Terenul Aviației Utilitare, zbor spre imobiliare

O fâșie de teren care desparte Aeroportul Băneasa de magazinul IKEA, evaluată la 27,5 de milioane de euro, este preluată, parțial, de un vehicul specializat în operațiuni imobiliare. 

Două grupări de afaceri, ai căror exponenți sunt puși sub acuzare de DNA pentru corupție, au bătut palma pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare care precipită intrarea acestui teren, în suprafață de 8,8 hectare, în circuitul afacerilor al căror randament se măsoară în euro/mp. 


Terenul Aviației Utilitare va permite grupării Popoviciu-Dimofte să își extindă controlul asupra zonei Băneasa. FOTO: Octav Ganea/Mediafax, Silviu Matei/Mediafax. Imagine satelit: Google Maps. INFOGRAFIE: Sergiu Brega.

Terenul Aviației Utilitare va îngădui grupării Popoviciu-Dimofte să își extindă posesiunile imobiliare în principalul pol comercial al Bucureștiului. FOTO: Octav Ganea/Mediafax, Silviu Matei/Mediafax. INFOGRAFIE: Sergiu Brega.

Ce se vinde?
– 46,7 la sută din capitalul social al companiei Aviația Utilitară București, proprietara unui teren de 8,8 hectare, situat între Aeroportul Băneasa și magazinul IKEA.

Cine cumpără?
– Firma Practic, controlată de magnații Radu Dimofte (56 de ani) și Puiu Popoviciu (55 de ani), specializată în administrarea de spații comerciale și de clădiri de birouri.

Practic SA a anunțat, într-un comunicat publicat în data de 16 iulie, pe site-ul Bursei de Valori București, că a ajuns la un acord pentru cumpărarea a 46,7 la sută din Aviația Utilitară București.

Gruparea Popoviciu-Dimofte controlează, prin intermediul altor companii, încă de acum cincisprezece ani, un teren de 224 de hectare, învecinat celui deținut de Aviația Utilitară.
Pe terenul de 224 de hectare au fost ridicate mall-ul „Băneasa Shopping City”, hipermarketurile Ikea, Carrefour, Bricostore, Mobexpert, Metro, un cartier rezidențial, clădiri de birouri, clădirea Ambasadei SUA etc.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Pentru maniera în care a ajuns să controleze acest teren, Popoviciu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în 2012, fiind acuzat că, alături de alte persoane, a prejudiciat statul cu circa 220 de milioane de euro.

Vehiculul de afaceri imobiliare Practic SA a anunțat, pe site-ul Bursei de Valori București, că va prelua aproape jumătate din Aviația Utilitară București

Vehiculul de afaceri imobiliare Practic SA a anunțat, pe site-ul Bursei de Valori București, că va prelua aproape jumătate din Aviația Utilitară București

Cine vinde?
– Aviația Utilitară București, firmă controlată de familia omului de afaceri hunedorean Adrian Gărdean (50 de ani), apropiat al primarului din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
În acte, firma este deținută, în proporție de 90 la sută, de cumnatul lui Gărdean, Sorin Avrămescu (52 de ani), fost consilier local în Petroșani din partea PDL.
Adrian Gărdean a fost administrator unic al Aviației Utilitare până în 2011.
În februarie 2015, Adrian Gărdean a fost pus sub acuzare de DNA, pentru cumpărare de influență, în dosarul „Gala Bute”.

La ce preț?
– Prețul tranzacției este necunoscut. Nici reprezentanții firmei Aviația Ultilitară București, nici cei ai companiei Practic nu au răspuns la întrebările RISE legate de această afacere.

Pe lângă e-mail-urile cu întrebări transmise către secretariatul celor două companii, RISE Project a încercat să ia legătura, personal, cu Puiu Popoviciu și cu Adrian Gărdean. Doar acesta din urmă a răspuns la telefon.

Adrian Gărdean a declarat pentru RISE Project: „Calitatea pe care o am în Aviația Utilitară nu îmi permite să dau explicații în numele acționarului majoritar (n.r. – Sorin Avrămescu, cumnatul său), cu atât mai mult despre intenția acestuia de a-și vinde acțiunile”.

Omul de afaceri Adrian Gărdean este inculpat în dosarul „Gala Bute”, dosar în care a fost trimisă în judecată Elena Udrea. Gărdean a condus Aviația Utilitară până în 2011 și este cumnat cu patronul acestei companii, Sorin Avrămescu. FOTO: Octav Ganea/Mediafax.

Omul de afaceri Adrian Gărdean este inculpat în dosarul „Gala Bute”, dosar în care a fost arestată preventiv Elena Udrea. Gărdean a condus Aviația Utilitară până în 2011 și este cumnat cu patronul acestei companii, Sorin Avrămescu. FOTO: Octav Ganea/Mediafax.

Valoarea terenului
În toamna lui 2014, patronii Aviației Utilitare au făcut publică o o decizie de vânzare parțială a terenului: 5 hectare din cele 8,8.
Prețul minim la care ar fi urmat să se facă tranzacția era de 313 euro/mp.
Vânzarea celor 5 hectare nu a mai avut însă loc.
Calculată la prețul de mai sus, valoarea întregii suprafețe de teren deținute de Aviația Utilitară București în Băneasa este de 27,5 milioane de euro.

Cumpărătorul
Compania Practic SA – cea care a decis să preia 46,7 la sută din Aviația Utilitară București SA – este proprietară a peste 200 de spații comerciale răspândite prin tot Bucureștiul.

Majoritatea spațiilor comerciale pe care le deține sunt situate la parterul blocurilor construite înainte de 1989; au fost ale statului și provin din rețeaua alimentarelor care deserveau cartierele sectorului 6.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

În prezent, sunt închiriate băncilor, supermarket-urilor, firmelor de telefonie mobilă, farmaciilor, caselor de pariuri etc. și, în ansamblu, administrate de un personal restrâns, produc, zi de zi, rente de 20.000 de euro.

Magnatul Radu Dimofte (55 de ani) locuiește în Monaco

Magnatul Radu Dimofte (55 de ani) controlează 48,5 la sută din Practic SA.

Preluată treptat de la stat, Practic SA este, astăzi, deținută în proporție de 48,5 la sută de magnatul Radu Dimofte, partener de cursă lungă al lui Puiu Popoviciu.
Dimofte își are adresa de domiciliu în Monaco.

O cotă de 32 la sută din Practic SA este deținută de o societate offshore din zona Caraibilor: International Business & Trading Corporation, înregistrată în Insulele Turks și Caicos (teritoriu al Marii Britanii).

International Business & Trading Corporation deține și 11 la sută din Băneasa Investments, compania prin intermediul căreia magnatul Popoviciu a ridicat complexul comercial Băneasa – afacere pentru care a fost trimis în judecată de DNA.

International Business & Trading Corporation este reprezentată, în România, de Andrei-Mihai Bejenaru.
Bejenaru face parte din consiliul de administrației al Practic SA.

Bejenaru a fost și el trimis în judecată de DNA, alături de Popoviciu, în dosarul penal în care este investigată afacerea imobiliară Băneasa.

Puiu Popoviciu, artizanul proiectului imobiliar întins pe 224 de hectare a fost arestat preventiv, în 2009, într-un dosar penal în care este judecat pentru felul în care a ajuns să dispună de acest teren public. FOTO: Silviu Matei/Mediafax.

Puiu Popoviciu, artizanul proiectului imobiliar întins pe 224 de hectare în Băneasa a fost arestat preventiv, în 2009, într-un dosar penal în care este judecat pentru felul în care a ajuns să dispună de acest teren public. FOTO: Silviu Matei/Mediafax.

Vânzătorul

Aviația Utilitară București a fost, până în 1999, o companie de stat. Firma administrează o flotă de aparate de zbor, pe care le închiriază ori le folosește în operațiuni agricole sau în transporturi de călători.

În acte, firma este deținută de Sorin Avrămescu, fost consilier local în Petroșani, membru al PDL și cumnat al lui Adrian Gărdean.

Deși nu obișnuiește să apară în actele firmelor familiei sale, Gărdean a fost administator unic al Aviației Utilitare până în 2011, aceasta fiind ultima poziție oficială pe care a mai deținut-o în cadrul vreunei companii private.

Gărdean s-a implicat în realizarea proiectului stațiunii alpine Parâng, din Petroșani, ale cărei lucrări de construire au fost finanțate de Ministerul Turismului.

O firmă apropiată lui, pe care Gărdean a recunoscut că a consiliat-o și care a falimentat îngropată în datorii la societățile familiei sale, a realizat master planul acestei stațiuni – plătit de Primăria Petroșani cu bani de la Ministerul Turismului.

Contracte zeciuite de Elena Udrea

În februarie 2015, Adrian Gărdean a fost pus sub acuzare de DNA pentru cumpărarea de influență de la fostul ministru al turismului Elena Udrea.

Potrivit DNA, în 2010 și 2011, Gărdean și fratele său ar fi transferat circa 1,7 milioane de euro către niște interpuși pe care Elena Udrea i-a desemnat ca să încaseze această mită.

Banii reprezentau o zecime din valoarea contractelor pe care firmele familiei Gărdean le primiseră de la stat, în urma traficului de influență exercitat de Elena Udrea la nivelul ministerului pe care îl conducea.

Contractele avuseseră ca obiect îmbunătățirea infrastructurii mai multor stațiuni alpine din vestul țării și erau finanțate în cadrul programului „Schi în România”.

Deși Gărdean nu avea o calitate oficială în managementul sau în acționariatul firmelor familiei sale, potrivit DNA, el s-a ocupat de „recompensarea” Elenei Udrea pentru faptul că aceasta aprobase finanțarea lucrărilor executate de respectivele companii.

DNA suține că, la îndrumarea Elenei Udrea, o parte din mita de 1,7 milioane de euro ar fi fost direcționată, sub forma unui contract de publicitate fictiv, către o companie patronată de Rudel Obreja, cu ocazia organizării Galei Bute.

– Dintr-un comunicat al DNA, februarie 2015:

„(…) Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe (n.r.-secretar de stat, adjunct al Elenei Udrea), în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. (n.r. – firmă a familiei Gărdean) și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

(…) Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, (…) iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel. (…)”.

Aviația Utilitară București a comandat un Planul Urbanistic Zonal pentru valorificarea imobiliară a terenului de 8,8 hectare încă din 2009. Clădirile reprezentate în dreapta magazinului IKEA sunt parte din acest plan. FOTO: Pagina web a companiei Western Outdoor.

Aviația Utilitară București a comandat un Plan Urbanistic Zonal pentru valorificarea imobiliară a terenului de 8,8 hectare încă din 2009. Clădirile reprezentate în dreapta magazinului IKEA sunt parte din acest plan. FOTO: Pagina web a companiei Western Outdoor.

Proiectul
Aviația Utilitară a promovat un proiect de dezvoltare imobiliară referitor la terenul de 8,8 hectare pe care îl deține în Băneasa încă din 2009, anul în care a dobândit drepturi depline asupra lui.

Proiectul prefigurează construirea de clădiri de birouri, hoteluri, spații comerciale, dar și a unor facilități legate de activitatea de zboruri a Aviației Utilitare pe o suprafață de circa 5,3 hectare din totalul celor 8,8.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care dă undă verde apariției acestor construcții a fost votat de Consiliul General al Capitalei în 2011.

PUZ-ul a fost realizat de firma Western Outdoor, aceeași companie care a întocmit și PUZ-ul pentru investiția imobiliară realizată de gruparea Popoviciu-Dimofte pe teritoriul învecinat, în suprafață de 224 de hectare.

Ionuț Stănescu, Roxana Jipa

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!