Mafia medicamentelor contrafăcute – confiscări de 7 milioane de dolari  

INTERPOL a finalizat una dintre cele mai ample investigații privind grupările de crimă organizată implicate în comerțul ilegal de medicamente, inclusiv produse contrafăcute. Peste 89 de țări au participat în această acțiune la nivel global, România a fost și ea prezentă.  

Investigatorii au închis 1.300 de site-uri web unde erau comercializate aceste produse și au confiscat medicamente în valoare de peste 7 milioane de dolari. Datele din anchetă arată că aproape o jumătate din medicamentele contrafăcute erau utilizate pentru disfuncții erectile, antidepresive, anxiolitice și stimulante.  Informațiile colectate sunt folosite acum în peste 300 de noi anchete și dosare penale inițiate pe toate continentele.      

Produse ilegale confiscate de autoritățile din Costa Rica. FOTO: Interpol

Operațiunea Pangea XVI a eliminat cu succes produse ilegale și periculoase de pe piață și a dezmembrat rețelele criminale implicate în traficul acestor bunuri, subliniind importanța vitală a unui răspuns global coordonat împotriva medicamentelor ilegale și a grupurilor de criminalitate organizată transnațională”, a declarant Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL

Pe lângă medicamente, echipele de investigatori au confiscat și alte produse contrafăcute. Este vorba despre 9.000 de sticle cu siropuri antitusive produse în Mozambic, 11.000 de kit-uri COVID-19 în Australia și 2.500 de analgezice cu rețetă ascunse în cutii de cereale în Qatar.

Sursă foto: Interpol