Duel în Pădurea Băneasa: Oprescu vs. Romsilva

Primăria Capitalei a pus deoparte, la începutul acestei săptămâni, 1,5 milioane de euro pentru un proiect despre care nu știe dacă îl poate finaliza. Edilul Sorin Oprescu vrea să construiască o grădină zoologică de șaizeci de hectare în Pădurea Băneasa, dar Romsilva vrea să-i blocheze proiectul în instanță.


 

biosfera_baneasa_04_1200px

Sorin Oprescu își dorește să aibă în București un “BioParc”, adică un parc zoo care să adăpostească animalele într-un mediu cât mai apropiat de cel natural. Astfel de grădini zoologice de mari dimensiuni nu sunt în multe orașe din lume. În Europa, se pot vizita astfel de locuri în Italia, Anglia, Germania, Spania, Danemarca, Suedia și Norvegia.

Problema animalelor. Deocamdată, Sorin Oprescu are doar ideea pentru că, în realitate, nu știe ce va expune în ambițiosul proiect turistic și științific. În 2013, în cadrul ședinței Consiliului General pentru aprobarea proiectului, întrebat ce fel de animale pot vedea turiștii acesta a răspuns: „Animalele nu sunt o problemă… sunt pe toate drumurile…”

 

Ce spune Sorin Oprescu despre proiect

Ce spune Sorin Oprescu despre proiect

Problema banilor. Noul centru din pădurea Băneasa ar avea nevoie de peste 100 milioane de euro. Tot în 2013, Sorin Oprescu declara că el va fi finanțat din fonduri europene: „Doamna directoare de la administrația grădinii zoologice Băneasa m-a asigurat că există un proiect care oricând prin el se pot accesa fonduri europene.” Consiliul General al Municipiului București a alocat însă 1,5 milioane de euro pentru acest proiect, în bugetul pe 2015, votat la începutul acestei săptămâni.

Problema administrativă. Consilierii au votat alocarea fondurilor pentru extinderea grădinii zoologice Băneasa, deși statutul pădurii este incert. În 2013, consilierii au aprobat o hotărâre prin care 57 de hectare au fost trecute în administrarea Grădinii Zoologice, dar apoi Direcția Silvică Ilfov a atacat în instanță actul administrativ pe motiv că Primăria nu avea acest drept.

 

Contactați de reporterii RISE Project, oficialii Direcției Silvice susțin că terenul se află în fondul forestier național, așa că ei îi revine dreptul să administreze pădurea. Codul Silvic prevede că dacă o pădure este inventariată în domeniul public, atunci doar Romsilva poate să îi schimbe destinația. Această variantă este confirmată și de faptul că statul, prin Ministerul Finanțelor, a intrat la rândul său în dosar de partea Direcției Silvice, revendicându-și dreptul de proprietate.

Ce spune Romsilva

Ce spune Romsilva

Disputa dintre Primărie și Romsilva este mai veche: încă din 2009, angajații Primăriei au intabulat pădurea fără acordul autorității silvice și au trecut-o în proprietatea municipalității. La rândul său, Primăria București susține că Romsilva nu are nici un rol în administrarea acestei suprafețe. Argumentul său este chiar înscrierea din Cartea Funciară, prin care Oficiul de Cadastru a admis în 2009 cererea sa de intabulare. Dosarul este încă pe masa judecătorilor, așa că proiectul  este blocat, deocamdată, până la o soluție definitivă.

Problema pădurii. O altă problemă pe care o ridică proiectul BioParc este cea a defrișărilor din Pădurea Băneasa. În 2013, potrivit minutelor de la ședințele din primărie, Oprescu susținea că nu va tăia nici un pom: „Dorim să dezvoltăm un bioparc fără să tăiem nici un copac”. În alt raport administrativ scria că „pădurea va avea numai de câștigat că va fi îngrijită, curată și protejată”. Ulterior, potrivit proiectului votat de consilieri, s-a văzut că dezvoltarea centrului zoo presupune defrișarea a 3 hectare de pădure, numai pentru spații de cercetare, comerciale, birouri administrative și hoteluri.

Pe lângă construcțiile din proiect, se vor defrișa zone destinate plantării unor noi specii de vegetație, necesare formării unor microclimate pentru  mediul natural al animalelor. Conform legii, pentru scoaterea din fondul forestier, Primăria ar trebui să aducă în compensare un teren cu o valoare de cinci ori mai decât a celui inițial și o suprafață de cel puțin trei ori mai mare. Municipalitatea nu a prevăzut însă în buget nicio sumă pentru scoaterea din fondul forestier.

Roxana Jipa, grafică: Sergiu Brega