Corporația SCL: “Am sprijinit vizita ministrului român de externe”

Un reprezentant al Facebook a anunțat ieri că firma de analiză de informații Cambridge Analytica, parte a corporației britanice SCL, s-a folosit ilegal de datele a 87 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Aceasta este una dintre ultimele piese de puzzle din scandalul global care a cuprins gigantul social media și i-a scăzut valoarea de piață cu zeci de miliarde de dolari.

Anterior, un fost angajat SCL/Cambridge Analytica (CA), Christopher Wylie, a detaliat în fața parlamentarilor britanici rolul jucat  de CA/SCL într-o serie de evenimente globale incluzând Brexit sau în campanii electorale din toată lumea. Wylie a descris un sistem în care datele strânse de pe Facebook au fost folosite de SCL în combinație cu informații culese, ilegal, în teren, de foști angajați ai unor servicii secrete pentru a influența rezultatul alegerilor electorale.

 

RISE Project a arătat, în vara anului trecut, cum a ajuns corporația SCL să opereze, încă din 2011, și în România. În urmă cu șapte ani, SCL a fost adusă în țară de fiul unuia dintre primii politicieni români condamnați pentru corupție. În articol am vorbit și despre un contract de lobby încheiat la începutul lui 2017 între SCL și o firmă din Statele Unite, contract care avea ca obiect “lupta anti-corupție din România”. (detalii AICI)

Vă prezentăm noi informații despre misteriosul contract.

 

Ministrul român

 

Contractul, în valoare de 60 de mii de dolari, avea ca obiective: educarea membrilor Congresului și ai administrației americane despre probleme referitoare la corupția din România, identificarea și crearea de alianțe cu alte grupuri care au interese similare cu ale clientului și sprijinirea echilibrată și neutră a eforturilor anti-corupție din România.

Atât SCL cât și firma din Washington, DC, Andreae & Associates, au refuzat să divulge numele celor care au finanțat și au beneficiat de operațiunea de lobby de la Washington. Reprezentantul Andreae & Associates, Charles Andreae, ne-a spus că, din motive de confidențialitate, nu poate să comunice numele clienților, adăugând că munca sa sub acel contract s-a terminat pe 1 iunie 2017 și că a derulat cea mai mare parte din activități în martie anul trecut.

În februarie 2018, Charles Andreae a devenit oficial angajat al SCL și a declarat pentru Politico, referindu-se la același contract, că a fost angajat anul trecut de SCL pentru a contribui la organizarea vizitei ministrului de externe al României la Washington. A mai spus că a fost rugat să ajute datorită practicii îndelungate pe care o are în politica externă, inclusiv în România și că vizita ministrului român s-a axat pe probleme legate de NATO, Uniunea Europeană și anti-corupție.

 

Contactat de RISE, Andreae și-a susținut declarația dată Politico și a spus că deși contractul inițial era centrat pe lupta anti-corupție din România: “după cum se întâmplă în multe cazuri cu clienții, am sfârșit prin a sprijini doar vizita ministrului de externe, după cum ne-a fost cerut. Nicio altă sarcină nu a fost dusă la capăt”.

 

De cealaltă parte, Teodor Meleșcanu, ministrul de externe al României, a negat orice fel de implicare a SCL, respectiv Andreae & Associates, în organizarea vizitei sale din SUA, în martie anul trecut. Ministrul de externe ne-a spus că a participat la întrunirea coaliției internaționale anti-Daesh (Statul Islamic), la care a fost invitat de către Departamentul de Stat al SUA.

Întrevederea ministrului Meleșcanu cu Rex Tillerson, fostul secretar de stat al SUA, în martie 2017/foto: MAE

“Nu avea cum să fie implicat în organizarea vizitei pentru că am participat la o reuniune internațională”, a declarat ministrul de externe. El spune că nu știe nimic despre contractul SCL legat de România și nici de legăturile ginerelui său, Peter Imre, cu SCL. “Nu știu să existe o filială SCL în România. Dacă știți dumneavoastră e bine să aveți probele. Dacă dumnealui are o colaborare cu cineva e problema lui nu e problema mea”, a mai menționat Meleșcanu.

Într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei, în iulie 2017, Peter Imre declara că “tot ce înseamnă SCL sunt eu” 

Peter Imre a spus însă RISE că nu poate face niciun fel de declarație pe tema contractului de lobby al lui Charles Andreae: „Mulțumesc frumos pentru interes. Vă rog să vă adresați biroului de presă de la Londra”. Sediul prinicipal al grupului SCL se află în capitala Marii Britanii. 

Charles Andreae nu a comentat până la această oră declarația lui Teodor Meleșcanu.

Paul Radu, Attila Biro

 

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!