„Follow the Money” în Ungaria

Pe 26 octombrie am ținut un workshop cu jurnaliști de investigație și activiști maghiari la Budapesta. Întâlnirea a fost organizată cu ajutorul centrului partener de jurnalism de investigație din Ungaria, Atlatszo.

workshop in budapest

Întâlnirea a avut loc într-o cafenea foarte faină cu scenă de teatru alternativ. Am vorbit despre cum se ascund infractorii și politicienii corupți, cum „pescuim” infomații despre companii în baze de date din toată lumea, cum vizualizăm datele unei investigații și cum amplificăm impactul descoperirilor noastre.

În timpul workshopului, colegii maghiari au testat varianta Beta a noii platforme de vizualizare Visual Investigative Scenarios (VIS), pe care am dezovoltat-o la RISE și au generat câteva vizualizări interesante:

vizualizare_HU

sursa Átlátszó Oktatás: date despre banii publici primiți de organizația Pro Minoritate, afiliată partidului FIDESZ din Ungaria, pentru organizarea festivalului „Tusványos” (click pe vizualizare pentru articol)

 

Întâlnirea este și începutul colaborării între cele două centre de investigații, RISE-Atlatszo, pe subiecte care țin de crimă organizată sau de corupție în România și Ungaria.