescu, mâna dreaptă  a lui Sebastian Ghiță, director la România TV și cel pe care mogulul l-a împrumutat prietenește cu 93 de milioane de euro.

Tot așa, printre partenerii lui Costin Ciobanu figurează și Liviu Uruc, un alt locotenent pe numele căruia Ghiță a trecut grupul de publicitate „Affichage”, atunci când s-a ales deputat.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Lui Ciobanu i-am mai luat urma și-n afaceri penale precum scandalul „Păvăleanu”, izbucnit în 2013, când un consilier de la cancelaria premierului Victor Ponta a fost ridicat pe sus fiindcă administra o rețea de firme fantomă.

Rețeaua comisiona contractori publici importanți din toată țara și avea conexiuni strânse cu gruparea lui Sebastian Ghiță – a arătat RISE Project în serialul #RepublicaLor.

Ciobanu a fost asociat într-una dintre companiile esențiale ale acestei scheme (Asfalt Sud Expert) cu însuși consilierul guvernamental Marcel Păvăleanu.

Marcel Păvăleanu, Victor Ponta, Răzvan Alexe (cămașă roz) și Mircea Cosma – într-o reuniune de partid, la Prahova sursa: RISE Project

Costin Ciobanu a controlat și Ecoporod Parc Industrial, firmă înființată la Buzău de Vasile Domente, unchiul lui Sebastian Ghiță. În grupul Ecoprod, Ciobanu s-a mai intersectat cu familia Cosma și cu Sorin Chirilă, cumnatul lui Ghiță.

În fine, dinamica internă a clanurilor prahovene arată că Ciobanu este un fel de racord al clanului Cosma la afacerile mogulului fugit acum în Serbia de frica justiției.

Și Cosma colecționează dosare penale în familie. Mircea Cosma (fost președinte CJ), Vlad Cosma (fost deputat) și Andreea Cosma (actual deputat) – toți sunt trimiși în judecată pentru trafic de influență, luare de mită sau abuz în serviciu. Împreună cu interlopii din Ploiești, clanul a dirijat ani de zile contractele pe bani publici din județ. Detalii, AICI.

Site-ul ph-online.ro, de unde a distribuit ministrul Justiției articolul mincinos, este, la rândul său, dedicat complet familiei Cosma. Dai click și din start, te orbește o reclamă uriașă la Northia Star Travel, afacerea Ralucăi Țărîndă, partenera lui Vlad Cosma.

Partea de jos a fost rezervată Andreei Cosma, sora lui Vlad. Acolo se promovează retailer-ul ei online, cloe.ro.

Nunta Andreei Cosma a reunit la Beirut clanurile de interlopi din județ cu cele de gulere albe de la Consiliul Județean și PSD

Cursa înarmării

Deputatul PSD, Vlad Alexandru Cosma, participă la audierile din Comisia pentru mediu și Echilibru Ecologic, în urma căreia a primit avizul pentru numirea în funcție, in București, marți, 4 martie 2014. Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

Offshore-ul Kent Gmbh a fost înființat pe 22 septembrie 2016, cu sediul declarat la o căsuță poștală de pe valea râului Roseau care dă și numele capitalei insulei Dominica și unde pâlpâie două hoteluri mici și un restaurant. Zona e plină de vegetație deasă și atât.

În România, toamna lui 2016 a fost încordată pentru cartelurile din Ploiești. Vlad și Mircea Cosma erau condamnați la 5, respectiv 8 ani de închisoare, seniorul demisiona din fruntea PSD Prahova, iar juniorul din cea a organizației de tineret.

Apoi, Vlad a trebuit să renunțe la listele PSD pentru parlamentare, făcând loc surorii sale mai mari, Andreea, și ea cercetată în dosarul „Păvăleanu”. Plus un prejudiciu datorat statului de 3 milioane de lei.

Peste încă o lună, rămas fără imunitate parlamentară în urma alegerilor, Sebastian Ghiță fugea din țară.

În septembrie 2016 s-a mai aflat că Vlad Cosma a fost chiar  denunțător cu identitate protejată în așa-numitul dosar „Tony Blair”, instrumentat la DNA Ploiești, în care Sebastian Ghiță era acuzat de spălare de bani și Victor Ponta de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și complicitate la spălare de bani.

Andreea Cosma participă la mitingul organizat de coaliția PSD-ALDE împotriva „abuzurilor statului paralel”, sâmbătă, 9 iunie 2018, în Piața Victoriei din București. Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto

Și tot în acea toamnă a început una dintre cele mai dure campanii media împotriva parchetelor anticorupție. Peste un an, Vlad Cosma difuza la televiziunea lui Ghiță o serie de înregistrări din interiorul DNA Ploiești, când își negocia raporturile cu legea. Și sora sa, Andreea, a reclamat atunci faptul că procurorul de caz, Mircea „Portocală” Negulescu, îi făcea avansuri.  

Dosarul lor se va rejudeca. Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a fost demis. La fel, și procurorul Negulescu.

O junglă de firme

La căsuța postală din pădurea tropicală, unde se ascunde si patronul ph-online.ro, funcționează mii de firme. De la comerț cu criptomonede și traderi de forex, la țepari din toate colțurile lumii dați in vileag pe forumuri – multe dintre companiile înregistrate aici au povești  controversate.

În Dominica, spre deosebire de Republica Dominicană, nu sunt plaje cu nisipuri albe, nici resorturi de lux sau hoteluri all-inclusive. Nu o permite relieful montan, iar cea mai mare parte a insulei este acoperită de junglă densă.

Fostă colonie britanică, Dominica refuză să trimită informații despre beneficiarii reali ai companiilor offshore către autoritățile fiscale din alte state, cultivând politică strictă a secretului bancar și comercial din regiune.

Bonusul suprem: inclusiv cetățenia poate fi cumpărată printr-o „investiție” locală ce pornește de la 100.000 de dolari. Guvernul promovează programul drept „cel mai ieftin de acest fel din lume”.

Prețul pentru o firmă pornește de la 940 de dolari (fără oameni-paravan puși la dispoziție de registratarul CCP Inc) sau 1.190 de dolari cu oameni de paie incluși.  

Între timp, societatea de înmatriculări offshore CCP Inc și-a extins serviciile cu încă 3 jurisdicții offshore – Panama, Belize și Nevis. Clienții pot alege să înființeze societăți noi sau să cumpere firme „de raft”, înregistrate cu ani în urmă de consultanții offshore și ținute pentru a înregistra vechime și, astfel, credibilitate fiscală.

Totodată, firma oferă acum și servicii de intermediere pentru obținerea unei licențe bancare. Prețul: 25.000 de dolari taxa fixă, plus încă 8.000 de dolari anual pentru administrare. CCP se ocupă și de obținerea pașapoartelor dominicane contra cost, cu reduceri substanțiale pentru cupluri și familii.

Elena DUMITRU

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!