UPDATE: Afaceristul Marian Iancu a fost condamnat astăzi definitiv la 12 ani de închisoare. Citiți în minuta judecătorilor de la Curtea de Apel București ce pedepse au primit complicii săi si lista bunurilor confiscate.
Curtea de Apel București decide mâine soarta unuia dintre cele mai mari dosare de evaziune în industria petrolului, rețeaua VGB, în care procurorii au calculat un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro.
În noiembrie 2011, Tribunalul București l-a condamnat pe Marian Iancu, fost patron al echipei Politehnica Timișoara, la 10 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și evaziune fiscală în formă continuată pentru mai multe afaceri cu produse petroliere. Tot atunci lui Marian Iancu i s-a interzis să fie administrator timp de șapte ani după executarea pedepsei. Unul din principalii săi locotenenți în afaceri, Constantin Mărgărit a primit nouă ani de închisoare pentru același fapte pentru care a fost condamnat și Iancu. Tot nouă ani de închisoare a primit și fratele lui Marian Iancu pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. În cazul lui Octavian Iancu s-a prescris răspunderea penală pentru acuzația de evaziune fiscală în formă continuată.
Surprizele Blejnar și Marta
Dezbaterile finale de la Curtea de Apel, care au avut loc pe 9 octombrie 2014, nu au fost lipsite de surprize. Marian Iancu a invocat în apărarea sa un raport al Gărzii Financiare de la începutul anilor 2000. Documentul amintit arăta că Iancu & Co nu ar fi făcut evaziune fiscală cu produse petroliere așa cum au reclamat ulterior procurorii.
În replică, procurorul de ședință le-a spus magistraților că raportul invocat este întocmit de foștii comisari de Gardă Financiară Sorin Blejnar și, respectiv, Codruț Marta. Procurorul DIICOT a mai spus că lasă la aprecierea instanței să evalueze probitatea morală a celor doi. Potrivit anchetatorilor, rețeaua protejată de Blejnar era condusă de cel care i-a devenit și șef de cabinet, Codruț Marta – declarat fugar după ce a primit un mandat de arestare în lipsă. Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar de procurorii DIICOT Brașov tot pentru protejarea unei rețele de evaziune fiscală condusă printre alții de Attila Peter Racz – un apropiat al lui Marian Iancu.
Sechestrul instanței
Pe 15 septembrie 2014, judecătorii Curții de Apel București au decis să extindă sechestrul și asupra conturilor și activelor societăţilor comerciale la care aceștia figurau ca împuterniciți, beneficiari reali, asociați ori administratori, fie că afacerile erau în ţară sau în străinătate. Sechestrul a fost aplicat și averii soțiilor și rudelor de gradul întâi. Marian Iancu mai are un dosar pe rolul Tribunalului București, în care este judecat alături de afaceristul Ovidiu Tender în cazul Carom Onești.
Cristi Ciupercă