CELULA AL QAEDA DIN ROMANIA

O celulă formată din cinci membri ai organizației teroriste Al Qaeda a funcționat în România până la sfârșitul anului trecut, fiind foarte activă în economia subterană. Reteaua lui Al Dulaimi prelua firme romanesti cu datorii, substituia actionariatele si administratorii, dupa care muta companiile la adrese prestabilite – majoritatea, fictive. Irakienii introduși în țară de rețeaua Al Dulaimi, printre care și membrii Al Qaeda, au preluat formal multe firme care înregistrau datorii fie la stat, fie către terți. Comisioanele lor variau între 2000 și 5000 de euro. 

Printr-o vizualizare interactivă, RISE Project dezvăluie identitatea celor care au beneficiat de pe urma celulei irakiene. Printre cei care au scăpat astfel de datorii se numără politicieni, producători de film, afaceriști controversați sau rude ale unor spioni ceaușiști.

Creierul rețelei, Mohamad Al Dulaimi, este condamnat în România pentru trafic de migranți și judecat pentru sprijinirea terorismului: printre migranții introduși ilegal în țară sunt cinci membri ai Al Qaeda.

Al Dulaimi a fost arestat în 2007, fiind pus însă foarte repede în libertate. Eliberarea lui a fost cercetată de procurorii DNA, soția lui Al Dulaimi mărturisind că a solicitat ajutorul unor clanuri țigănești care ar fi influențat magistrații.

În afara celor cinci membri Al Qaeda, Al Dulaimi a introdus în România sute de cetățeni irakieni. Metoda: înființarea de societăți comerciale pe numele cetățenilor irakieni în baza unor documente false. Locotenentii lui Mohamad Al Dulaimi au fost irakienii Amar Asesi, Salam Aise și Ahmad Khmas.

Procurorii au mai descoperit că Al Dulaimi își construise un sistem de conexiuni în interiorul Agenției Române pentru Investiții Străine (ARIS) – instituție care a trecut cu vederea documentele false folosite la înființarea firmelor folosite pentru aducerea în țară a celor cinci membri Al Qaeda. Astfel, majoritatea sediilor declarate de aceste companii nu există, iar extrasele de cont de la diferite bănci care ar fi atestat ca migranții dețineau anumite sume de bani erau false. Cu toate acestea, membrii rețelei lui Al Dulaimi luau avizele necesare de la ARIS în maxim două zile.

Autoritățile au constatat însă că foarte mulți dintre irakienii introduși astfel în România au  dispărut deja din țară, fiind acum semnalați în Suedia, Germania și Olanda.

Unul dintre irakienii introduși în țară de rețeaua lui Al Dulaimi este Morad Ahmed. În iulie 2010, acesta era trimis în judecată de procurorii DNA pentru o gaură la bugetul de stat de de aproape 17 milioane de euro.  Prejudiciul a rezultat din neplata taxelore de către două firme care au aparținut, anterior, unor cetățeni turci.

Cristi Ciupercă, Daniel Bojin

Articole

Acțiune

Ajută-ne să dezvăluim corupția și crima organizată!

Susține munca noastră!

Recomandări

Proiect

CAZUL „ERICSSON”

RISE Project cooperează cu jurnaliști din Islanda și Suedia pentru a descifra un amplu caz de fraudă cu implicații în lumea politică românească. Investigația a pornit în urma acuzațiilor brokerului fugar Cristian Sima la adresa […]

12 materiale în proiect
CAZUL „ERICSSON”
Proiect

Conexiunea “Barça”- Gheara

23 martie 2011. București. Gruparea lui Nicu Gheară și un director al clubului FC Barcelona își unesc interesele într-o afacere pe malul Dâmboviței. Asociatul  lor este un afacerist spaniol condamnat penal în Peninsula Iberică pentru […]

6 materiale în proiect
Conexiunea “Barça”- Gheara
Proiect

Industria din jurul câinilor fără stăpân

Câinii fără stăpân sunt o afacere de multe milioane de euro în România. Primăriile din marile orașe ale țării au alocat sume foarte mari pentru programe de prinderea, transportul și gestionarea populației canine însă rezultatele […]

4 materiale în proiect
Industria din jurul câinilor fără stăpân
Proiect

SULTANII PIEȚELOR

RISE Project împreună cu echipa „În Premieră” a realizat un documentar, „Sultanii piețelor”, despre o grupare de cetățeni turci care controlează piața legumelor de import din România. Unii dintre aceștia au creat o infrastructură foarte […]

2 materiale în proiect
SULTANII PIEȚELOR
Proiect

Platforma Beneficiarilor Covid

Mapăm achizițiile publice din 2020 pentru echipamente COVID și analizăm punctual tranzacțiile instituțiilor cu diferiți furnizori, conectați la politicieni sau la crima organizată, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei. Primele 100 de companii […]

1 material în proiect
Platforma Beneficiarilor Covid