Zilele trecute am publicat pe www.reportingproject.org o investigație care a scos la suprafață averile ascunse în Cehia de către înalți demnitari sau clerici din Azerbaijan. Familia dar și apropiați ai președintelui azer, Ilham Aliyev, au înființat firme comerciale în Cehia și au cumpărat în draci proprietăți în Karlovy Vary, o superbă stațiune turistică din vestul Boemiei. Până și marele muftiu al Caucazului, Allahshukur Pashazade, inclus în topul celor mai influenți musulmani din întreaga lume, deține în secret un complex de apartamente în Karlovy Vary împreună cu fratele său care se întâmplă să fie și parlamentar la Baku. Parlamentarii azeri, la fel ca și cei din România nu au dreptul să dețină companii pe timpul mandatului. Cât despre muftiu, se pare că religia de orice fel și afacerile pe bani grei se îngemănează din ce în ce mai abitir. Vom reveni la acest din urmă subiect cât de curând.
Dincolo de informațiile revelate, investigația noastră arată potențialul imens conținut de cooperarea transfrontalieră. Ancheta a fost coordonată de la RISE Project care a funcționat ca un nod informațional, ca o punte, între jurnaliști cehi și azeri în cadrul www.reportingproject.org Practic, jurnaliștii noștri au făcut săpăturile inițiale și au transmis informațiile primare în celelalte două țări unde excelenți jurnaliști de investigație au adâncit cercetarea, au mers în teren și au descoperit legăturile prezentate ulterior în materialul publicat.
Khadija Ismaiylova, o extraordinară jurnalistă de investigație de la Baku, ne-a furnizat contextul local și profilele azerilor pe care i-am descoperit cu afaceri în Cehia în timp ce Pavla Holcova și colegul său, Jaromir Hason, au mers la Karlovy Vary unde au fotografiat proprietățile azerilor, au vorbit cu oficiali ai statului ceh dar, și mai important, cei doi cehi au accesat cadastrul local și documente contabile pentru a descoperi hotelurile, vilele și terenurile deținute de firmele azerilor.
Schimbul de informații și analiza numeroaselor documente au durat câteva luni însă, în final, datele stufoase au fost sintetizate într-un infografic Quickdata -pentru a simplifica mesajul fără însă a-l denatura iar textul a fost editat în România și în Bosnia. Investigația azero-cehă este parte a ceea ce încercăm să promovăm în regiune: cât mai multă investigație transfrontalieră, cât mai mult schimb de informație publică între jurnaliști fiindcă doar în acest mod se poate suplini lipsa de cooperare între guverne mai ales atunci când vine vorba despre criminalitate și corupție transfrontalieră. Interesele locale (până la urmă azerii au adus bani în Cehia), lipsa de viziune transfrontalieră a autorităților de peste tot dar mai ales gândirea pe termen foarte scurt a guvernelor duc la tolerarea corupției iar jurnaliștii și societatea civilă pot face câte ceva pentru a împiedica acest lucru.
În curând vom vorbi și despre jurnalism de investigație „pre crime”, un alt avantaj al jurnalismului transfrontalier.