Protest în fața Ambasadei Azerbaidjanului pentru eliberarea Khadijei Ismayilova

Aproximativ 40 de persoane, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, s-au alăturat astăzi protestului organizat de RISE Project în fața Ambasadei Azerbaidjanului. Manifestanții au cerut guvernului azer să o elibereze pe colega noastră, Khadija Ismayilova, arestată pe 5 decembrie în Baku.

20141210_143545_mic

Protestul a început la orele 14:00 și s-a desfășurat prin ocuparea trotuarului de vizavi de ambasadă de către jurnaliști și activiști înarmați cu afișe pe care scria “Free Khadija”. Casa Jurnalistului, Miliția Spirituală, România Curată, Active Watch cât și alți colegi de presă au susținut cauza jurnalistei.

De asemenea, înainte de a pleca, toți participanții au semnat o scrisoare adresată ambasadorului azer la București în care i-au cerut acestuia să intervină pe lângă autoritățile din țara sa ca să o elibereze pe Khadija. Reprezentanții ActiveWatch, în calitate de parteneri locali ai rețelei Reporteri Fără Frontiere, au depus și ei o misivă în care au cerut același lucru. Diplomații azeri au refuzat să preia direct scrisorile și ne-au spus să le lăsăm în cutia poștală a ambasadei. Anterior, unul dintre azerii din ambasadă ne-a spus că nu vom rezolva nimic cu acest protest.

Același om a spus că ei cunosc bine cazul jurnalistei arestate dar că nu au cum să intervină pentru eliberarea sa. El a mai zis că reținerea Khadijei nu are legătură cu anchetele sale.

Khadija a fost arestată pe 5 decembrie sub acuzația că l-ar fi împins spre sinucidere pe un alt jurnalist azer. După tentativa de suicid, victima ar fi declarat autorităților de la Baku că a a vrut să-și ia viața din cauza Khadijei. Cu o zi înainte de aceste acuzații, autoritățile din Azerbaidjan au dat publicității un raport de 60 de pagini în care Khadija a fost prezentată drept agent al unor guverne străine care atacă interesele țării de la Marea Caspică.

Acesta nu este prima încercare a guvernului azer de a o intimida pe Khadija. În urmă cu aproape doi ani, o serie de imagini, filmate în dormitorul Khadijei cu o cameră ascunsă în perete, au fost publicate pe internet dar și la televiziunile controlate de guvern.

CHOVDAR_GOLDMINING_ALIYEV

Una dintre afacerile investigate de Khadija. Fiicele președintelui dețin mine de aur în Azerbaijan prin intermediul unor firme din Panama. Tatăl, președintele țării, le-a dat drept de exploatare a prețiosului minereu.

Khadija a investigat afacerile secrete ale familiei președintelui, Ilham Aliyev și a descoperit că soția și fiicele acestuia dețin bucăți mari din economia țării prin intermediul unor firme offshore din Panama. Jurnalista azeră a primit multe premii internaționale precum Courage in Journalism Award sau Global Shining Light Award.