Csibi Barna: „Îmi este afectată libertatea de exprimare”

Ultranaționalistul Csibi Barna a fost trimis ieri în judecată de procurori pentru propagandă fascistă și xenofobă.

Parchetul General susține că, între 2009 și 2011, Csibi Barna, fost angajat al Fiscului român, ar fi promovat prin blogurile sale și prin rețelele sociale mai multe mesaje prin care a încercat să adune adepți pentru o mișcare fascistă în Ținutul Secuiesc.

Csibi Barna a declarat RISE Project că nu înțelege de ce este acuzat din nou pentru că a fost deja condamnat la plata unor amenzi penale pentru faptele invocate de Parchetul General. El mai spune că toate acțiunile penale deschise împotriva sa îi îngrădesc libertatea de exprimare și că va ataca la CEDO deciziile instanțelor, dacă îi vor fi nefavorabile.

Csibi Barna (dreapta) și Tibor Szocs au încercat să înființeze o organizație paramilitară în România

Csibi Barna (dreapta) ține unul din steagurile Ținutului Secuiesc la comemorarea unui erou național maghiar.

Reporterii RISE Project au scris acum un an despre faptele pentru care este acuzat în prezent.

Cronologia evenimentelor:

2009. Csibi a realizat în scriere runică (n.r. – scriere arhaică maghiară) și limba maghiară o ilustrație care se traduce prin „Ținutul Secuiesc nu e România!” și, după ce a imprimat-o pe articole vestimentare, a comercializat-o prin blogul său de e-commerce și la mai multe manifestări publice.

Csibi Barna, afișându-se cu mesajul xenofob

Csibi Barna și mesajul xenofob

2010. Csibi a primit o autorizație de la Primăria Municipiului Miercurea Ciuc pentru a organiza „atragerea atenției prin afișe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super și hipermarketurilor.” Ulterior, acesta a mers în fața magazinului Kaufland din oraș unde a afișat mesajul „Rușine să-ți fie! Iar ai cumpărat de la evrei!”.

2011. Primăria Miercurea Ciuc i-a dat autorizație pentru o „acțiune literară, legată de activitatea literară și publicistică a lui Mihai Eminescu”, iar Csibi în public a apărut cu o pancartă cu una din fotografiile poetului acoperit de simbolul rutier „Staționarea interzisă.”

2011. Administrația locală i-a mai dat lui Csibi, câteva luni mai târziu după incidentul cu Mihai Eminescu, o autorizație pentru o „acțiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluției ardelene din 1848-1849”. Csibi Barna a organizat o execuție publică a unei păpuși care-l reprezenta pe Avram Iancu. Acuzația adusă personajului istoric: „omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid și trădare.”

Procurorii au identificat mai multe canale online prin care Csibi Barna își viraliza pe internet acțiunile din stradă. Mesajele sale ar fi ajuns la un public ce depășește 200.000 de persoane.

Conturile lui Csibi sunt și acum active, platforma BlogPost, blogul său personal HunniaNemzetiMuhely.ro, de unde pot fi cumpărate mai multe produse cu mesaje extremiste, rețelele sociale Youtube, unde are aproape 50.000 de vizualizări pe filmările incriminate de procurori, Google+, cu peste 135.000 de vizualizări, Flickr, și Rutube.ru, platformă rusească de vlogging.

Afaceri din propagandă

În pofida sancțiunilor, Csibi Barna a fost prins și în iunie 2014 vânzând materiale de propagandă naționalistă în Miercurea Ciuc. Obiectele i-au fost confiscate pe loc de polițiști, care au descoperit că ele aveau avize de însoțire a mărfii cu ștampila SC Hunnia Serv SRL.

Când nu vinde materialele la tarabe, Csibi Barna le comercializează pe HunniaNemzetiMuhely.ro, site-ul aceleiași firme, Hunnia Serv, care își are sediul la el acasă și al cărui asociat unic și administrator este.

Csibi a mai fost partener de afaceri în Hunnia Serv SRL cu alți trei secui secesioniști, membri ai grupării HVIM (n.r. – Mișcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate).

Alte nume din dosar

În rechizitoriul Parchetului General prin care Csibi este acuzat mai apar și numele unor foști colegi de-ai săi din Garda Secuiască, o grupare paramilitară fantomă, dar și fostul primar din Miercurea Ciuc, Raduly Kalman Robert.

Raduly, acuzat în prezent de fapte de corupție de către DNA, a demisionat din funcția de primar în vara acestui an, dar a mai fost investigat și dosarul lui Csibi Barna pentru „complicitate la instigare la discriminare.”

Procurorii au ajuns, însă, la concluzia că „din actele efectuate nu a rezultat existența unei legături […] între acțiunile inculpatului și avizarea acestora.”

Denunț împotriva unor parlamentari

basarabia e romaniaÎntre timp, Csibi Barna a depus un denunț la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva mai multor parlamentari români care au îmbrăcat tricouri cu mesajul „Basarabia e România!” la un eveniment public. Csibi a introdus în petiție formulări similare cu cele care se regăsesc în motivările instanțelor în care a fost el condamnat pentru incitare la ură.

Dacă mesajul „Ținutul Secuiesc nu e România” este o idee fascistă, rasistă și xenofobă în concepția procurorilor Parchetului, și mesajul „Basarabia e România”, cu atât mai mult, trebuie să fie o idee fascistă, rasistă și xenofobă”, conchide Csibi. El s-a stabilit anul trecut în Ucraina, unde militează pentru drepturile maghiarilor de acolo.

Victor ILIE

CITEȘTE ȘI

ULTRANAȚIONALISTUL CSIBI BARNA FACE BANI DIN PROPAGANDĂ

CSIBI BARNA: RUSIA CAUTĂ ALIAȚI ÎN ȚINUTUL SECUIESC