Încătușați la groapa cu documente arse

De două luni, Rise Project și Bivol, centrul de jurnalism de investigație din Bulgaria, investighează în cadrul unui proiect comun finanțat de International Press Institute fraude cu fonduri europene în cele două țări. Lucrurile au început să se precipite săptămâna trecută după ce colegii bulgari au publicat un material despre plăți suspecte făcute către oficiali din țara vecină în cadrul unor contracte plătite din banii alocați de Uniunea Europeană. RISE vă prezintă pe scurt succesiunea de evenimente care a dus la reținerea jurnaliștilor de la RISE și Bivol, în miez de noapte, pe un câmp situat la 50 de kilometri de Sofia.

Locul unde au fost arse documentele si hartiile recuperate de RISE Project si Bivol.

Locul unde au fost arse documentele si hartiile recuperate de RISE Project si Bivol.

Investigația, pontul și cătușele

În sumar, ancheta Bivol a dezvăluit că un grup de firme de consultanță au fost implicate în manipularea licitațiilor legate de finanțări europene. Jurnaliștii bulgari au identificat și au prezentat publicului o bază de date care indexa plăți suspecte către oficiali bulgari dar și documente contabile ce demonstrau că prețurile bunurilor și serviciilor plătite cu fonduri europene au fost umflate cu 20 – 30 la sută. Ancheta a fost publicată miercuri, 12 septembrie iar joi dimineață colegul nostru Attila Biro împreună cu Dimitar Stoyanov de la Bivol au participat la o conferință organizată de OLAF, Oficiul European de Anti-Fraudă – instituția care investighează tocmai fraudele cu bani europeni. Cei doi au prezentat la conferință cazul proaspăt anchetat de Bivol dar și alte fraude anchetate de RISE în România. La câteva ore după eveniment, pe seară, jurnaliștii de la Bivol au fost alertați printr-un mesaj că documente legate de frauda tocmai dezvăluită sunt transportate în afara capitalei bulgare, unde urmau a fi incinerate. Jurnaliștii s-au activat și ce a urmat descriem în continuare, secvențial.

Joi, 13 septembrie. 19:00 – 21:45. Ce doi jurnaliști au plecat spre sediul uneia dintre firmele de consultanță în speranța că vor surprinde în direct cum documentele sunt scose din companie. Au ratat momentul, documentele erau deja pe drum spre o localitate aflată la 50 de kilometri de Sofia. Colegii de la Bivol au insistat și au aflat coordonatele exacte ale locului unde urmau să fie distruse documentele alături de telefoane mobile și hard-disk-uri. După aproximativ o oră, reporterii au ajuns în localitatea Egalnitsa, în căutarea dovezilor. Egalnitsa este un mic sat pe lângă care trece o cale ferată și o șosea rar circulată. Aici, pe marginea drumului, au găsit Attila și Dimitar primele urme ale arhivei mutate din Sofia: bibliorafturi goale dar inscripționate cu numele unor proiecte finanțate cu banii UE. Următoarea descoperire a fost făcută la o distanță de un kilometru de șosea, pe un mic deal, la marginea unei proprietăți delimitate de un gard și de câțiva meri tomnatici: șapte saci plini cu documente trecute deja prin tocătorul de hârtie. Sacii de plastic, de 120 de litri, erau desfăcuți și din ei se ițeau franjurii hârtiilor secționate chirurgical.

Bibliorafturile goale găsite la fața locului erau inscripționate cu datele unui proiect finanțat din fonduri europene.

Bibliorafturile goale găsite la fața locului erau inscripționate cu datele unui proiect finanțat din fonduri europene.

Reporterii au început să scormonească prin saci în bezna tulburată doar de lanternele de la telefoanele lor. Dimitar a apucat să facă trei poze, când, din vegetația deasă, au sărit doi polițiști, cu pistoalele îndreptate spre jurnaliști.

“Poliția! La pământ!”.

Cei doi reporteri nu au opus rezistență, au fost puși cu fețele în praf și legați unul de altul cu o pereche de cătușe.

Polițiștii au ignorat complet faptul că cei doi jurnaliști s-au identificat și au prezentat legitimațiile de presă. Oamenii legii i-au ținut pe colegii noștri mai bine de o oră în cătușe, lângă sacii cu documente tocate. Nu au dat nicio explicație și le-au confiscat atât telefoanele cât și actele de identitate.

Cititești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Între timp, la Bivol și la RISE s-a dat alarma. Reporterii noștri erau de negăsit și am început să dăm telefoane la Ministerul Afacerilor Externe, la consulatul României în Bulgaria și pe oriunde aveam câte un contact care am crezut că poate fi de ajutor. Atanas Tchobanov, un alt coleg de la Bivol, a aflat de la un polițist local că reporterii ar fi fost reținuți de autorități.

Inițial, varianta poliției a fost că cei doi au fost arestați în urma unui incident în trafic, ceea ce nu prea avea sens în contextul investigației pe care o desfășurau.

În acel moment, RISE a postat pe Facebook numărul de telefon al postului de poliție de unde aflase Atanas informația în speranța că cititorii noștri vorbitori de bulgară vor suna pentru a arăta autorităților că există mult interes pentru soarta celor doi. Doream să prevenim o turnură urâtă în ipoteza în care autoritățile locale ar fi fost mână în mână cu cei care organizaseră distrugerea documentelor.

Apelurile au început să curgă atât între Consulatul României și instituții ale guvernului bulgar cât și între cititorii noștri și secția de poliție.

Au mai trecut câteva ore până să aflăm ce se întâmplase cu adevărat.

Documentele tocate și cele arse au fost colectate de polițiști și jurnaliști și au fost duse la sediul poliției bulgare.

Documentele tocate și cele arse au fost colectate de polițiști și jurnaliști și au fost duse la sediul poliției bulgare.

21:45 – 00:30. Celor doi polițiști care au acționat inițial li s-au alăturat alții dar nici aceștia nu au catadicsit să explice jurnaliștilor de ce sunt reținuți. Abia atunci au fost eliberați din cătușe.  

Mai târziu au ajuns și patru polițiști din Sofia, în civil, care păreau să facă parte dintr-un departament de investigații speciale. Din acel moment, Attila și Dimitar au căpătat posibilitatea să se miște pe câmpul din zonă. Au observat însă că la mică distanță de saci se afla o groapă cu o adâncime de aproximativ jumătate de metru și un diametru de 3 – 4 metri unde ardeau mocnit documente provenite probabil din bibliorafturile goale găsite anterior pe marginea drumului. La scurt timp, au ajuns și pompierii care au stins focul. Investigatorii din Sofia au pozat sacii și au au colectat și fotografiat documentele fumegânde. Unul dintre ei a vorbit cu reporterul RISE: “Sunt documente legate de proiecte finanțate din fonduri europene”, a explicat polițistul care părea să conducă echipa. Carbonizate pe jumătate, hârtiile conțineau tabele cu diverse sume, documentații tehnice și adnotări făcute de mână, cu pixul.

La jumătate de oră după miezul nopții, același polițist a negociat cu poliția locală astfel încât Dimitar a fost lăsat, în cele din urmă, să-și folosească telefonul iar acesta l-a informat pe editorul Bivol despre faptul că sunt reținuți de poliție, fără explicații, în câmp, lângă Egalnitsa.

La trei zile de la incident reporterii BIvol au mai recuperat alte bucăți din documentele arse.

La trei zile de la incident reporterii Bivol au mai recuperat alte bucăți din documentele arse.

Vineri, 14 septembrie. 00:30 – 02:30. Cu investigația pe teren finalizată, polițiștii așteptau să afle de la superiori ce să facă cu jurnaliștii pe care îi adăposteau la acea oră în mașina lor. I-au dus în cele din urmă la secția de poliție din Radomir, oraș din apropierea satului Egalnitsa. Nu înainte însă ca jurnaliștii și polițiștii să încarce în mașină, cot la cot, sacii din câmp. La secție, reporterii au fost întâmpinați și de consulul României la Sofia, Florian-Daniel Mazilu care s-a deplasat de la Sofia pentru a-l ajuta pe Attila. Au mai urmat o serie de declarații de martor iar ziariștii au aflat că au fost reținuți pană la 3 dimineața “în vederea identificării”. După ce au semnat alte cinci hârtii necesare aparatului birocratic bulgăresc, au fost lăsați să plece din secție. Totul s-a terminat cu bine iar cazul bulgăresc de fraudă din fonduri europene a intrat în atenția lumii întregi.

P.S. Mulțumim diplomaților români de la Sofia și cititorilor noștri pentru ajutorul acordat în mijloc de noapte.

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!