[DOCUMENTAR] KILLING PAVEL

În dimineața zilei de 20 iulie 2016, mașina jurnalistului Pavel Sheremet a explodat într-o intersecție din Kiev, capitala Ucrainei, la câteva sute de metri de locuința lui. Avea 44 de ani și o experiență bogată în jurnalismul de investigație. Sheremet, născut în Belarus, se stabilise de câțiva ani în Ucraina, iar anchetele sale asupra autorităților din Minsk, Moscova și Kiev provocaseră deseori valuri în rândul acestora, până să fie ucis în acea zi de o bombă plasată sub mașina pe care o conducea.

Cu doar o lună înainte de asasinat, Sheremet îl invitase la Kiev pe jurnalistul american Matt Sarnecki, membru RISE Project, să susțină un seminar despre materialele video de investigație. Sheremet a moderat seminarul, în cadrul căruia s-a discutat despre investigațiile video realizate de RISE în trecut, inclusiv despre documentarul Asasin în Lege, un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiți din spațiul post-sovietic.

După asasinat, Matt Sarnecki și un alt membru al RISE Project, Sergiu Brega, au lucrat cu o echipă de jurnaliști ucrainieni la realizarea documentarului Killing Pavel – Asasinarea lui Pavel. Documentarul scoate la iveală informații noi cu privire la moartea jurnalistului, pe care poliția nu le-a găsit niciodată, punând astfel sub semnul întrebării corectitudinea investigației oficiale.

Filmul documentar despre asasinarea jurnalistului Pavel Sharamet, produs de OCCRP, organizația globală din care face parte și RISE Project, a avut premiera aseară în Ucraina.

 

Ai urmărit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!