Mercenari pro-ruși arestați în Moldova (VIDEO)

CHIȘINĂU, Republica Moldova. Patru rakeți moldoveni înarmați în Transnistria și implicați în războiul civil din Ucraina au fost arestați pentru jaf armat.

Autoritățile moldovenești au declanșat această operațiune la o zi după ce RISE Project / OCCRP a dezvăluit că rakeții moldoveni alimentează cu armament greu războiul civil din Ucraina.

Citește și Armele Rusiei, traficate în Ucraina de rakeți moldoveni (VIDEO)

În perioada 4-5 iulie, DGSO, serviciul special al ministerului de interne moldovean, a monitorizat o grupare criminală locală implicată într-un jaf armat comis acum o lună, în capitala Republicii Moldova, și soldat cu un mort plus doi răniți.

Acțiunea a dus la patru arestări, inclusiv a liderului grupării: un mercenar pro-rus implicat în conflictul din Ucraina și posesor al unui impresionant depozit de armament.

În urma perchezițiilor de la domiciliul acestuia au fost ridicate cinci pistoale, o armă cu țeavă tăiată, 16 explozibile, 5000 de cartușe, 23 de încărcătoare pentru automate Kalaşnikov, 4 veste antiglonț, 19 fumigene, trotil, patru amortizatoare pentru pistoale automate şi un pistol PM, 14 încărcătoare pentru pistoale PM etc. Armamentul provine din Transnistria.

“ (…) Au experiență militară. Există informație operativă că ei planificau să participe la 1 iulie în conflictul armat din Ucraina din partea rebelilor pro-ruși. Liderul acestora a participat deja la câteva din aceste conflicte cum ar fi în Caucaz și Ucraina”, a declarat procurorul Cornel Bratunov, șef secție Procuratura Generală Chișinău, într-o conferință de presă susținută azi la Chișinău.

Potrivit lui Ion Bodrug, șeful poliției din Moldova, gruparea e formată din patru persoane cu vârste cuprinse între 30-44 de ani. Liderul, în vârstă de 32 de ani, a fost vizat anterior în două cauze penale, dar nu i-a fost demonstrată vinovăţia. Celelalte persoane sunt fără antecedente penale, notează portalul moldovean de știri, Unimedia.