Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, a acceptat, în 2009, să lucreze sub acoperire pentru FBI

NECOLAICIUC_FBI

UPDATE: RISE Project a descoperit că documentele care arată că Mihai Necolaiciuc a colaborat cu FBI au fost depuse la dosar chiar de către apărătorul acestuia, avocatul Jon May. Mai mult, avocatul a specificat în actele depuse care ar fi fost rolul jucat de Necolaiciuc în operațiunea FBI. Avocatul May spune că FBI i-a solicitat lui Necolaiciuc să călătorească în Venezuela pentru a ajuta doi agenți sub acoperire ai Biroului de Investigații Federale într-o anchetă referitoare la o operațiune de spălare de bani efectuată de către Iran via Venezuela.

Aceste detalii au fost furnizate de către Necolaiciuc și apărătorul său în contextul în care aceștia susțineau că, din cauza cooperării cu FBI, viața lui Necolaiciuc ar fi în pericol în cazul extrădării de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, Necolaiciuc a fost extrădat de către guvernul american.


Arestat de către Homeland Security la o întâlnire cu agenții FBI

Mai mult, actele procesului indică și că Necolaiciuc a fost în contact cu FBI-ul o perioadă îndelungată de timp. Avocatul

Fostul director al CFR a fost arestat chiar în timpul unei întâlniri cu agenții FBI

Fostul director al CFR a fost arestat chiar în timpul unei întâlniri cu agenții FBI

său, Jon May, susține că, timp de un an și jumătate, Necolaiciuc a avut numeroase întâlniri cu agenții FBI și că îi informa pe aceștia chiar și despre schimbarea numărului său de telefon. Potrivit acelorași documente, FBI-ul l-a avertizat pe Necoliciuc că, în pofida acestei colaborări, el poate fi arestat în orice moment. În fapt, Necolaiciuc a fost ridicat de către ofițerii Homeland Security chiar în timpul unei întâlniri cu cei de la FBI.

Necolaiciuc a negat pentru DIGI TV   că ar fi colaborat cu FBI: <<Nu, e o prostie. Nu știu cine a zis treaba asta”, a subliniat fostul director al CFR, subliniind că nu i s-a propus de către FBI așa ceva, nici în Venezuela, nici nicăieri în altă parte. „Dacă era, bineînțeles că nu eram acasă, nu?”, a conchis Necolaiciuc.>>

Necolaiciuc a fost achitat în dosarul în care este acuzat pentru deturnare de fonduri și pentru care a fost judecat pe 7 ianuarie dar mai are alte dosare care sunt în desfășurare.  

Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite în 2011. RISE Project a descoperit în documentația aferentă procesului pentru extrădare că Necolaiciuc ar fi fost inclusiv de acord să devină informator al FBI în Venezuela pentru a nu fi trimis înapoi în România. Traducătoarea angajată să intermedieze discuția dintre Necolaiciuc și FBI a declarat acest lucru în fața justiției americane.