Cei cinci care schimbă legea

28 martie 2017, București. Are loc o ședință a grupului de lucru care modifica legea minelor. Procesul e coordonat de Ministerul Economiei, implicat la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și Certej prin intermediul companiei de stat Minvest.

La masă stau 12 oameni. Pe cinci dintre ei îi știm.

Bogdan Găbudeanu. Foto: Facebook

Bogdan Găbudeanu. Foto: Facebook

Bogdan Găbudeanu, 63 de ani, reprezintă Patromin, adică patronatul din industria minieră. Este și consilierul lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold, fiind plătit inclusiv pentru expertiza acumulată ca fost șef al Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), între 2006 și 2009.

În decembrie 2017, e detașat la Palatul Victoria și numit consilier în Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Nicolae Suciu reprezintă tot Patromin. E și vicepreședintele companiei RMGC în momentul ședinței de la Minister,

Sorin Mihai Găman, 59 de ani, actual director în Ministerul Economiei și fost șef al companiei de stat Minvest, care deține acțiuni în cele două proiecte aurifere. A fost membru în consiliile de administrație ale Deva Gold și Roșia Montană.

Pompiliu Crai, 62 de ani, șef la Minvest între 2005 și 2009, a fost în consiliile de administrație atât la Deva Gold, cât și la RMGC. În grupul de lucru adunat la minister, Crai reprezintă compania de stat Conversim, care gestionează conservrea minelor închise.

Laurențiu Bogatu reprezintă atunci Patronatul Producătorilor de Agregate Minerale (PPAM). În anul 2000, când era director în ANRM, compania RMGC a finanțat o excursie în Las Vegas pentru mai mulți sefi din instituție, printre care și Laurențiu Bogatu. (Detalii, AICI).

Acțiune

Sprijină-ne munca

O mare parte din munca noastră se bazează pe voluntariat. Cu puțin mai multe resurse, am putea face mult mai multe.

Susține munca noastră!

Recomandări

Proiect

Platforma Beneficiarilor Covid

Mapăm achizițiile publice din 2020 pentru echipamente COVID și analizăm punctual tranzacțiile instituțiilor cu diferiți furnizori, conectați la politicieni sau la crima organizată, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei. Primele 100 de companii […]

1 material în proiect
Platforma Beneficiarilor Covid
Proiect

Orașul subteran

„Orașul subteran” – serie de articole despre felul în care au fost retrocedate terenuri în Sectorul 6 în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș (2004-2008). Împletindu-se cu firul unei anchete DNA incomplete, […]

15 materiale în proiect
Orașul subteran
Proiect

CAZUL TEPRO

Cehul Frantisek Priplata își coordonează de la distanță afacerile din România, după ce a fugit din țară ca să scape de închisoare. El a fost condamnat pentru asasinarea lui Virgil Săhleanu, liderul sindical al combinatului […]

5 materiale în proiect
CAZUL TEPRO
Proiect

MARILE PRIVATIZĂRI

Această serie de investigații analizează marile privatizări din România.

6 materiale în proiect
MARILE PRIVATIZĂRI