O răfuială cu cuțite pe o stradă din insula europeană scoate la iveală o rețea de prostituție și trafic de droguri cu rădăcini în cartierul Ferentari din București, care a acumulat mașini de lux și imobile de peste un milion de euro.

UN EXECUTANT GHINIONIST
Într-o zi neobișnuit de călduroasă, trei bărbați stăteau la o masă în fața barului Big G’s din Pacevile, un cartier turistic din orașul St. Julian’s din Malta, cunoscut pentru petreceri, droguri și baruri de striptease.
Era 5 decembrie 2022, o zi de luni. În jur de ora 15:00, alți bărbați s-au apropiat de masa celor trei. Întâlnirea lor s-a transformat rapid într-o ceartă și apoi într-o bătaie de stradă cu cuțite, conform declarațiilor date de martori poliției malteze.
Când lupta s-a terminat, un bărbat masiv a rămas la pământ într-o baltă de sânge provocată de 28 de lovituri de cuțit.
Joseff Rivas, bărbatul înjunghiat, avea cetățenie britanică și locuia în România. A murit în acea zi.

Cei care stăteau la masă au fugit, dar ulterior s-au predat poliției și au declarat că Rivas și alți doi bărbați fuseseră trimiși din România în Malta pentru a-i omorî.
Potrivit documentelor obținute de reporteri, poliția malteză crede că toți făceau parte dintr-o rețea de crimă organizată ce se ocupa cu prostituția în Malta, iar cearta a pornit de la bani.
Cei care stăteau la masă sunt frații Andrei Dan Tănase și Ionuț Iulian Tănase și vărul lor, Ilie Constantin. Născuți în sectorul 5 din București, aceștia au spus anchetatorilor că se așteptau să fie atacați, așa că s-au înarmat cu cuțite.

Din decembrie 2022, toți trei sunt în arestul poliției din Malta, o țară insulară europeană din Marea Mediterană. Sunt acuzați de crimă, posesie de arme, proxenetism și crimă organizată.
Cazul nu a fost trimis încă în judecată și nici nu e clar când se va întâmpla acest lucru.
Pornind de la bătaia de stradă din Malta, reporterii RISE Project, împreună cu cei de la Malta Today, OCCRP și documentariști de la Fundația Daphne Caruana Galizia au descoperit că atacul are legătură directă cu o familie din Ferentari, ai cărei membri au fost condamnați în România pentru trafic de droguri, prostituție sau mită.
Liderul grupării este, conform celor arestați în Malta și altor surse, Răzvan Florian Tănase în vârstă de 33 de ani. Verișorii lui, aflați după gratii, au spus poliției malteze că nu au mai vrut să-i trimită bani obținuți din prostituție, astfel că Tănase a încercat să-i pună la punct.
Oficial, Răzvan Florian Tănase nu a fost numit suspect în Malta, iar autoritățile din România nu au confirmat, nici infirmat dacă-l investighează pe acesta sau pe rudele lui, spunând că urmărirea penală nu este publică.
Sunt publice însă alte dosare penale.
Tănase a stat la închisoare pentru prostituție în România, în timp ce membrii familiei lui au fost condamnați pentru trafic internațional de droguri și crimă organizată. Rivas a fost și el în spatele gratiilor.
Membrii familiei Tănase dețin mașini sau proprietăți imobiliare estimate la peste un milion de euro, dar reporterii nu au putut identifica surse legitime de venit care să justifice aceste bunuri.
Florian Răzvan Tănase nu a răspuns întrebărilor adresate de reporteri. Avocatul lui Andrei Dan Tănase, Ionuț Iulian Tănase și Ilie Constantin a refuzat să comenteze.

EXPLOATATE ÎN PARADIS
În vara lui 2022, Maria s-a urcat într-un avion și a zburat din România spre Malta. Credea că o să lucreze ca damă de companie în baruri și cluburi:
„Dama de companie e ca și cum ieși la un date. Aici nu, te bagă pe cameră, te pune să te dezbraci și aștepți clienți la ușă. Și dacă nu faci cutare, te agresează psihic, verbal, fizic” , a declarat pentru OCCRP femeia, care are în jur de 20 ani.
*Maria este un pseudonim, folosit pentru a o proteja de eventualele repercusiuni. Reporterii au coroborat relatările ei cu dovezi din ancheta făcută de organele judiciare malteze și cu o altă femeie, care nu a dorit să fie citată.
Imediat după ce a ajuns pe insulă, și-a dat seama că jobul promis în România era o minciună și urma să lucreze ca prostituată. Au dat drumul la „telefoane” într-un apartament și aștepta la ușă clienții cu care să facă sex.
Maria a declarat că împreună cu ea lucrau și alte fete și că erau mutate dintr-un apartament în altul unde ofereau servicii sexuale mai multor clienți într-o singură zi.
„Te bagă pe cameră, te pune să te dezbraci și aștepți clienți la ușă. Și dacă nu faci cutare ( n.r ce vor ei), te agresează psihic, verbal, fizic” a mai declarat Maria spunând și că atunci când a vrut să plece a fost amenințată că părinții ei vor primi poze cu ea în poziții sexuale.
Femeile se prostituau în apartamente închiriate pe termen scurt. Unul din ele apărea cu numele de Boutique Apartments pe site-urile de imobiliare și se află la câțiva metri distanță locul unde a avut loc crima. Intrarea în clădire are o copertină mică prăfuită și încape pe ea o singură persoană. Se integrează ușor pe strada aglomerată și este camuflată de o stație de autobuz.

Fotografii din interiorul acestui apartament au apărut online pe un site care oferă servicii sexuale în Malta. Reporterii au descoperit că imobilul a fost închiriat de o firmă conectată de un bărbat care, potrivit oamenilor legii, are legătură cu mafia siciliană și cu gruparea acuzată de uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia.

- Rosario Militello, un italian care locuiește în Malta, a scris pe pagina sa de LinkedIn că este „proprietarul” Boutique Apartments. Registrele de proprietate nu susțin afirmația sa, iar acesta și-a șters între timp profilul. În schimb, reporterii au descoperit că o companie aparținând lui Militello are o mică participație în G&R Boutique Apartments, care a închiriat spațiul.
- Potrivit documentelor judiciare, Militello a fost arestat în Malta în 2014 pentru că ar fi traficat trei kilograme de canabis. Bunurile sale au fost sechestrate, iar dosarul este în desfășurare.
- În anul următor, Militello a fost reținut din nou în legătură cu o anchetă privind traficul de arme. El și un alt italian au fost arestați în timpul unei operațiuni sub acoperire conduse de Europol, când s-au prezentat pentru a cumpăra o livrare controlată de arme. Ambii bărbați au fost arestați. Cu toate acestea, Militello a susținut că nu a fost conștient de conținutul pachetului și a fost eliberat.
- Un raport confidențial al serviciilor de informații ale Europol, obținut de reporteri, a constatat că Militello era în legătură cu grupul infracțional maltez care este acuzat de furnizarea bombei care a ucis-o pe jurnalista Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017. Nu există niciun indiciu că a fost investigat în legătură cu acest caz.
Clienții plăteau în jur de 80-100 de euro pentru o sesiune de sex, iar gruparea avea zeci de femei la „muncă” făcând astfel câteva mii de euro pe zi și lua cam 60% din bani, conform Mariei. Li se mai opreau bani de chirie de curățenie, de mâncare, pentru lenjerie, pentru șervețele și gel.
„Noi rămâneam cu 20% din toată treaba asta.” a mai spus ea.
Polițistul care se ocupă de investigația din Malta a declarat în timpul unei audieri în instanță că bărbații aflați acum în închisoare pentru uciderea lui Rivas trebuiau să-i trimită jumătate din banii câștigați din prostituție lui Răzvan Florian Tănase.
„[Ionuț Tănase] ne-a spus că nu le-a plăcut înțelegerea și că nu au mai vrut să-i trimită jumătate din bani lui Răzvan, așa că au început să păstreze banii pentru ei” a declarat inspectorul Kurt Zahra specializat în omucideri și infracțiuni majore
Clienții rețelei puteau face rezervări sunând la numere de telefon postate pe site-uri cu servicii sexuale în Malta, iar în timpul perchezițiilor, polițiștii maltezi au descoperit o hârtie pe care erau scrise de mână 24 de numere de telefon, iar unele aveau în dreptul lor cuvinte în limba română: „blondă” , „brunetă” sau „roșcată”.

„În rețelele de prostituție, femeile sunt promovate pe anumite site-uri pentru atrage clienți. Este o metodă uzuală folosită de traficanți”, ne-a declarat Iana Matei, fondatoarea Reaching Out Romania (ROR)- organizație specializată pe salvarea și reintegrarea victimelor traficului de persoane,
Reporterii au descoperit că doar un număr de telefon din cele 24 nu era listat pe site-uri cu servicii sexuale.
Mai multe persoane au declarat poliției malteze că iubita lui Răzvan Florian Tănase, Andreea Panait era cea care se ocupa de clienți. La rândul ei, Maria ne-a spus că aceasta avea pe masă, în apartament, în jur de 30 de telefoane cu numere erau postate pe site-uri ca sexomalta.com sau happyescorts.com.
Conform celor spuse în instanță de polițistul maltez, iubitele și mama lui Florian Răzvan Tănase răspundeau la telefon din România și le spuneau clienților unde să meargă și le confirmau sosirea. Asta însemna că Tănase știa permanent câți bani se câștigau.
O altă sursă apropiată de Răzvan Florian Tănase a declarat reporterilor că unele femei se prostituau pe gratis pentru acesta: „Bănuiesc că erau îndrăgostite de el”, ne-a spus acesta, dorindu-și să-și păstreze anonimatul.
Bărbatul descrie o metodă uzuală prin care grupările interlope își atrag victimele.
I-am descris cazul din Malta Ianei Matei, activistă care se ocupă de salvarea victimelor traficului de persoane încă din anii ’90:
„Nu este o metodă nouă, este aceeași metodă folosită și de alte clanuri. Îmi vine în minte clanul Sportivilor, care avea închiriate apartamente în București, iar iubita unuia dintre bărbați coordona activitatea fetelor, care așteptau clienții în apartament. Când vecinii erau suspicioși, schimbau locația.
Metoda lover boy funcționează pentru că victimele au nevoie de dragoste și provin poate din familii dezorganizate sau chiar din centre de plasament. Iubirea pe care o cunosc ele este cea din telenovele sau din manele. Este o zonă complicată, cu mai multe layere (n.r. straturi). Disperarea de a avea pe cineva, de a-și întemeia o familie le face să stea captive în astfel de rețele. O victimă știe ce e bătaia, știe ce e abuzul, dar nevoia de dragoste o face să rămână în capcană. Victimele sunt paralizate de vină și depun mărturie foarte greu, crezând că-și merită soarta.” spune aceasta.
Iana Matei a mai declarat reporterilor că victimele prinse în rețele de prostituție pentru o perioadă mai îndelungată ajung să declare procurorilor că au fost de acord și nu le-a obligat nimeni să se prostitueze. Tot ea spune că recuperarea și reintegrarea unei victime în societate este un drum lung, dar nu imposibil. Trauma nu trece după trei luni. E pe viață, iar victimele învață să trăiască cu ea.
CERTAȚI CU LEGEA
Până în decembrie 2022, cei trei bărbați aflați acum în custodia poliției malteze pentru crima de stradă nu au avut antecedente penale. Însă, membrii familiei lor au fost condamnați pentru infracțiuni serioase în România.
Răzvan Florian Tănase, presupusul lider al grupării, a stat aproximativ doi ani în spatele gratiilor după ce a fost condamnat pentru prostituție. În 2012, a fost arestat împreună cu iubita lui de atunci, după ce procurorii au descoperit că o femeie din Hunedoara se prostitua pentru ei.
Conform documentelor publice, prietena lui Tănase făcea rost de clienți.
„(…) Ea însăși se prostitua, iar din ce am înțeles eu, ea făcea acest lucru cam de cinci ani și împărțea banii cu Răzvan”, a declarat procurorilor femeia din Hunedoara.

Tănase nu și-a recunoscut faptele, dar a făcut următoarea declarație în fața anchetatorilor:
„Arăt că dețin o spălătorie auto, o sală de jocuri și sunt lăutar”, a spus Tănase, încercând să convingă organele legii că e nevinovat.
Cu toate astea, reporterii nu au reușit să identifice nicio afacere din genul celor menționate de acesta. Însă, anul trecut, cu câteva luni înainte de crima din Malta, Tănase a cerut judecătorilor din România să fie reabilitat, lucru care s-a și întâmplat.
Răzvan Tănase a fost eliberat din pușcărie în martie 2014, iar în anul următor a scris pe Facebook că s-a mutat în Malta. E însă neclar dacă a locuit acolo.
Două surse ne-au spus că afacerea cu prostituție a început în acel an.
Și bărbații care au călătorit în Malta pentru a-i confrunta pe verișorii lui Tănase au caziere.
Liviu Todică și Răzvan Iliescu au fost menționați de cei aflați acum în pușcărie, dar și de surse apropiate familiei. Amândoi au fost arestați în 2017 la Constanța după ce au încercat să vândă unui polițist sub acoperire 1001 tablete de MDMA, drog cunoscut și sub denumirea de ecstasy. Todică a primit o sentință de 4 ani cu executare, în timp ce Iliescu a fost condamnat la trei ani și șase luni.

Rivas, cel care a fost omorât în bătaia cu cuțite, a stat după gratii mai mulți ani. În iulie 2008, în timp ce lucra ca paznic în portul Constanța i-a dat unui coleg beat un pumn în cap, iar acesta a căzut la pământ lovindu-se cu craniul de asfalt. Victima a murit după câțiva ani.
În timp ce era cercetat în România, magistrații din țara lui natală au cerut extrădarea lui. Autoritățile judiciare britanice au susținut în cererea lor că în august 2007, în timp ce lucra ca paznic la Stratford Sauna din Londra, și-a trântit o colegă la pământ, a lovit-o în mod repetat și i-a rupt câteva oase ale feței, după care a furat caseta video din camera de supraveghere și 1000 de lire din biroul ei.
Pentru că era cercetat pentru bătaia din portul Constanța, autoritățile din România au amânat predarea lui celor din UK. Cu toate că era clar că Rivas avea un trecut violent, un judecător din Constanța a decis să-l elibereze în aprilie 2009 cu interdicția de a părăsi România.
În februarie 2013 a fost predat autorităților din UK, iar în 2014 a fost extrădat înapoi în România pentru faptele comise la Constanța.
După 2 ani, în 2016, Rivas a fost prins de poliție din nou în România pentru tâlhărie calificată, după ce împreună cu alți bărbați a intrat înarmat într-o casă din Năvodari și a furat peste 280.000 de lei.
Victor Barbu este unul dintre bărbații care au călătorit în Malta alături de Rivas, conform unei surse judiciare și unor persoane apropiate familiei Tănase.
Barbu cunoscut și sub aliasul de Victor Komarovsky a fost implicat într-o bătaie cu cuțite și arme în 2018. I-a tăiat atunci gâtul lui Elvis Pian, membru al clanului Duduianu și a fost condamnat ulterior la patru ani și patru luni de închisoare pentru tentativă de omor, dar a fost eliberat mai devreme.

A fost activ și în Italia, unde a primit două condamnări pentru furt și una pentru pentru trafic de arme și proxenetism
Barbu nu a putut fi contactat de reporteri.
Unchiul lui Tănase, Nicolae Iaparnicu a fost condamnat definitiv la închisoare în 2010, pentru că în 2006 a adus cocaină din Spania în România cu autocarul până la Pitești, de unde a luat un taxi până în București. Unul din clienții lui era Albert Florin Balint, fiul lui Sile Cămătaru.
Contactat de reporteri, Nicolae Iaparnicu nu a răspuns la întrebărilor.
Soția lui Nicolae Iaparnicu, Denisa Georgiana Iaparnicu este dată în urmărire generală de poliția română, după ce în 2016 a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Tot atunci a fost condamnat și cumnatul ei, Tony Viorel Iaparnicu. Gruparea lui aproviziona alte găști din București cu heroină. Se află în spatele gratiilor, după ce a primit o condamnare la zece ani de închisoare.
Potrivit documentelor obținute de OCCRP, rețeaua de trafic de droguri din care cei doi făceau parte folosea tactici de crimă organizată pentru a transporta drogurile, cum ar fi conversații telefonice codificate și contrafilaj, fiecare persoană jucând un rol precis și stabilit.
După doi ani de la prima condamnare, Tony Iaparnicu a mai primit încă un an și șase luni de închisoare după ce, în timp ce dosarul cu drogurile era în instanță, încercase să șpăguiască o judecătoare cu 20.000 de euro ca să obțină o sentință mai blândă în dosarul cu droguri.
I-am descris activitățile familiei Tănase și Iaparnicu, unui fost procuror de la structura centrală a DIICOT. Acesta a declarat, sub protecția anonimatului, că sunt indicii că ar fi vorba de un grup de crimă organizată.
„Faptul că sunt rude nu-i împiedică pe membrii unei grupări să comită infracțiuni atâta timp cât există dovezi că activitatea lor este coordonată, cu o structură determinată și cu sarcini clare.
Relațiile de rudenie sunt principiul pe care funcționează clanurile de romi, ridică nivelul de încredere și implicit șansele de reușită. Pe de altă parte, este puțin probabil să depună mărturie unul împotriva celuilalt având în vedere relațiile familiale”, susține fostul procuror.
O VIAȚĂ LUXOASĂ
Bogdan Vasile Tănase, fratele presupusului lider al grupării este foarte activ pe rețelele sociale. Apare în propriile videoclipuri cântând manele pe un canal de Youtube, pe Facebook și TikTok.
Conduce adesea mașini scumpe, cu numere dedicate. Într-un video postat pe Tiktok în 22 iunie 2022 Bogdan Tănase se urcă la volanul unui Lamborghini Huracan 724 alb, care valorează aproximativ 200.000 de euro.
Bolidul produs în Italia a fost înregistrat prima dată în România în octombrie 2021. La fel ca multe dintre mașinile care apar în videoclipurile lui Bogdan Tănase, și acesta are plăcuțe de înmatriculare cu număr preferențial.

Datele obținute de OCCRP mai scot la iveală că lamborghini-ul era deținut de Giovani Constantin Pavelescu, un pompier care lucrează pentru Primăria Capitalei și care nu primește mai mult de 1000 de euro salariu pe lună.
Contactat de reporteri, pompierul a declarat că Răzvan Tănase a făcut la un moment dat plăți pentru vehicul și a cerut plăcuța de înmatriculare cu număr dedicat, iar fiica sa a spus că în cele din urmă a vândut mașina unui alt cumpărător din Germania. Ambii au refuzat să explice sursa banilor cu care au cumpărat lamborghini-ul.
Mașina e însă una din cele peste 20 de vehicule care sunt sau au fost deținute de familia Tănase în ultimii 15 ani. Multe ar fi fost cumpărate de Bogdan și de mama acestuia, care nu ar fi avut vreodată permis auto.
De asemenea Răzvan Tănase, fratele și mama lui dețin sau au deținut mai multe proprietăți în România în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, potrivit documentelor publice. Asta include 8 apartamente, nouă case, un teren și un spațiu comercial. O parte din aceste bunuri au fost vândute în decursul ultimilor ani sau au fost construite prin intermediul unei companii în care Răzvan este asociat.
Unele proprietăți deținute de grup sunt situate în cartierul Ferentari, cunoscut în București pentru sărăcie, droguri și activități de crimă organizată.
În plus, cei trei au avut închiriat din 1995, de la stat, un apartament pe strada Eforiei din București, adică fix lângă Poliția Capitalei. În 2022 au fost evacuați de o persoană care-l revendicase.
Nu este clar cum poate această familie să-și permită atâtea proprietăți și mașini scumpe, însă OCCRP și organizațiile partenere nu au putut găsi nicio dovadă că Răzvan Tănase sau apropiații lui ar fi avut surse legitime de venit care să justifice deținerea atâtor bunuri.
Răzvan Florian Tănase este asociat în două companii în România, dar ambele sunt pe pierdere sau înregistrează datorii.
Silvia Tăbușcă, lector la Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept („Director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrație”) spune că în România există persoane îmbogățite peste noapte, cu averi care nu pot fi justificate legal, însă:
„Acestea nu pot fi urmărite de către autoritățile naționale deoarece Constituția României prezuma legalitatea dobândirii averii. Nu sunt nici proceduri legale prin care să se caute sursa infracțională a veniturilor atunci când, în mod vadit, proprietarii nu pot justifica investițiile făcute, în special în rândul membrilor unor clanuri cunoscute. Nici atunci când există o investigație, de exemplu într-o situație de criminalitate organizată, autoritățile române nu au expertiză suficientă ca pe lângă investigația penală să realizeze, în paralel, o investigație financiară eficientă, dar sunt eforturi în acest sens”.
Material realizat de RISE Project în colaborare cu Malta Today , OCCRP și Fundația Daphne Caruana Galizia.