Jurnalism de investigație fără oligarh în Coreea de Sud

Trei reporteri de la Centrul de jurnalism de investigație din Seul, Coreea de Sud au trecut pe la Rise la sfârșitul săptămânii trecute și ne-au spus o poveste faină despre servicii secrete, cenzură și un public avid după anchete jurnalistice oneste.

Newstapa staff

Jurnaliștii centrului de investigație din Seul

Coreeni lucrează la un film documentar despre organizații non-guvernamentale și non-comerciale care fac investigație de calitate și au aterizat la București după Londra și Paris unde au discutat cu organizații care, la fel ca și Rise, fac parte din mișcarea globală a jurnaliștilor de investigație.

În fapt, centrul de la Seul, axat aproape exclusiv pe investigație video, a luat naștere odată cu Rise, la începutul lui 2012.

„Am început în ianuarie 2012 într-un moment în care am simțit că situația în media s-a deteriorat peste măsură, presa a ajuns în cea mai rea situație de la democratizarea țării în anii 80” ne-a spus Yoojung Lee. Tot ea ne-a descris o situație atât de familiară și la noi: după ce, în 2008, președintele de atunci Lee Myung-bak și-a numit prietenii în conducerile radio-televiziunii și în agențiile de știri publice, jurnalismul de investigație, îndeosebi acela critic la adresa guvernului, a dispărut. Jurnaliștii au protestat și au cerut independență editorială dar mulți au fost concediați în timp ce alții au ales să plece.

Așa a început centrul de investigație din Seul, cu cinci jurnaliști pribegi. În timp însă, organizația a ajuns să numere 36 de oameni și să facă anchete hardcore. „Materialele noastre despre serviciul secret național-NIS (un fel de SRI) au avut un impact foarte mare. Am investigat 600 de conturi de Twitter care păreau a avea legătură cu agenți ai NIS și vreo 230 de mii de tweet-uri generate în jurul acestor conturi și am descoperit că agenții NIS au încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2012 în favoarea lui Park Geun-hye, candidat din partea partidului de guvernământ. Investigația noastră a dus la declanșarea unor anchete oficiale.” ne-a zis Yoojung. De curând, în urma unei alte investigații care a avut ca subiect tot NIS, procurorii au trimis în judecată patru membri ai agenției de spionaj care au fabricat dovezi  ca să discrediteze un politician din Seul.

Munca jurnaliștilor de la Seul este finanțată doar din donații publice. Centrul are deja 36 de mii de donatori fideli care dau câte zece dolari pe luna pentru jurnalism de investigație de prima mână. La aceștia se adaugă alte câteva mii de donatori temporari așa încât, anul acesta, centrul are un buget de nu mai puțin de patru milioane de dolari.